Știri 10 mai 2023

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji vineri, la mănăstirea Dervent.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie și slujba de parastas la împlinirea a 33 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui arhimandrit Elefterie.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți pictura și va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfinții Nicolae și Bretanion de lângă localitatea 23 August.

Cea de-a VIII-a ediție a
conferinței internaționale „Religie, Cunoaștere, Societate” se desfășoară zilele acestea la Constanța.

Tema o constituie “Ființa umană în orizontul autenticității. Perspective filozofice și religioase”.
Deschiderea conferinței a avut loc astăzi, la Sala Ovidius a Hotelului Ramada din Constanța, și se va încheia mâine.
Ediția din acest an reunește profesori și cercetători de la prestigioase instituții
academice internaționale, din țări precum China, Slovacia, Vietnam și Statele Unite ale Americii.
Evenimentul este organizat de Facultatea de Teologie a Universității Ovidius din Constanța.

Osemintele a 80 de mărturisitori ai credinței, care au pierit în lagărul de la Periprava sunt aduse astăzi la mănăstirea Dervent.
Acestea vor ajunge în jurul orei 15.00 și vor fi aduse de la IML București.
Dezgroparea și cercetarea lor s-a făcut între anii 2015 și 2023 de o echipă de arheologi, condusă de Gheorghe Petrov, iar investigațiile au fost coordonate de procurori.
La inițiativa istoricului Marius Oprea,
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Fundația ”Doina Cornea” și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România au ajutat ca osemintele să ajungă la Mânăstirea Dervent și vor fi așezate în Osuarul care se află în curs de amenajare.

Astăzi este Ziua Regalității în România.
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Parlamentul, Președintele României, Guvernul și celelalte autorități publice centrale și locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.
Proiectul legislativ privind instituirea acestei sărbători a fost adoptat de Camera Deputaților, pe 22 aprilie 2015.

Pasajul de la Drajna peste linia de calea ferată Bucureşti-Constanţa va fi deschis până la sfârşitul lunii, cu aproape trei luni înainte de termenul din contract.
La Drajna, şoferii nu vor mai avea de așteptat la bariera CFR de pe Magistrala M 800 Bucureşti – Constanţa, unde sunt în circulaţie 80-90 de trenuri de călători şi de marfă pe zi.
În această zonă, în sezonul estival, se pierd 20-30 de minute în trafic.
Potrivit Ministerului Transporturilor, podul are o lungime de peste 300 de metri şi alţi doi kilometri drumuri de legătură.

Sindicatele din educaţie au organizat astăzi un marș de protest în capitală.
Aceştia solicită Guvernului majorarea salariilor personalului din educaţie, plata orelor suplimentare dar şi creşterea anuală a investiţiilor, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii.
Liderii de sindicat reamintesc faptul că este în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept