Stiri 10 aprilie 2023

Credincioşii ortodocşi au intrat de ieri în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Constanţa.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Eforie Sud.
De la ora 17.00, va oficia slujba deniei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Miercuri, de la ora 7.00, la Catedrala arhiepiscopală, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie, iar de la ora 17.00, va oficia slujba deniei.

Pensiile și salariile din sistemul public vor fi plătite înainte de Sărbătorile de Paști.
Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat că pensionarii au primit deja pensiile pe card, urmând ca cel târziu mâine să fie plătite cele prin Poșta Română.
El a mai spus că voucherele de alimente vor fi distribuite până pe 13 aprilie, pentru ca beneficiarii să le poată folosi la cumpărăturile de Paște.

Funcționarii publici din prefecturile din toată țara au intrat astăzi în grevă generală.
Aceştia sunt nemulțumiți că salarizarea personalului din prefecturi nu se face la nivelul funcțiilor publice de stat.
Toate ghișeele vor fi închise pe durata grevei, mai puțin cele de la eliberări pașapoarte, permise și înmatriculări.

Numărul tinerilor cu factori de risc cardiovascular este în creștere și a ajuns aproape egal cu cel al persoanelor în vârstă cu un astfel de risc.
Potrivit specialiștilor, un factor declanșator pentru episoade cardiovasculare majore la vârste între 20 și 30 de ani poate fi consumul de substanțe.
O altă cauză ar fi vremea extremă sau trecerea bruscă de la temperaturi mari la mici sau invers.
Conform unor statistici, bolile cardiovasculare reprezintă 36% din toate decesele la nivel european și afectează 60 de milioane de persoane.

Agresiunile verbale şi fizice iau o amploare din ce în ce mai mare în şcoli.
Aproape zece mii de acte de violenţă au fost semnalate de către inspectoratele şcolare judeţene în ultimul an de învăţământ.
Concret, unul din doi elevi este ameninţat, umilit sau victimă a unei violenţe fizice, iar 4 din 5 copii asistă la situaţii de bullying.
Cea mai recentă analiză realizată de către organizaţia Salvaţi Copiii România arată că două treimi dintre elevii de gimnaziu şi de liceu nu au încredere că instituţiile abilitate ar rezolva o situaţie de abuz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept