Stiri 31 martie 2023

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară, de la ora 17.00, Denia Acatistului Bunei Vestiri, la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine dimineață, ierarhul nostru va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Crasna, din județul Prahova, urmată de slujba de pomenire la un an a părintelui arhimandrit Nicodim Dimulescu.
Apoi, de la ora 21.45, Ips Teodosie va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.
Duminică, de la ora 8.00, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la biserica “Sfântul Gheorghe” din Palazu Mare, iar de la ora 18.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Sf. Gheorghe din Mangalia.
Luni, de la ora 16.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfințite și Taina Sfântului Maslu la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, județul Suceava.
Marți, de la ora 16.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfințite la biserica tinerilor de la intrare în Mamaia, cu prilejul hramului Sfânta Maria Egipteanca.

Astăzi este ultima zi de plată a taxelor şi impozitelor locale.
Potrivit Serviciului Public de Impozite Constanţa, pentru plata cu anticipaţie, persoanele fizice beneficiază de bonificaţie de 10%, iar persoanele juridice, de bonificaţie de 5%.
Instituția informează că începând cu data de 1 aprilie se vor calcula majorări de întârziere pentru sumele datorate primei scadențe a anului fiscal 2023, în cuantum de 1% pe lună.

Antibioticele nu vor mai putea fi cumpărate din farmacii cu rețetă simplă.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că eliberarea de antibiotice pe reţete simple nu arată consumul real al acestui tip de medicamente şi că se gândeşte la o reglementare potrivit căreia să nu mai poată fi eliberate antibiotice, eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă.
România este de mulţi ani pe primele locuri în Europa la consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente.

Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din spațiul Uniunii Europene.
Aproape jumătate dintre ei se confruntă cu nutriție deficitară, acces inegal la educație și la servicii sociale, atrage atenția asociația Salvați Copiii.
Ultimele date arată că în ţara noastră există cel mai mare risc de sărăcie pentru copii.
Specialiştii spun că doar investițiile și prioritizarea măsurilor pentru copii ar putea să rezolve problemele cu care se confruntă copiii, în acest moment, în România.

Peste 40% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut simularea examenului de Evaluare Națională au luat note sub 5 la matematică, iar aproape 25%, la limba română.
Potrivit informațiilor transmise de către Ministerul Educației, notele obținute nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a elevilor.
Rezultatele vor fi comunicate pe 6 aprilie.

Numărul bolnavilor de tuberculoză la nivel mondial este în creştere.
Aşa atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Specialiştii spun că în ţara noastră, creşterea cazurilor diagnosticate, are drept cauze, lipsa resurselor medicale şi diagnosticarea întârziată.
De asemenea, aceştia subliniază că dacă pentru tuberculoza sensibilă tratamentul durează șase luni, pentru cea rezistentă, tratamentul durează aproape 2 ani, iar cei care prezintă simptome pot merge, fără bilet de trimitere, la dispensarele TBC, pentru analize gratuite.

Curtea Brâncovenească organizează astăzi o conferință cu tema “România azi: despre interesul național și supraviețuirea statului într-un context dificil.”
Evenimentul se va desfășura de la ora 17.30 la Curtea Brâncovenească.
Invitați vor fi economistul Ilie Șerbănescu și Sorin Berilă.
În cadrul conferinței va fi lansat volumul “Apostolii întunericului și comunizarea României”, semnat de Sorin Berilă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept