Stiri 22 martie 2023

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, de la ora 15.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Urluia, județul Constanța.
Apoi, de la ora 17.30, va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Proroc Ilie și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Mangalia.
Mâine, de la ora 6.50, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală și apoi îi va binecuvânta pe preoții și credincioșii care donează sânge la sediul CRTS Constanța.
De la ora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Tot mâine, de la ora 16.45 va oficia slujba de pomenire a martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelui Haralambie Balamace, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
De la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Constănțenii sunt invitați la Marșul pentru Viață.
Adunarea va avea loc duminică, de la ora 13.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
De la ora 13.30, se va pleca pe traseul: Piaţa Ovidiu, Strada Mircea cel Bătrân, Capitol, Capela Sfinții Îngeri, Spitalul Județean și retur.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Școala Brâncovenească, Asociația Simplu – Provita și ASCOR Constanța, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului şi CRTS Constanța, în parteneriat cu ASCOR Constanța organizează campania de donare de sânge, intitulată “Uniți pentru viață”.
Aceasta se va desfășura mâine, în intervalul orar 7.30 – 13.30, la sediul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine de pe strada Nicolae Iorga nr 85.
La această acțiune va participa și Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Credincioșii se pot închina la părticele din moaștele Sfinților Nectarie de la Eghina și Efrem cel Nou, aduse din Grecia la Năvodari.
Acestea se află la biserica „Buna Vestire” și vor rămâne spre închinare până săptămâna viitoare, timp în care, zilnic, de la ora 17.00, se oficiază Acatistele Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou, Paraclisul Maicii Domnului și Pavecernița.
Vineri, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei, la acest lăcaș de cult, urmată de o procesiune cu moaștele Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou.

România trece la ora oficială de vară.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.
Ora de vară a fost introdusă în ţara noastră, pentru prima dată, în anul 1932, iar în prezent, este folosită de 70 de ţări.

Astăzi este Ziua Mondială a Apei.
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din anul 1992.
În România, această zi se sărbătoreşte din anul 1993 şi are ca scop aducerea în atenţia societăţii a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor.

Speranța de viață în România este cu peste şapte ani mai mică decât în Uniunea Europeană.
Potrivit datelor Eurostat, până în 2019, aceasta a crescut treptat în toată Europa, dar pandemia și toate efectele ei au dus la scăderea indicelui.
Cel mai ridicat nivel e atins acum de către Spania, de peste 83 de ani, în timp ce țara noastră se află pe penultimul loc, după Bulgaria.
Date oficiale indică și o diferență de aproape 6 ani între speranța de viață a bărbaților și cea a femeilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept