Știri 7 martie 2023

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh şi Mucenic Efrem al Tomisului.
Acesta a fost al doilea episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului, care a ocupat un timp scaunul de păstor al Daciei Pontice, după atestarea sinaxarelor greceşti şi latine.
S-a născut în sudul Dunării din părinţi creştini, care l-au crescut de mic în frică de Dumnezeu.
A mers să se închine la Locurile Sfinte, în Israel, unde a rămas şi a fost făcut preot şi slujitor la una din biserici.
A fost ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului şi a propovăduit Evanghelia lui Hristos la popoarele „barbare” de la Gurile Dunării şi din jurul Mării Negre.
În marea persecuţie a lui Diocleţian din anii 304-305, fericitul episcop Efrem a fost prins, întemniţat şi chinuit la Herson în Crimeea, pentru a se lepăda de adevăratul Dumnezeu şi a se închina idolilor.
Însă, pentru că a mărturisit că este gata să-şi dea viaţa pentru Mântuitorul Iisus Hristos, i s-a tăiat capul în anul 304.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji mâine seară la mănăstirea Văcăreștii Noi, din apropierea localității Lumina.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 18.00, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite.
Așezământul monahal își va cinsti joi ocrotitorii, Sfinții 40 de mucenici din Sevastia.

CRTS Constanţa organizează o nouă campanie de donare de sânge.
Aceasta se numește “Un mărțișor unic dăruit din suflet” și se desfăşoară până mâine.
Astfel, cei ce doresc să vină în sprijinul pacienților care au nevoie de tratament transfuzional sunt așteptați la sediul Centrului, de pe str. Nicolae Iorga nr. 85.
Totodată, în această perioadă, doamnele și domnișoarele care vor dona sânge vor avea parte de surprize din partea CRTS Constanța.

Proiectele viitoarelor legi ale educației intră de săptămâna aceasta în procedură de adoptare.
Mâine ar urma să înceapă procesul de avizare, iar parlamentarii vor fi cei care vor stabili forma finală.
În proiectul legii învățământului preuniversitar apar evaluările naționale scrise obligatorii la materiile Limbă și comunicare și Matematică și științe, pentru elevii aflați la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, cu reflectarea rezultatelor obținute prin note de la 1 la 10.
De asemenea, liceele vor putea organiza concursuri de admitere în clasa a IX-a pentru cel mult 60% din numărul de locuri pus la dispoziție, după ce școlarii vor obține Evaluarea Națională obligatorie.

România se află pe locul trei în Europa în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină.
Așa arată datele recente, deși în ultima lună, în București, prețul mediu al unui litru de benzină standard s-a majorat cu 0,5%, astfel că valorile sale se situează între 6,57 și 6,72 de lei.
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 5,3%, iar în prezent, costă între 7,25 și 7,38 de lei.

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania de prevenire a traficului de minori intitulată ‘Siguranţa ta nu e o joacă!’.
Aceasta are ca scop prevenirea traficului de minori şi a pornografiei infantile.
În cadrul campaniei vor avea loc întâlniri directe cu copiii în școli din întreaga ţară pentru a le fi prezentate informaţii preventive, precum şi pentru a le fi oferite materiale educaţionale.
Pentru a beneficia de servicii de consiliere specializată, copiii vor putea suna gratuit la Telefonul Copilului 116 111.

Autorităţile române analizează interzicerea aplicaţiei Tik Tok pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor din instituţiile publice.
Decizia vine după ce Comisia şi Parlamentul European au luat măsuri similare, din cauza problemelor de securitate cibernetică.
Potrivit Ministrului Cercetării, Sebastian Burduja, interdicţia utilizării aplicaţiei chinezeşti este analizată de toate instituţiile implicate.
La rândul lor, liderii coaliţiei de guvernare susțin că România ar trebui să aibă aceeaşi abordare ca instituţiile europene.
De asemenea, aplicaţia Tik Tok ar putea fi interzisă şi în Statele Unite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept