Stiri 7 decembrie 2022

Biserica Ortodoxă Română o cinsteşte astăzi pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
A trăit la începutul secolului 13 în oraşul Târnovo din Bulgaria.
De mică s-a arătat a fi iubitoare de oameni şi milostivă aşa încât îşi dădea hainele şi mâncarea celor săraci.
Însă faptele ei bune au mâniat aşa de tare pe tatăl ei încât acesta o bătea adeseori.
Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.
Prin minune dumnezeiască, sfânta a dorit ca trupul ei să fie dus în cetatea domnească de la Curtea de Argeş.
Astfel, în timpul domnitorului Radu cel Mare, sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.
Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Mâine, de la ora 7.30, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie și slujba de parastas de un an pentru ctitora mănăstirii, Eleonora Ianculescu, la mănăstirea Ianculești, județul Prahova.
Tot mâine, de la ora 21.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatisul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală, “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.

Parohia „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina” din Constanța organizează evenimentul caritabil intitulat „Noblețea faptei bune”.
Invitat este actorul Dan Puric, iar evenimentul se va desfășura mâine, de la ora 18.00, la Grand Imperial Ballroom, situat pe Bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 125.
Scopul acțiunii este strângerea de fonduri în vederea construirii așezământului filantropic „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, în cartierul constănțean Tomis Plus.

Parohia Sfântul Vasile cel Mare din Constanța organizează un concert caritabil de Crăciun.
Acesta se află la cea de a VIII-a ediție și se va desfășura duminică, de la ora 18.30 la biserica parohiei.
Concertul va fi susținut de Grupul psaltic “Sfântul Vasile cel Mare”, dirijat de Protopsalt Marian Bostan.
Invitați vor fi familiile Udrea, Pătrașcu, Daria Nicoleta Peltea și Cristiana Maria Olteanu.
Fondurile colectate în urma evenimentului vor fi folosite pentru ajutorarea unei tinere de 27 de ani, diagnosticată cu leucemie cronică.

ANPC a amânat până în luna martie aplicarea regulilor care îi obligă pe patronii restaurantelor să adauge în meniuri informaţii nutriţionale.
Măsura nu îi mulţumeşte însă pe toţi operatorii din domeniu.
Unii cer anularea prevederilor, pentru că nu respectă exact directiva europeană.
Meniurile ar fi trebuit să conțină din această lună informații despre aditivi, aport nutriţional și coeficient caloric, cantități de sare și zahăr.

Comisia Europeană a aprobat despăgubiri de 75 de milioane de euro pentru producătorii agricoli din România afectaţi de secetă.
Pentru a se califica pentru aceste ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fii pierdut mai mult de 30% din culturi din cauza secetei.
Schema se va derula până la 31 decembrie 2022.

Zilele de 6 și 7 ianuarie ar putea fi declarate zile libere legale.
Așa prevede un proiect legislativ adoptat tacit de parlamentari.
Dacă va fi aprobat de Senat, de anul viitor, românii vor avea liber de Bobotează și de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.
Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că ”în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, pentru importanţa ei religioasă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept