Știri 6 decembrie 2022

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Acesta este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii şi a trăit pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian.
Pentru blândeţea şi milostenia lui, dar şi pentru înţelepciunea deprinsă din învăţătura creştină, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Liciei din Turcia de astăzi.
Din cauza persecuţiilor romane anticreştine, Sfântul Nicolae a fost şi el întemniţat şi apoi eliberat odată cu edictul de la Milan al sfântului împărat Constantin cel Mare.
În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la sinodul I ecumenic de la Niceea.
Tradiţia bisericească păstrează şi câteva minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae, dintre care cea mai importantă este ajutorul dat unor fecioare care erau în pericol de a se prostitua din cauza sărăciei.
De aici a apărut şi obiceiul ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să îşi pregătească ghetuţele pentru a primi daruri din partea Moşului Nicolae.
Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
Conform datelor statistice, peste 1 milion de români îşi serbează astăzi onomastica.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară, de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu și va sfinți crucile ce vor fi așezate pe biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Orașul Nou, Medgidia.

Biserica Ortodoxă Română o va cinsti mâine pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș.
Astfel, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Filofteia” din Constanța (zona Km 4).
De la ora 18.00, Ierarhul nostru va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Joi, de la ora 7.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie și slujba de parastas de un an pentru ctitora mănăstirii, Eleonora Ianculescu, la mănăstirea Ianculești, județul Prahova.
Tot joi, la ora 21.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatisul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală, “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.

Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a patra ediție a acțiunii umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până pe 17 decembrie și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Parohia „Sf. M. Mc. Ecaterina” din Constanța organizează evenimentul caritabil intitulat „Noblețea faptei bune”.
Invitat este actorul Dan Puric, iar evenimentul se va desfășura joi, de la ora 18.00, la Grand Imperial Ballroom, situat pe Bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 125.
Scopul acțiunii este strângerea de fonduri în vederea construirii așezământului filantropic „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, în cartierul constănțean Tomis Plus.

Mai multe zone din Constanța, stațiunea Mamaia și orașul Năvodari vor rămâne fără apă.
De mâine de la ora 22.00 până joi la ora 20.00, RAJA va întrerupe furnizarea apei potabile pentru realizarea unor lucrări de pe bd. Aurel Vlaicu (zona Portofino) din Municipiul Constanța.
Vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din următoarele zone: B-dul Aurel Vlaicu, tronsonul delimitat de intersecțiile cu bulevardele Alexandru Lăpușneanu și Tomis, precum și străzile adiacente; Aleea Universității și străzile adiacente, aleea Hortensiei și Sat Vacanță – Complex Dobrogea.

Autobuzele CT BUS vor avea o stație în Portul Tomis.
Astfel, de astăzi, traseul liniei de autobuz 42 se prelungește de la Poarta 2 până în Portul Tomis.
În prezent, CT BUS dispune de 31 de trasee de autobuz și 374 de stații.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept