Stiri 4 octombrie 2022

Astăzi este Ziua internațională a animalelor.
În anul 1931, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor ca Ziua internațională a animalelor.
Instituirea acestei Zile a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscută situația speciilor de animale aflate în pericol de dispariție.
Această zi este totodată, o ocazie specială de a celebra dragostea și respectul oamenilor față de animale prin activități speciale care să evidențieze importanța lor în lume.

Elevii şi preşcolarii nu vor face cursuri mâine.
Motivul il constituie faptul că la această dată se marchează în fiecare an Ziua Internațională a profesorului și Ziua Internațională a Educației.
Pentru cadrele didactice aceasta este zi liberă cuprinsă în contractul colectiv de muncă.

Pensiile vor crește de anul viitor.
Anunţul a fost făcut de către, premierul Nicolae Ciucă.
Acesta a declarat, că procentul cu care se pot majora pensiile trebuie să fie acela prin care nu se produce un deficit mai mare la buget, menţionând că, în acest moment, limita de creştere este de aproximativ 11%.

Toţi bolnavii de cancer ar putea beneficia de certificat de handicap încă de la diagnosticare.
Ministerele Muncii şi Sănătăţii au pus astăzi în dezbatere publică un proiect legislativ în acest sens.
În prezent, normele legislative stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și doar dacă sunt în stadii avansate de evoluție.
Noul proiect prevede modificarea acestor criterii, astfel încât să fie incluse toate afecțiunile oncologice încă de la diagnosticare și inițierea terapiei specifice pentru o perioadă de supraveghere de minim 5 ani.

CT BUS anunță că mâine se suspendă traseele școlare.
Este vorba despre liniile E1, E2 și E3.
Măsura a fost luată deoarece cu ocazia Zilei Internaționale a Educației nu se desfășoară cursuri în învățământul preuniversitar.

Colectarea deșeurilor se va face pe timpul nopții, de săptămâna viitoare, în municipiul Constanţa.
Primăria face un apel la cetățeni să nu parcheze maşinile în zona platformelor de colectare şi să blocheze astfel accesul către acestea.
Astfel, colectarea deșeurilor municipale se va realiza în intervalul orar 22:00-06:00.
În cartierele de case, ridicarea deşeurilor se va face, în continuare, pe timpul zilei.
Prin modificările aduse Regulamentului serviciului de salubrizare, Constanța se alătură astfel marilor orașe europene în care operațiunile de colectare se efectuează pe timpul nopții.

Senatul a adoptat un proiect de lege cu privire la participarea la concursuri de ocupare a funcțiilor publice.
Acesta prevede că, pentru participare, documentele pot fi depuse și online, iar prezentarea exemplarelor originale va fi obligatorie doar pentru candidați declarați admiși.
Inițiatorii proiectului argumentează că astfel se va asigura accesul oricărei persoane interesate să candideze pentru o funcție din cadrul autorităților sau instituțiilor publice, fără a fi constrânsă de birocrație ori de distanțele lungi pe care le-ar avea de parcurs în faza de debut a competiției.
Senatul este prima cameră sesizată, iar votul decisiv aparține Camerei Deputaților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept