Stiri 5 august 2022

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ Hozevitul.
S-a născut în anul 1913, în satul Crăiniceni din judeţul Botoşani şi a primit din botez numele Ilie.
La vârsta de 19 ani a plecat la mânăstirea Neamţ, unde timp de 4 ani a fost bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă.
În anul 1936 a fost tuns în monahism cu numele Ioan, după care a plecat în Ţara Sfântă, unde s-a nevoit timp de 10 ani la mânăstirea Sfântul Sava de lângă Bethleem.
În anul 1947 a fost hirotonit diacon şi apoi preot, după care a fost numit egumen al schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului.
Aici, timp de 5 ani a tradus scrieri ale Sfinţilor Părinţi şi a compus un volum de versuri duhovniceşti.
În 1952 s-a mutat la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul din pustia Hozevei, iar după un an s-a retras ca pustnic în peştera Sfintei Ana din apropierea mânăstirii.
Aici a petrecut timp de 7 ani în aspre nevoinţe şi rugăciuni neîncetate, după care, în data de 5 august 1960 s-a mutat către Domnul, şi a fost înmormântat în peşteră.
După 20 de ani, în anul 1980, trupul sfântului a fost aflat neputrezit şi plin de bună mireasmă, motiv pentru care a fost depus la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ioan în luna iunie a anului 1992, şi este cinstit de credincioşii din România, Grecia, Cipru şi Ţara Sfântă.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși, de la ora 8.00, slujba de Sfințire Mică a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie, care are și hramul Schimbarea la Față a Domnului.
Tot mâine, de la ora 17.30, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Dobromir Deal.
Credincioșii se vor putea închina la icoana Maicii Domnului, adusa de la mănăstirea Dervent.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului, Acatistul Schimbării la Față a Domnului și al Sfintei Teodora de la Sihla, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română o va cinsti pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, ocrotitoarea mănăstirii Crucea, din județul Constanța.
Astfel, de la ora 7.55, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, la acest lăcaș de cult.

3.000 de cabinete de asistenţă medicală primară vor fi renovate și modernizate.
Anunțul a fost făcut de ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.
Fiecare cabinet poate primi până la 60.000 de euro pentru echipamente şi reabilitare, prin PNRR.
Ministrul a precizat că finanţarea va fi acordată cu prioritate cabinetelor medicale din zone defavorizate – din mediul rural şi din oraşele mici.

Sistemul medical de urgenţă din România se confruntă cu o lipsă acută de personal.
Această situaţie duce la un program supraîncărcat al cadrelor medicale, spune Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Potrivit acestuia sistemul dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi, în timp ce nevoile reale sunt de peste 2.000.
Raed Arafat a anunţat că autorităţile au în vedere înfiinţarea a 100 de noi subunităţi de pompieri, în special în mediul rural, fiind demarată deja achiziţia a 476 de autospeciale.

Lărgirea plajelor de pe litoral continuă.
La Eforie Sud a început montarea echipamentelor pentru extinderea plajelor, care ar urma să aibă 100 de metri lățime, înainte de finalul anului.
Proiectul de reabilitare a plajelor ajunge în total la 800 de milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene.
România va avea în plus peste 226 de hectare de plaje, de la Mamaia până la Mangalia.

România trece printr-o criza demografică fără precedent.
Țara noastră a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității și coboară în coada clasamentului mondial la natalitate, arată datele unui raport mondial.
Potrivit acestuia, România înregistrează 15 decese la mia de locuitori, și doar Serbia ne depășește în acest clasament.
În ceea ce privește natalitatea, țara noastră ocupă locul 207 din 228 de țări indexate, cu circa 9 nașteri la mia de locuitori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept