Știri 2 august 2022

La Mangalia s-a deschis astăzi Atelierul de pictură icoane pe sticlă pentru copii.
Acesta se află la a IV-a ediție și poartă titlul ’’Cerul oglindit în ochi de copil’’.
Atelierul este deschis și mâine la Biblioteca Municipală Mangalia.
Îndrumător este monahia Apolinaria Ghiță, licențiată în Arte Plastice.
Atelierul este organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului și al parohiei Nașterea Maicii Domnului din Mangalia.

Containerele speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase au fost amplasate în cartierul Poarta 6.
Acestea se află în trei locații distincte: Str. Brizei, Str. Zefirului și Bdul.1 Mai.
Săptămâna viitoare, containerele speciale vor fi amplasate în cartierul CET.
În afara acestor bene amplasate temporar în toate cartierele orașului, constănțenii pot duce permanent deșeurile voluminoase la centrul de colectare situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr.290 A.
Depozitarea sau abandonarea pe domeniul public al municipiului Constanța a deșeurilor constituie contravenție și se sancționează conform normelor legale în vigoare.

România are una dintre cele mai slabe raportări ale infecțiilor spitalicești din Uniunea Europeană.
Ministerul Sănătății anunță măsuri pentru adunarea corectă a datelor, deoarece se știe câți pacienți suferă sau mor din această cauză.
Microbii asociați cu aceste infecții devin tot mai rezistenți la antibiotice, iar raportarea corectă poate ajuta la prevenirea acestor boli, spun medicii și reprezentanții pacienților.

Reducerea gazului la iarnă nu se va aplica populației.
România este în grafic în privința asigurării necesarului de gaz pentru perioada rece și va face faţă iernii, în condițiile aplicării planului european de reducere coordonată a consumului de gaz. Măsurile de scădere cu 15% a folosirii gazelor agreate de statele UE, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, nu vor afecta populația, IMM-urile, serviciile sociale sau industria critică, potrivit Ministerului Energiei.
Acordul privind reducerea consumului de gaze, la care au ajuns statele membre ale Uniunii Europene, va asigura suficiente economii pentru o iarnă obişnuită, inclusiv dacă Rusia va sista livrările chiar de luna aceasta, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Nitriții din carnea procesată reprezintă un factor de risc pentru cancer.
Producătorii de mezeluri recurg la nitraţi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul.
Specialiștii recomandă limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe săptămână şi adoptarea unei diete diversificate, cu cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

Surplusul de sare la masă scurtează viața.
Potrivit unei cercetări, cei care obișnuiesc să adauge sare în alimente au un risc cu 28 la sută mai mare de deces înainte de a împlini vârsta de 75 de ani.
Medicii atrag atenția că excesul de sare provoacă retenția de apă în organism și hipertensiune arterială, ceea ce crește riscul de infarct și de accident vascular-cerebral.
Conform recomandărilor generale ale experților Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de sare pentru un adult nu ar trebui să depășească 5 grame/zi, iar în cazul copiilor trebuie să fie și mai mic, adaptat în funcție de vârstă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept