Știri 21 iunie 2022

Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 7.00, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 17.30, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhul nostru va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica din localitatea Coțușca, județul Botoșani.
Joi, va săvârși Sfânta Liturghie, de la ora 7.30, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar de la ora 15.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Apoi, de la ora 17.00, va oficia slujba Privegherii la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Brotăcei), cu prilejul hramului.
De la ora 22.00, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri dimineață, IPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu prilejul hramului.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română se va afla în duminica a doua după Rusalii, numită „a Sfinților Români”.
Cu acest prilej, mănăstirea Poarta Albă – Galeșu își va cinsti ocrotitorii, Sfinții Români.
Astfel, la ora 6.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de pomenire la Monumentul Memorial Poarta Albă, pentru deținuții politic, apoi va merge în procesiune la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu, unde va oficia Sfânta Liturghie.

O parte din moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeii a sosit la Constanța.
Este vorba despre inima neputrezita a Sfântului, care a fost adusa ieri de la mănăstirea Sakmata din Grecia, la biserica Sfântul Haralambie din zona Boema.
Sfintele odoare rămân spre închinare la acest lăcaș de cult până pe data de 1 iulie.

Astăzi este Ziua mondială a Soarelui.
Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop principal popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.
Pe lângă aspectul economic, Ziua mondială a Soarelui are semnificații astronomice, căci data de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară.
Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.

Astăzi este solstiţiul de vară.
Această zi este cea mai lungă din an şi este momentul care marchează începutul verii astronomice.
Astfel, durata zilei este de 15h 32m, iar durata nopţii de numai 8h 28m.
Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

Bacalaureatul a continuat astăzi cu proba obligatorie a profilului din cadrul primei sesiuni.
Maine va avea loc proba la alegere a profilului și specializării.
Joi este programat examenul la Limba și literatura maternă, iar primele rezultate vor fi afișate pe 27 iunie, când vor putea fi depuse și contestațiile.
Notele finale vor fi publicate pe 1 iulie.

Programul de lucru la serviciile publice de paşapoarte s-a prelungit până pe 19 august.
Deoarece serviciile de paşapoarte sunt în subordinea prefecturilor, programul de lucru cu publicul este stabilit la nivelul fiecărei instituții, astfel că acest program poate fi neunitar.
Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice sau temporare se depun personal în ţară, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte, cât şi pe site-urile instituţiilor prefectului.
Ghişeele vor fi deschise şi în weekend, acolo unde este posibil.

România va primi 500 de milioane de euro pentru crearea de noi suprafețe împădurite.
O schemă de ajutor a fost aprobată de Comisia Europeană.
În cadrul schemei, se vor oferi granturi directe proprietarilor publici şi privaţi de terenuri agricole pentru împădurire, inclusiv municipalităţilor, precum şi asociaţiilor acestora.
Beneficiarii trebuie să se asigure că terenul este adecvat pentru împădurire si să urmeze un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră din România.
Măsura face parte din strategia României de asigurare a protecţiei pădurilor şi a biodiversităţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept