Stiri 20 iunie 2022

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Acesta are o durată variabilă şi începe în fiecare an după prima Duminică de la Rusalii.
Postul este instituit de Biserică în cinstea celor doi mari apostoli ai creştinătăţii, care obişnuiau să postească înainte de o acţiune mai importantă.
Totodată, prin acest post creştinii cinstesc şi darurile Duhului Sfânt, care se împărtăşesc celor credincioşi prin sfinţenie.
Despre acest post se găsesc dovezi documentare în Constituţiile Apostolice, la Sfântul Atanasie cel Mare şi la împăratul Leon cel Mare, care denumea acest post ca POSTUL DE VARĂ sau AL CINCIZECIMII.
Este socotit mai uşor decât celelalte posturi de peste an deoarece Biserica a rânduit dezlegare la peşte sâmbătă şi duminică, precum și în ziua cinstirii Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, pe 24 iunie.

Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această noapte la mănăstirea Sf. Ap. Filip de lângă localitatea Adamclisi din județul Constanța.
Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie de la ora 23.00.
Miercuri, de la ora 7.00, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 17.30, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica din localitatea Coțușca, județul Botoșani.
Joi, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar de la ora 15.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Apoi, de la ora 17.00, va oficia slujba Privegherii la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Brotăcei), cu prilejul hramului.
De la ora 22.00, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri dimineață, IPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu prilejul hramului.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română se va afla în duminica a doua după Rusalii, numită „a Sfinților Români”.
Cu acest prilej, mănăstirea Poarta Albă – Galeșu își va cinsti ocrotitorii, Sfinții Români.
Astfel, la ora 6.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de pomenire la Monumentul Memorial Poarta Albă, pentru deținuții politic, apoi va merge în procesiune la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu, unde va oficia Sfânta Liturghie.

Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa în această seară la o tripla lansare de carte.
Este vorba despre “Părintele Constantin Galeriu – model de misiune și pastorație” ; “O viață în slujba Țării: convorbiri cu Generalul Titus Gârbea” și “Patmos” , revista Centrului de Cercetări Științifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște.
Evenimentul se va desfășura de la ora 18.00, la Curtea Brâncovenească și este organizat de Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius și Școala “Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța.

Astazi au început probele scrise din cadrul sesiunii de vară a Bacalaureatului.
Absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut proba scrisă la Limba și literatura română.
Maine va avea loc proba obligatorie a profilului, iar miercuri este cea la alegere.
Joi este programat examenul la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate la data de 27 iunie, când vor putea fi depuse și contestațiile.
Notele finale vor fi publicate la 1 iulie.

Turiștii care fac o boală infecțioasă în vacanța petrecută pe litoral trebuie să plătească dacă au nevoie de îngrijiri medicale sau să meargă în alt județ, dacă trebuie internați.
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța are deschisă doar o secție de spitalizare de zi, unde pacienții au nevoie de trimitere pentru a beneficia de tratament gratuit.
Spitalul este închis de aproape nouă luni, după incendiu, iar următorul termen pentru redeschiderea unei secții în regim de spitalizare continuă este finalul acestei luni.

ANAF va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane.
Anunțul a fost făcut de preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş.
El a menţionat că a transmis Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc şi s-a pornit de la 20 de milioane de CNP-uri.
Preşedintele ANAF a explicat că legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50 de mii de lei, deja există o neconcordanţă la declarare şi un risc în acest domeniu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept