Știri 15 iunie 2022

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Isihie din Durostorum.
Acesta era ostaş creştin şi făcea parte din legiunea armatei romane de la Dunăre, staţionată în cetatea Durostor din provincia Moesia Inferior, în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu.
Acest Sfânt a pătimit împreună cu alţi 5 sfinţi mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian şi Iuliu veteranul.
În ziua pătimirii veteranului Iuliu, Sfântul Isihie, care se afla în închisoare cu el, i-a adresat o rugăminte ca să-şi aducă aminte de el când va sosi în faţa Domnului, căci curând va urma şi el aceeaşi soartă.
Iar Sfântul Iuliu l-a îmbărbătat şi i-a amintit de făgăduinţele făcute de către Domnul pentru cei ce vor răbda până la sfârşit.
Sfântul Isihie s-a încununat cu moartea martirică în anul 298, la 15 iunie, prin tăierea capului.

Astăzi este Ziua internațională a energiei eoliene.
Aceasta are scopul de a oferi posibilitatea descoperirii acestui tip de energie, a puterii și posibilităților pe care le deține.
Astfel, se poate reduce poluarea cauzată de producerea energiei din arderea combustibililor fosili.
Energia eoliană reprezintă la nivel mondial unul dintre sectoarele industriale cu cea mai rapidă creștere, cu peste 100 de miliarde de dolari investiți în anul 2015.

Tot astăzi este și Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici.
Această zi a fost desemnată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în decembrie 2011 și reprezintă acea zi din an când întreaga lume se manifestă în mod deschis împotriva oricărei forme de abuz sau de suferință provocată persoanelor vârstnice.
Între 4 și 6% dintre persoanele în vârstă au fost victime ale unei forme de rele tratamente care pot duce la răni fizice, dar și la consecințe psihologice pe termen lung.
La nivel global, numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani este în creștere, de la 542 milioane în 1995 până la aproximativ 1,2 miliarde, estimate pentru anul 2025.

Astăzi se împlinesc 133 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.
La 15 iunie 1889, in jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit in sanatoriul doctorului Suţu, la vârsta de 39 de ani.
Motivul oficial al morţii a fost, conform documentelor sanatoriului „psihoză maniaco-depresivă, demenţă paralitică, sifilis şi embolie” cauzată de o intensă activitate publicistică.
Există însă şi voci care susţin că poetul de talie universală ar fi fost de fapt asasinat la comandă, deoarece incomoda politic prin operele sale.
A fost ales post-mortem la data de 28 octombrie 1948 membru al Academiei Romane.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 19.00, în parcul mănăstirii Dervent, la monumentul lui Mihai Eminescu, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de pomenire a poetului, urmată de un recital de poezie și cântece din lirica eminesciană.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte duhovnicească.
Aceasta se numește “Jertfă și răscumpărare” și aparține vrednicului de pomenire, părintelui Constantin Galeriu.
Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 16.45, la restaurantul Dorna din stațiunea Mamaia, cu binecuvântarea și participarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Primii 100 de participanți ajunși la eveniment, vor primi cartea gratuit din partea sponsorilor.

Parlamentul European şi statele membre au convenit să prelungească cu un an, regulamentul privind certificatul digital COVID-19.
Multe state membre au încetat să îl solicite la intrarea pe teritoriul lor.
“Legislatorii europeni vor însă să garanteze că cetăţenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a explicat Parlamentul European într-un comunicat.
Regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar, care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iulie 2022.
Comisia a propus să îl prelungească cu un an, până în iunie 2023.

Modificările aduse asigurărilor RCA au fost publicate în Monitorul Oficial.
Poliţele vor putea fi cumpărate direct de la asiguratori, iar formularul pe care şoferii implicaţi într-un accident trebuie să-l completeze de mână va putea fi înlocuit cu o aplicaţie.
În plus, zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb nu mai sunt condiționate decât de finalizarea reparației.
Reprezentanții transportatorilor și o parte dintre șoferi sunt însă sceptici în ceea ce priveşte preţul redus al asigurărilor luate direct de la companii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept