Stiri 12 mai 2022

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul.
S-a născut în anul 1644 în Ţara Românească și a fost luat ostatic de turci în anul 1659.
Pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, pentru că era frumos la chip şi tânăr la trup, însă Ioan s-a împotrivit, iar oşteanul a căzut şi a murit.
În urma judecăţii vizirului, Ioan a fost dat soţiei turcului, care i-a promis că îl ia de soţ, numai să renunţe la Hristos.
Dar pentru că Sfântul Ioan a fost neclintit în credinţă, văduva l-a dat mai-marelui cetăţii să fie judecat pentru uciderea soţului ei.
Sfântul a fost supus la multe suferinţe şi chinuri, dar le-a îndurat cu bărbăţie.
Însă, la rugămintea femeii, Sfântul Ioan a fost spânzurat în marginea Istanbulului, la 12 mai 1662, înainte de Înălţarea Domnului.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

CRTS Constanța face apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine face față tot mai greu solicitărilor din partea spitalelor din județ, dar și din București.
În prezent, colecta este de aproximativ 750 de pungi de sânge într-o lună, cu mult sub media de 1.100 de dinaintea pandemiei.
Pentru a putea prepara toate produsele sanguine este nevoie de donatori fideli, iar acum mai mult de jumătate dintre cei care se prezintă la Centrul de Transfuzii o fac pentru prima dată, atrage atenția medicul Alina Dobrotă.

Noaptea Muzeelor – ediția a XVIII-a, va fi organizată și la Constanța, sâmbăta aceasta.
Muzeele vor avea program extins până dimineața și vor oferi constănțenilor expoziții și evenimente inedite.
Accesul vizitatorilor în cadrul evenimentelor desfășurate de către instituțiile de cultură, se va realiza gratuit.

Regimul de circulație se va modifica de luni pe patru străzi din Constanța.
În urma sesizărilor venite de la cetățeni privind aglomerarea circulației rutiere în cartierele Faleză Nord, Tomis II și Piața Chiliei, Primăria a decis implementarea unui proiect de reorganizare a traficului pe străzile Salonic, Petru Vulcan, Crișanei și Războieni.
Astfel, pe strada Salonic se va institui sens unic dinspre strada Ion Rațiu spre strada Yokohama; pe strada Petru Vulcan se va institui sens unic dinspre strada Mircea cel Bătrân spre strada Maramureș; pe strada Crișanei se va institui sens unic dinspre strada Maramureș spre strada Mircea cel Bătrân, iar pe strada Războieni se va institui dublu sens pe tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Chiliei.

Programul “Litoralul pentru toți” debutează săptămâna viitoare.
Tarifele sunt până la de 3 ori mai mici decât în vârful de sezon din luna iulie.
Astfel, prețul unei nopți de cazare la malul mării pornește de la aproximativ 70 de lei pe noapte la un hotel de 3 stele din stațiunea Eforie Nord, și 100 de lei în Mamaia.
Programul “Litoralul pentru toți” se va încheia în jurul datei de 20 iunie, iar sejururile pot fi achitate inclusiv cu vouchere de vacanță.

Uniunea Europeană a anunţat că va relaxa măsurile anti-COVID pentru călătorii aerieni.
Astfel, se va renunţa la recomandarea de a se purta măşti pe aeroporturi şi în avioane de luni, 16 mai.
Relaxarea vine ca urmare a faptului că efectele pandemiei continuă să se facă tot mai puţin simţite și a ridicării restricţiilor într-un număr tot mai mare de state europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept