Știri 13 ianuarie 2022

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic.
Aceştia au trăit în ţinutul Iliricului şi al Dunării de Mijloc, pe vremea persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Licinius.
Diaconul Ermil a fost dus la împărat şi acuzat că este creştin, motiv pentru care a fost întemniţat.
Stratonic era însă temnicerul care îl păzea şi s-a convertit şi el la creştinism.
Împăratul a aflat aceasta şi a poruncit ca cei doi să fie duşi la judecată şi apoi chinuiţi.
În cele din urmă, împăratul a hotărât moartea lor prin înec în apropierea cetăţii Singidunum, Belgradul de astăzi.

Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi de la ora 18:00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21:40, va oficia Acatistul Maicii Domnului, Acatistul Sfântului Teodosie cel Mare și Acatistul Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic, la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Maine, de la ora 7:30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.

O conferință dedicată marelui poet Mihai Eminescu va avea loc sâmbătă, 15 ianuarie.
Tema o constituie “Eminescu, geniu historial” și va fi susținută de academician profesor Constantin Barbu, în Sala Magna din cadrul Centrului Eparhial Tomis, de la ora 14.00.
În cadrul conferinței, vor fi lansate mai multe manuscrise ale poetului, precum și câteva zeci de volume din Biblioteca Eminescu.
Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului și este organizat de Academia Tomitana, Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța.

Medicii de familie pot testa atât persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 înscrise în lista proprie, cât şi oricare alte persoane, cu condiţia ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive.
Anuntul a fost facut ieri de catre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat faptul ca testarea la medicul de familie este soluţia pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid şi ulterior la evaluare şi monitorizare.

Alimentele autohtone sunt tot mai căutate.
Produsele româneşti au crescut cu 30% în topul preferinţelor consumatorilor, în special ale celor tineri, atât datorită unei schimbări în mentalitatea cumpărătorilor, cât şi a îmbunătăţirii calităţii şi modului de ambalare a alimentelor, conform unei analize.
Alimentele autohtone cele mai căutate sunt variate, „de la seminţe şi ulei de floarea-soarelui până la ouă, brânzeturi şi lactate, făină şi murături”, arată studiul.

Prețurile alimentelor au atins în 2021 cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.
Acestea au crescut cu 28%.
În decembrie anul trecut, prețurile alimentelor au scăzut foarte puțin, după ce patru luni anterioare consecutive au suferit o majorare.
Creșterea prețurilor alimentelor este unul dintre factorii care au influențat creșterea inflației la nivel global.

Persoanele care vor să depună reclamaţii privind facturile la energie pot face acest lucru pe site-ul ANPC sau telefonic.
Numărul de telefon este 021.9551, iar site-ul autorităţii – www.anpc.gov.ro”.
În prezent, multe dintre reclamaţiile venite la ANPC vizează facturile la energie.
Potrivit conducerii ANPC, aproximativ 300 de comisari de control ai Autorităţii efectuează în această perioadă verificări la furnizorii de energie electrică şi gaze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept