Știri 7 ianuarie 2022

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Conform unei vechi reguli bisericeşti, în ziua imediat următoare unui praznic împărătesc se face pomenirea persoanelor care au avut legătură cu praznicul respectiv, iar în cazul de faţă este vorba despre Sfântul Proroc Ioan, cel care l-a Botezat pe Mântuitorul Hristos în apa Iordanului.
Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul şi cel mai mare dintre proorocii Vechiului Testament, deoarece el a fost cel care a proorocit şi mărturisit despre Hristos că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, care va mântui întreaga umanitate din robia păcatului.
Totodată, Sfântul Ioan este cel care a fost mărturisit de către Dumnezeu ca cel mai mare dintre cei născuţi din femeie, conform Sfintei Evanghelii de la Luca.
Acest lucru va fundamenta învăţătura creştină a Bisericii conform căreia Sfântul Ioan este cel care va face legătura între drepţii Vechiului Testament şi sfinţii noului Testament.
În iconografia creştină, Sfântul Ioan este reprezentat conform calităţilor sale de Prooroc, Botezător şi Înainte-mergător al Domnului.

Peste două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
Din totalul acestora trei sferturi sunt bărbaţi şi un sfert sunt femei.
Numele de Ioan provine din vechiul nume ebraic Iohanan şi se traduce prin expresia „Dumnezeu a avut milă”.
La noi, prima atestare documentară a acestui nume este datată în 1247, când Diploma Cavalerilor Ioaniţi atestă un conducător pe nume Ioan, cneaz al unei formaţiuni de prin nordul Olteniei.

Patriarhia Română a proclamat anul 2022 „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
„Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare deoarece ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu cel Atotmilostiv”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Totodată, Patriarhul a amintit că rugăciunea „Tatăl nostru”, este izvorul de inspirație al tuturor celorlalte rugăciuni.

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă creşterea pragului mediei pentru bursa de merit.
Mai multe asociaţii ale elevilor au anunţat, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50.
Organizaţia solicită, totodată, ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul şcolar 2022-2023, în aşa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces.

Autorităţile medicale au stabilit să devină funcţionale centre de evaluare ambulatorie unde pacienţii cu SARS-CoV-2 să beneficieze de investigaţii şi tratament.
Măsura are ca scop evitarea supra-aglomerării secţiilor de spital.
Este una dintre concluziile discuţiilor pe care conducerea Ministerului Sănătăţii le-a avut marți, cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică şi cu directorii de spitale din ţară.
Bolnavii COVID-19 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în aceste centre şi vor fi evaluaţi şi trataţi gratuit fie că sunt asiguraţi sau nu.

Degradarea mediului natural împinge specii de plante și animale în pragul extincției.
Potrivit organizației World Wildlife Fund, un fenomen cu o asemenea anvergură și viteză nu a mai avut loc până acum.
În prezent există 142.500 de specii de animale și plante pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.
Dintre acestea sunt „amenințate de extincție” 40.000 de specii – cea mai mare cifră înregistrată vreodată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept