Stiri 3 ianuarie 2022

Elevii de la gimnaziu și de liceu s.au întors de astazi la școală, dupa vacanta de iarna.
Ei vor recupera, în următoarele două săptămâni, materia nepredată în vacanța forțată de la sfârșitul lunii octombrie, impusă de valul 4 al pandemiei de coronavirus.
Preșcolarii și copiii din clasele primare revin la ore pe 10 ianuarie.
Semestrul întâi se încheie pe 14 ianuarie, iar cel de-al doilea începe pe 17 ianuarie, fără să existe o vacanță intersemestrială.
Următoarea vacanță este programată în perioada 15 aprilie-1 mai.

Din acest an, instituțiile publice nu mai au dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice copii după documentele emise de alte entități ale statului.
Asa arata actul normativ promulgat de catre președintele Klaus Iohannis în luna noiembrie.
Regula vizează și structurile de specialitate ale administrației publice centrale.

Toți elevii care se întorc la școală vor fi testați anti-COVID.
Oficialitățile din educație spun că toți elevii vor fi testați anti-COVID, chiar dacă acum nu sunt suficiente teste.
Departamentul pentru Situații de Urgență urmează să livreze, săptămâna aceasta, testele de salivă necesare.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat în favoarea oricăror măsuri care permit şcoala cu prezenţă fizică.

Anul a început cu creșteri de salarii, pensii și alocații, dar și cu majorări semnificative ale prețurilor.
Astfel, salariul minim crește la 2.550 de lei brut, punctul de pensie la 1.586 de lei, iar indemnizația socială minimă la 1.000 de lei.
Au crescut şi alocaţiile pentru copii, la 243 de lei pentru cei între 2 şi 18 ani şi la 600 de lei pentru cei mai mici de 2 ani, sau până la 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilităţi.
Tot odata, accizele sunt mai mari pentru aproape toate categoriile de produse.
De asemenea, prețurile la energie cresc, dar până pe 31 martie, facturile sunt plafonate și compensate de catre stat.

Medicii de familie vor putea face teste Covid pacienților cu simptome.
Guvernul a aprobat, o Ordonantă de Urgență care permite medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurari de Sănătate să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiana pentru depistarea infectiei cu SARS-CoV-2.
Acestia sunt obligați, ca până la ora 24.00 a zilei în care au facut testul, sa raporteze rezultatul în aplicatia Corona Forms.
Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru și vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie.

Ministerul Educaţiei a decis reluarea organizării olimpiadelor şi concursurilor şcolare, în anul şcolar 2021-2022, după ce acestea au fost suspendate pe durata a doi ani şcolari.
Ca elemente de noutate, în listele aprobate se regăsesc şi competiţii interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică, de creativitate, de inovare şi creaţie digitală.
În funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19, Ministerul Educaţiei are în vedere completarea cadrului normativ care să permită organizarea şi desfăşurarea acestora şi în format on-line, după modelul competiţiilor internaţionale din ultimii doi ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind acordarea de tichete pentru educaţie pe suport electronic, pentru programul ‘Şcoala după şcoală’.
Astfel, elevii până în clasa a IV-a inclusiv pot să primească tichete pentru educaţie în vederea achitării cheltuielilor pentru after school, atât în sistem public, cât și privat.
Părinţii sau reprezentanţii legali pot solicita în scris aceste tichete pe suport electronic, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an sau în momentul înscrierii acestuia la şcoală.
Cerinţele privind acordarea de tichete pentru educaţie pe suport electronic se stabilesc prin ordin al ministrului Educaţiei emis cu cel puţin 3 luni înainte de începerea anului şcolar 2022-2023.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept