Știri 22 decembrie 2021

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.
S-a născut pe 21 decembrie 1596, la Suceava, ca fiu al lui Simion Movilă şi al soţiei sale Marghita.
În anul 1633 a fost hirotonit Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia şi tot atunci a pus bazele unui colegiu la Mănăstirea Bratska, din care s-a dezvoltat vestita Academie Duhovnicească de la Kiev.
Ca Mitropolit al Bisericii Ortodoxe ucraino-ruse din Polonia, timp de 13 ani, a desfăşurat o intensă activitate bisericească şi culturală, mai ales în domeniul tipăririi de cărţi bisericeşti, unde s-a îngrijit de apariţia a peste 50 de cărţi.
Dintre acestea cea mai importantă este lucrarea Mărturisirea Ortodoxă, tradusă în mai multe limbi şi tipărită în numeroase ediţii, şi care a devenit a treia mărturisire de credinţă a Bisericii Ortodoxe, după Crez şi Dogmatica Sf. Ioan Damaschin.
S-a mutat la Domnul pe 22 decembrie 1646 şi a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Pecerska.
Întreaga avere a folosit-o pentru restaurarea de biserici, înfiinţarea de şcoli şi întreţinerea lor.
Pentru meritele sale deosebite, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Ucraina în anul 1996.

Astăzi se împlinesc 32 de de ani de la revoluţia română din 1989.
Aceasta a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii în luna decembrie a anului 1989, care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Nicolae Ceauşescu.
Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale.
Potrivit datelor oficiale, numărul total al celor decedaţi pe durata revoluţiei a fost de 1142, al răniţilor de 3138, iar al celor reţinuţi se ridica la 760.
Cu toate acestea, nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de faţă de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluţiei din 1989.
Cu această ocazie la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor revoluţiei din întreaga ţară vor fi oficiate rugăciuni de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pentru libertate, credinţa şi demnitatea poporului român.

Tarifele pentru apelurile în reţelele de telefonie fixă şi mobilă din România vor scădea, de la 1 ianuarie 2022.
Așa prevede Regulamentul Delegat al Comisiei Europene.
Potrivit ANCOM, operatorii de telefonie mobilă care activează pe piaţa din România vor practica un tarif de 0,55 eurocenţi/minut pentru apelurile mobile în propriile reţele, iar operatorii de telefonie fixă un tarif de 0,07 eurocenţi/minut pentru apelurile fixe în propriile reţele.

Primăria Constanţa a anunţat deschiderea unui cont bancar pentru donaţii destinate familiilor care au rămas fără locuinţe în urma incendiului care a cuprins un bloc din municipiu.
Titularul contului deschis este Asociaţia de Proprietari din care fac parte locatarii imobilului distrus de flăcări.
În continuare, cele trei scări ale blocului sunt păzite atât de poliţiştii locali, cât şi de cei de la Poliţia Municipiului și nu se intră în imobil decât cu aprobarea acestora.

Legea prin care copiii din 150 de unităţi de învăţământ vor primi în continuare o masă caldă sau un pachet a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Actul normativ prevede că în anul şcolar 2021-2022, preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, primesc un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita unei valori de 10 lei/beneficiar.
La încheierea programului-pilot, Ministerul Educaţiei va decide asupra oportunităţii extinderii acestui program la nivel naţional.

Lipsa de mișcare din timpul pandemiei provoacă multor români dureri de care nu sufereau înainte.
În special cei care au program de acasă ajung la doctor cu probleme musculare.
Medicii recomanda procedurile de recuperare medicală.
Fizioterapia, kinetoterapia și masajul pot ameliora durerile, dar problemele pot fi prevenite cu câteva mișcãri foarte simple, care pot fi fãcute chiar și la birou, pe scaun.

Cea mai mare temperatură înregistrată în zona arctică, 38 de grade Celsius, a primit recunoaştere oficială.
Organizaţia Meteorologică Mondială a confirmat că recordul a fost înregistrat în oraşul siberian Verhoiansk pe 20 iunie 2020, când regiunea s-a confruntat cu un val de căldură fără precedent, potrivit mai mult pentru zona mediteraneană.
Căldura extremă a provocat incendii de vegetaţie în pădurile din nordul Rusiei, în urma cărora au fost emise cantităţi record de dioxid de carbon.
Potrivit RADOR, descoperirea face parte dintr-un raport mai extins al organizaţiei, privind extremele meteorologice înregistrate în întreaga lume.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept