Stiri 20 decembrie 2021

Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.
Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie de la ora 7.15.
Joi, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent, de la ora 18.00, in podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook si YouTube ale Arhiepiscopiei Tomisului.

Parohia Sf. Mare Mc. Mina din Constanța demarează o nouă campanie umanitară, intitulată ”Foamea nu are sărbătoare”.
Aceasta este dedicată familiilor sărace și persoanelor vârstnice din mediul rural.
Campania își propune să colecteze și să livreze 2.000 de colete cu produse alimentare familiilor defavorizate din localitățile constănțene Almalău, Ostrov, Satu Nou, Lipnița, Dobromir, Pădureni, Văleni și altele.
Pachetele presupun alimente neperisabile, iar colecta va fi făcută în trei locații: Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din Parcul Tăbăcărie, Așezământul filantropic Sfântul Cuvios Arsenie din Techirghiol și Complex Marea Neagră din Eforie Nord.
Colecta va începe pe 27 decembrie și se va încheia pe 24 ianuarie.
De asemenea, cei care vor să ajute la pregătirea și distribuirea alimentelor sunt așteptați între 25 și 29 ianuarie.

Noul formular digital pentru localizarea persoanelor care intră în România este introdus de astazi.
Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă privind aplicarea acestui sistem.
Formularul este obligatoriu pentru toţi cei care vin în România și va trebui să fie completat indiferent dacă oamenii vor călători cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.
Pe baza datelor introduse, autorităţile sanitare vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact cu cineva infectat cu coronavirus.
Formularul va putea fi generat pe platforma plf.gov.ro, dezvoltată de STS.

90 la sută dintre români cred în Dumnezeu.
Conform unui studiu, Biserica rămâne instituția statului în care au încredere 3 din 10 români, urmată de Armată și Academia Română.
Doar 23% dintre credincioși participă însă o dată pe săptămână la slujbe.
Un procent covârșitor consideră că educația religioasă în școli este necesară, 9 la sută văd inutilă materia și aproape un sfert cred că este necesar acordul părinților.
Pe tema vaccinării împotriva covid, peste 70 la sută dintre cei intervievați cred că ține de alegerea fiecăruia, iar peste jumătate consideră că biserica nu trebuie să se implice.

De anul viitor, va fi aplicată, pe perioada iernii, TVA de 5% la energie termică pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că măsura va fi stabilită în şedinţa Executivului.
El a mai spus că vor fi introduse şi o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale din TVA, menţionând că va fi reincriminată fapta constând în reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă.

Două unități de învățământ din Constanța vor fi structuri ale altor școli.
Acestea nu mai au numărul de elevi necesar pentru a îndeplini condiția de a fi școli cu personalitate juridică.
Este vorba de Școala Gimnazială nr.11 ”Dr. Constantin Angelescu” și Școala Gimnazială nr. 14.
Inspectoratul propune arondarea Școlii nr. 14 la Școala nr. 38 și Școala nr. 11 să fie structură a Școlii nr 30.
Ca o unitate de învățământ să dețină personalitate juridică trebuie să aibă cel puțin 300 de elevi înscriși.

Atenție la E-urile din cozonacii din comerț!
ANPC avertizează că în compozițiile unora sunt E-uri dăunătoare sănătății.
Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii artificiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin.
Inspectorii ANPC recomandă mare atenție la eticheta produselor, de la ingrediente până la data valabilităţii, valoarea nutriţională, condiţiile de păstrare și prezenţa alergenilor.

Persoanele aflate în funcţii publice vor transmite toate declarațiile de avere, exclusiv prin sistem electronic de la 1 ianuarie.
Acestea vor fi completate și transmise Agenției Naționale de Integritate.
Guvernul a adoptat o ordonanța de urgență în acest sens cu amânarea termenului de la care transmiterea acestor declarații se va face doar cu semnătură electronică.
Cei care nu dețin un astfel de instrument deocamdată, în 2022, vor completa declarațiile în sistemul informatic, apoi le vor tipări și semna olograf, urmând să fie ulterior încărcate în sistem, fără modificări.
Din 2023, documentele vor fi acceptate exclusiv cu semnătură electronică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept