Știri 8 decembrie 2021

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această noapte la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini județul Suceava.
Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu de la ora 21.15, iar de la ora 23.00 va săvârși Sfânta Liturghie.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului, transmis pe paginile de Facebook si YouTube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfintei Mucenite Filofteia de la Curtea de Argeș, la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 7.30, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Sâmbătă, de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica Sfântul Ierarh Spiridon, din cartierul constănțean Inel 2, iar de la ora 22.00 va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, ierarhul nostru, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a treia ediție a campaniei umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până vineri și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă, dulciuri și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Astăzi este Ziua Constituției României.
Prima Constituție de după Revoluția din decembrie 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă, la 21 noiembrie 1991 și aprobată prin Referendumul național de la 8 decembrie, același an.
După patru ani de la adoptarea Constituției României, parlamentarii au adoptat propunerea legislativă privind proclamarea Zilei Constituției României pentru data de 8 decembrie.
Constituția adoptată în 1991 a fost modificată și completată prin Legea de revizuire a Constituției României.
Aceasta a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial.

Parohia Sf. Vasile cel Mare din Constanța organizează un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul va avea loc luni, de la orele 18.00 și va fi transmis și live pe pagina de Facebook a parohiei.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt Marian Bostan.
Invitați vor fi pr. Florian Popa, Elena Cârneală, profesor Mirela Paraleu și elevii, Ana Maria Baltă și Corul de copii Noii ostași ai lui Hristos al parohiei Nașterea Maicii Domnului din Murfatlar, dirijat de pr. Alexandru Gabriel Lupașcu și Gabriela Palade.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate pentru o familie aflată în dificultate.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a infirmat o eventuală introducere a certificatului verde la slujbele sau procesiunile religioase.
El a precizat ca se dorește ca bisericile sa respecte în continuare masurile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului.
Declaraţiile au fost făcute după întâlnirea de lucru a premierului Nicolae Ciucă cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei, în contextul apariţiei în România a două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Poluarea atmosferică urbană este cel mai mare factor de risc pentru sănătate din motive de mediu în Europa.
Expunerea la poluarea atmosferică este asociată cu boli cardiovasculare, cancer pulmonar şi astm.
Date provizorii pentru 2020, sugerează că există unele îmbunătăţiri, datorate probabil condiţiilor meteorologice şi blocajelor cauzate de COVID-19, care au stopat temporar activitatea industrială poluantă şi traficul.
Poluarea cu particule fine a cauzat peste 300.000 de decese premature în Uniunea Europeană în 2019.

CNSU a adoptat o hotărâre de guvern care prevede relaxarea restricțiilor de mâine.
Astfel, se elimina interdicţiile de circulaţie noaptea si creşte intervalul orar de la 21 la 22 pentru toţi agenţii economici.
De asemenea, se elimină obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise cu excepția locurilor aglomerate.
Accesul în mall-uri şi magazine neesenţiale va fi permis şi persoanelor testate.
Pentru nopţile de Crăciun şi Revelion nu vor fi restricţii legate de ora până la care pot fi deschise restaurantele, dar cu limită de 50% şi cu prezentarea certificatului de vaccinare, trecere prin boală sau testare.
Totodată, la unităţile de cazare, se introduc şi persoanele testate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept