Știri 28 octombrie 2021

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Ierarh Iachint, mitropolitul Ţării Româneşti.
A trăit în prima jumătate a secolului al 14-lea şi fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi, sau la cetatea Păcuiul lui Soare de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Din cauza ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat la Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.
Sfântul Sinod al BOR a decis canonizarea Sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la orele 18.00, la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii Cuvântul ierarhului de la Radio Dobrogea.
Întrebările se trimit numai pe adresa radiodobrogea@gmail.com.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului si Acatistul Sfântului Ierarh Iachint, la Catedrala arhiepiscopală.

Constănțenii vor beneficia de căldură în locuințe de la 1 noiembrie.
Directorul Societății Termoficare Constanța, Liviu Popa, spune că s-a luat această decizie, chiar dacă temperaturile exterioare pe timpul nopții nu au scăzut suficient de mult.
În acest sezon rece, constănțenii vor plăti același preț pe gigacalorie.

Compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la gaze și energia electrică au fost aprobate.
Deputații au aprobat legea care modifică ordonanța guvernului astfel încât consumatorii casnici, IMM-urile și unele instituții publice să poată, de luna viitoare, să obțină ajutorul pentru depășirea perioadei de iarnă.
În acest acest proiect, a fost introdusa o măsură care să îi ajute și pe cei care se încălzesc cu energie termică.
Guvernul urmează să acorde o subvenție pentru gigacalorie, care să acopere 50 % din creșterea prețului.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor sa doneze și nu o pot face în timpul săptămânii, pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 8.30 și 13.00.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.

România va trece la ora oficială de iarnă în acest week-end.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept