Știri 22 octombrie 2021

Patriarhul României a transmis un mesaj prin care îndeamnă la înmulțirea rugăciunii în această perioadă a pandemiei.
Preafericirea Sa îndeamnă credincioșii să respecte măsurile de protecție sanitară și să asculte îndemnurile medicilor.
În acest context, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a decis ca în toate bisericile cu cel puțin doi preoți slujitori sa se oficieze zilnic Sfânta Liturghie, iar în mănăstiri, monahii și viețuitorii sa tina post, cu dezlegare la pește sâmbăta și duminica.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sf. Ap. Iacov, ruda Domnului, primul episcop al Ierusalimului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepsicopul Tomisului, va oficia Liturghia Sf. Iacob la Catedrala Arhiepiscopală “Sf. Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 7.15.
Aceasta este prima și cea mai veche Liturghie cunoscută a Bisericii.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântului Iacob, ruda Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul.
Acesta fusese infectat cu virusul SARS-CoV-2 și internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a agravat în urmă cu trei zile.
PS Gurie ar fi împlinit la finalul acestui an vârsta de 53 de ani.

Spania a decis testarea aleatorie pentru persoanele care vin din România chiar dacă au certificat verde.
Începând cu luna septembrie, întregul teritoriu al României a fost inclus de către autoritățile spaniole pe lista statelor de risc.
Informații despre regulile impuse la intrarea in Spania se pot găsi pe site-ul Ministerului de Externe.

Sistemele electrice pentru apă caldă şi căldură nu sunt recomandate de specialişti pentru utilizarea pe scară largă.
Președintele Asociației ”Energie Inteligentă”, Dumitru Chisăliță, spune că aparatele tip instant sau boilerele electrice prezintă anumite riscuri în exploatare, cu toate că sunt concepute să funcționeze în bucătăria și baia locuințelor.
În plus, aparatele de acest fel atrag niște costuri mari de utilizare.
Un alt dezavantaj este că folosirea lor pe scară largă ar duce la prăbușirea rețelelor electrice.

Consiliul Naţional al Elevilor cere un cadru predictibil de funcţionare a şcolilor, după vacanţa de două săptămâni, care începe luni.
Reprezentanții elevilor cer de asemenea, şi testarea non-invazivă a elevilor şi a personalului din învăţământ de cel puţin două ori pe săptămână.
Consiliul Elevilor se pronunță împotriva unei eventuale prelungiri a vacanţei de două săptămâni, dar și împotriva unei treceri, la nivel naţional, în scenariul online, susținând că pierderile generate de astfel de măsuri ar fi imense.

Cercetătorii americani au identificat 18 substanţe chimice care pot avea legătură cu astmul în rândul copiilor.
Acestea au fost definite drept simptome care necesitau medicaţie zilnică pentru controlul astmului sau prezentarea la o cameră de gardă, ori spitalizarea din cauza acestei probleme de sănătate.
Acarienii şi fumul sunt factori declanşatori cunoscuţi ai astmului la copii, însă oamenii de ştiinţă au identificat recent anumite combinaţii de poluanţi atmosferici necunoscuţi anterior, asociate cu această tulburare respiratorie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept