Știri 21 octombrie 2020

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni.
Aceştia sunt: Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinţii Părinţi Mărturisitori şi Mucenici Ioan şi Moise Măcinic.
Sfântul Cuvios Visarion Sarai, originar din Bosnia, a călătorit prin Transilvania, propovăduind ortodoxia.
A fost întemniţat în închisoarea din Kufstein, unde a murit.
Sfântul Cuvios Sofronie a întemeiat un schit în satul natal, Cioara.
Pentru râvna faţă de ortodoxie, a fost de două ori închis şi apoi eliberat.
S-a mutat la Domnul, în Mănăstirea Argeşului.
Sfântul Mucenic Oprea, ţăran din Săliştea Sibiului, și Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel au murit în temniţa din Kufstein pentru că au dus plângerile românilor la Viena.
Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeş a luptat împotriva încercărilor habsburgilor de a impune unirea cu Roma.
Închis în anul 1756, peste 24 de ani a murit tot în temniţa din Kufstein.

Mâine, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 7.40.
Apoi, de la orele 18.00, va fi prezent la emisiunea Cuvântul Ierarhului de la Radio Dobrogea.
De la orele 23.00, Ierarhul nostru va oficia Acatistul Sf. Ap. Iacob, rudenia Domnului, întrucât vineri, este cinstit de Biserica Ortodoxă.
Totodată, vineri, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie a Sf. Ap. Iacob la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 7.40.
Duminică, Ierarhul nostru va sfinți altarul de vară al parohiei Sf. Arh. Mihail și Gavriil din Topraisar, de la ora 8.30, apoi va săvârși Sf. Liturghie.

Mai multe linii de autobuze vor avea traseul deviat de astăzi și până vineri.
Astfel, liniile 42, 44, 48, 51 și 101 vor fi deviate, între orele 19.30 – 05.00.
Motivul îl reprezintă lucrările de asfaltare care se execută pe strada Mihai Viteazul, între bulevardele Ferdinand și Mamaia.

Traficul rutier este deviat pe Autostrada Soarelui.
Astfel, pe raza localității Fundulea, județul Călărași, traficul rutier a fost deviat de pe sensul către Constanța pe sensul opus, unde se circulă pe câte o bandă pentru fiecare direcție.
Nodul rutier Fundulea a fost închis pe sensul către Constanta, fiind accesibilă doar intrarea spre București și ieșirea dinspre Constanța.
Măsura devierii se menține până pe 27 noiembrie și se aplică pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare a părții carosabile.
De asemenea, pe tronsoanele kilometrice 27 – 17 (Brănești – Cernica) și 82 – 74 (Dor Mărunt, județul Călărași), traficul este deviat de pe sensul către București pe sensul opus, unde se circulă pe câte o bandă pentru fiecare direcție.
Măsura se menține până pe 30 noiembrie.

Mașinile cu volan de dreapta nu vor mai fi înmatriculate, de anul viitor.
Decizia are legătură cu perioada de tranziție la Brexit, astfel că România este obligată să nu mai permită nici importurile de mașini cu volan pe dreapta din Regatul Unit, care de la 1 ianuarie 2021 nu vor mai putea fi înmatriculate.
Pe de altă parte, în ceea ce-i priveşte pe românii care deja au mașini cu volan pe dreapta care sunt deja înmatriculate și circulă pe străzile din România, nu există nicio prevedere legislativă specială.

Pandemia accentuează risipa alimentară.
Așa arată un studiu, potrivit căruia românii au tendința de a cumpăra mai mult decât au nevoie sau de a profita de oferte.
Însă o mare parte din aceste alimente ajunge din coșul de cumpărături la coșul de gunoi.
Cel mai des, oamenii aruncă fructe, legume și pâine, din cauza alterării rapide a produselor sau a expirării.
La studiu au participat aproximativ 2.500 de români, care au completat online un chestionar despre risipa alimentară.

Polițiștii vor verifica aplicarea măsurilor de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2 în grădinițele și în școlile constănțene.
De asemenea, polițiștii rutieri vor realiza controale, pe toate rutele de deplasare, în mijloacele de transport în comun din județul Constanța.
Acțiunile au scop preventiv, iar în cazul în care se vor constata nereguli privind respectarea normelor în vigoare, oamenii legii vor acționa în conformitate cu precizările legislative în vigoare.

Programa școlară va fi adaptată pentru sistemul online.
Ministrul Educației, Monica Anisie a dat exemplu perioada din starea de urgență, când din programa pentru Evaluarea Națională și din cea pentru Bacalaureat a fost scoasă materia care s-ar fi studiat în semestrul al II-lea.
Ministrul a mai spus că școlile trebuie să se pregătească pentru a preda în sistem online atâta timp cât va fi necesar dacă situația epidemiologică o va impune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept