Știri 1 octombrie 2020

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Acoperământul Maicii Domnului.
Această sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii “Maica Domnului” din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul, în secolele IX-X.
Stareţul mănăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, în care i s-a arătat Maica Domnului ce acoperea cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului.
Cuviosul Andrei l-a chemat şi pe ucenicul său, Epifanie, care, împreună cu ceilalţi părinţi, reuşesc să desluşească semnificaţia minunii şi să dedice o sărbătoare deosebită acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arată faţă de neamul omenesc.
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toţi creştinii Bisericii care se roagă cu credinţă pentru a fi izbăviţi de ispite şi de suferinţe.

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi și pe sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.
Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor şi întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistriţa şi a deprins de la părinţii bătrâni viaţa duhovnicească, postul şi neîncetata rugăciune.
După ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi în pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, în câţiva ani, sihastru vestit.
A trăit într-o peşteră, mai întâi singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, şi a întemeiat prima comunitate duhovnicească românească cunoscută în Ţara Sfântă.
După năvălirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi a venit în Moldova, unde întemeiază un schit.
Mai târziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adică „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi şi mulţi se vindecau de boli cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului Iosif.
Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit la începutul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, care număra pe atunci peste 100 de călugări.
S-a retras în pustie, într-o peşteră din muntele lui Simon, unde a trăit singur timp de 60 de ani.
Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, care a avut o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune.
Sfântul Sinod a hotărât canonizarea celor doi sfinţi în anul 2008, împreună cu alţi 7 cuvioşi nemţeni.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 23.00, Ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Acoperământului Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar vineri, de la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Sâmbătă, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din apropierea orașului Năvodari.
Duminică, de la ora 8.00, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea Călugăreni, din apropierea comunei Pantelimon, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Acțiunea caritabilă „Daruri mici din suflet mare!” s-a încheiat.
Astfel, mâine, de la ora 12.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oferi ghiozdane cu rechizite și caiete copiilor defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Casicea, Credința, Căscioarele, Darabani, G-ral. Scărișoreanu, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele și Viroaga.
Credincioșii au donat peste 200 de ghiozdane complet echipate. Acțiunea a fost organizată de către parohia „Sf. Vasile cel Mare” din Constanța, iar scopul acesteia este susținerea procesului educațional și prevenirea abandonului școlar.

Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Data de 1 octombrie a fost dedicată omagierii şi respectării vârstnicilor de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1990.
Această iniţiativă a urmărit să atragă atenţia ţărilor membre ONU, asupra problemelor pe care le ridică îmbătrânirea demografică.
Din anul 1999, de Ziua Persoanelor Varstnice, au fost organizate peste 3.000 de marşuri, în circa 100 de ţări.

Astăzi este și Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului la Sân.
În România, statisticile indică o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 – în 2011.
Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, cu variaţii legate de incidenţă, mortalitate, supravieţuire, factori determinaţi de mediu, programe mixte de prevenire, diagnostic, tratament şi paleaţie.

Tronsonul bulevardului Tomis delimitat de strada Ion Rațiu și bulevardul Mamaia va deveni cu sens unic.
Circulația rutieră pe acest bulevard se va desfășura astfel: două benzi cu sens unic către zona centrală; două benzi dedicate circulației mijloacelor de transport în comun, taxiurilor și autospecialelor de intervenție, cu circulație în ambele sensuri, câte o bandă pentru fiecare sens, piste pentru biciclete.
De asemenea, se vor amenaja stații pentru autobuze pe ambele sensuri de deplasare.

Primăria Constanța efectuează lucrări de reabilitare pe strada Mihai Viteazu.
Pentru ca intervențiile să se desfășoare în condiții optime, circulația autovehiculelor va fi restricționată parțial, în intervalul orar 19:30 – 05:00.
Procesul de frezare a suprafeței carosabile se desfășoară toată săptămâna, cu aceleași restricții de trafic rutier.
Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zona respectivă sunt rugați să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept