Știri 23 octombrie 2019

Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă pe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Constanța, zona Delfinariu, de la ora 8.30. Mai multe detalii aflăm de la părintele paroh Ilie Petre.

În noaptea de duminică spre luni, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care serbează hramul bisericii mari, Sf. Ierarh Iachint, de la orele 24:00.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze și nu o pot face în zilele lucrătoare, pot veni sâmbătă, la sediul CRTS Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, între orele 9.00 – 13.00, dar și duminică la biserica Sf. Vasile cel Mare din zona Inel II, între orele 8.30 – 13.30.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța și parohia Sf. Vasile cel Mare, cu sprijinul parohiilor Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Spiridon, Sf. Cruce, Intrarea în biserică a Maicii Domnului și a parohiei Tuturor Sfinților.
O donare de sânge poate salva până la trei vieți.

România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă sau de vară se va face pentru ultima dată anul viitor.

Camera Deputaţilor a adoptat modificările la ordonanţa de urgenţă privind activitatea de transport alternativ.
Potrivit documentului, a fost prelungit până la 1 februarie 2020 termenul până la care şoferii care folosesc aplicaţiile de tip Uber pot obţine autorizaţiile necesare.
De asemenea, taxa nu se va mai plăti anual, ci o dată la doi ani, în cuantum de 100.000 de lei.
Legea va merge la promulgare, la preşedintele ţării.

Primăria Constanța va implementa de luna viitoare o serie de modificări în cartierul Tomis Nord.
Astfel, stația RATC de pe strada Cișmelei, din zona școlii generale nr. 29 ”Mihai Viteazu”, se va muta mai aproape de trecerea de pietoni, implicit mai aproape de unitatea de învățământ.
Strada Nufărului va deveni cu sens unic dinspre strada Lotus spre strada Suceava, iar pe strada Lotus, sensul unic se va institui dinspre strada Suceava spre aleea Umbrei.
Părinții sunt sfătuiți să folosească această rută pentru a-i aduce pe copii la școală.
Măsurile au fost luate pentru a nu se mai forma ambuteiaje în fața școlii și pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor.

Îmbătrânirea populaţiei şi obiceiurile nesănătoase pot conduce la creşterea cu 60% a cazurilor de cancer până în anul 2040.
Potrivit unui studiu, fumatul, alimentaţia săracă în substanţe nutritive, excesul de greutate, obezitatea şi sedentarismul contribuie la riscul de creştere a numărului de cazuri de cancer la nivel mondial.
De asemenea, excesul de greutate crește riscul de dezvoltare a 13 tipuri de cancer şi a fost asociat cu 3,6% dintre cazurile noi de cancer la adulţi din întreaga lume în 2012.
În anul 2017, fumatul a provocat 2,3 milioane de decese la nivel mondial, iar cancerul este a doua cauză principală de deces înainte de vârsta de 70 de ani în 91 de ţări.

Unitățile de învățământ pot să deconteze cheltuielile cu transportul și pentru elevii și studenții navetiști care nu au abonamente.
Un articol din Legea Educației, anulat, zilele acestea, de Curtea Constituțională, limita decontarile doar în cazul abonamentelor plătite de elevii navetiști – nu și în cazul biletelor.
Autoritățile școlare speră ca noile reglementări privind decontarea navetei să ducă și la o reducere a cazurilor de abandon școlar.

Asociația „Pro Consumatori” cere Ministerului Comunicațiilor să retragă proiectul de Ordonanță privind instalarea infrastructurii 5G.
De asemenea, asociația solicită ministrului Justiției să nu acorde aviz favorabil acestui proiect.
Un marș în acest sens, organizat de APC, s-a desfășurat duminică la București, unde au participat peste 300 de cetățeni.
Acțiunea dorește să atragă atenția autorităților statului asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață.

Avortul și căsătoriile între persoane de același sex au devenit legale, de ieri, și în Irlanda de Nord.
În Anglia, Țara Galilor și Scoția sunt deja permise căsătoriile homosexuale.
Deputații nord-irlandezi au încercat, luni, încă o dată, să se opună măsurii decise de parlamentul britanic, însă fără susținerea mai multor partide măsurile adoptate la Londra nu pot fi blocate.
Până acum, în Irlanda de Nord, avortul era permis doar dacă punea în pericol viața femeii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept