Știri 12 august 2019

Biserica Ortodoxă va prăznui joi Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia miercuri de la ora 9.00 o slujbă de pomenire la Crucea Marinarilor.
Apoi, de la orele 17:00, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19:00, va sfinți altarul de vară și va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall).
De la ora 22:00, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului, urmată la miezul nopții de Sfânta Liturghie.
Joi, de la ora 10:00, IPS Teodosie va fi prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei, iar de la ora 11:00, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna, va oficia Taina Sfântului Botez pentru 4 copii instituționalizați.

Astăzi este Ziua Internaţională a Tineretului.
Iniţiativa a fost adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în urmă cu 19 ani.
Ziua însă nu este un prilej de sărbătoare pentru tineri.
Datele Organizaţiei Mondiale a Muncii arată că peste 70 milioane de tineri, de pe glob, nu au un loc de muncă, adică 6% din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.
În România, 15% dintre tineri nu-şi găsesc un loc de muncă.

ANM a emis o avertizare cod galben de val de căldură și disconfort termic accentuat pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Astfel, astăzi și mâine, valul de căldură va persista și se va intensifica îndeosebi în toate zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime vor ajunge până la 37…38 de grade, în vest, nord-vest și local în sud.
Pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade.

Constănțenii sunt asteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii menționează că vineri va avea program normal de lucru, între orele 7:30 și 12:30.
De asemenea, CRTS anunță că joi este declarată zi liberă și nu se vor face donări.

Autobuzele RATC vor circula joi și vineri în regim de week-end.
Măsura este luată în contextul sărbătorii legale, Adormirea Maicii Domnului și totodată Ziua Marinei.
Astfel, autobuzele se vor afla pe traseu în intervalul orar 5:45 – 23:00.
Pentru a sigura transportul participanţilor la evenimentele organizate în această perioadă, numărul de autobuze pe liniile 101,102 și 5-40, va fi suplimentat.
Chioșcurile de bilete vor funcționa după programul normal.
De asemenea, liniile de autobuze 42, 101, 48, 44 și 51 vor circula în acest week-end, până la ora 00:30.

Guvernul va introduce noi sancţiuni pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timpul mersului.
Acesta va aproba un proiect de modificare a legislației rutiere.
Potrivit documentului, vor fi amendați cei care folosesc telefonul sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare pe un vehicul ce nu necesită permis.

Obiceiurile alimentare ar trebui să se modifice, iar risipa hranei să fie diminuată pentru a putea lupta eficient împotriva schimbărilor climatice.
Așa susţine un grup de experţi internaţionali care funcţionează sub egida ONU.
Totodată, aceştia arată că terenurile sunt degradate, fiind supuse unor „presiuni tot mai mari” din partea oamenilor care le exploatează.
Pe de altă parte, experţii atrag atenţia că 30% din hrana produsă ajunge să fie aruncată la gunoi.
Totodată, aceștia afirmă că lupta împotriva schimbărilor climatice este contra cronometru, în condiţiile în care „încălzirea globală la suprafaţa terestră a crescut foarte mult”.

Dragostea căutată pe internet poate fi periculoasă, avertizează specialiştii.
Statisticile arată că 70% dintre românii singuri au accesat cel puţin o dată un site de matrimoniale, unde au încercat să-şi caute perechea.
Experţii atrag atenția că este și metoda preferată a proxeneților, pentru a-și racola victimele.
Pe lângă site-urile matrimoniale, românii mai recurg la aplicaţiile speciale unde cunosc persoane, la reţele de socializare sau la speed dating.

Constănțenii pot plăti taxa de salubrizare și online.
Aceasta este datorată numai de către persoanele fizice.
Cuantumul taxei este de 5 lei pe lună, de persoană.
Declaraţia de impunere pentru stabilirea taxei de salubrizare’’, poate fi descărcată şi de pe site-ul instituţiei www.spit-ct.ro.

Schimbările climatice pot cauza tulburări psihice, obezitate și depresie.
Un studiu arată că valurile de căldură pot produce pandemii precum cele produse de virusul Zika şi alte boli transmise de ţânţari sau pot agrava alte probleme ca urmare a deteriorării calităţii aerului şi apei, cum sunt astmul, alergiile, pneumonia sau diareea.
De asemenea, creşterea nivelului apei mărilor sau dezastrele naturale pot afecta culturile, ceea ce poate duce la probleme de malnutriţie în rândul populaţiilor vulnerabile.
Potrivit studiului, culturile de porumb, grâu, orez sau soia vor scădea cu 10 la sută în anul 2050.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept