Știri 26 iulie 2019

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.
Acesta s-a născut din părinţi evlavioşi în părţile Muscelului şi din fragedă tinereţe, s-a retras în Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit.
După ce a deprins vieţuirea călugărilor iscusiţi, s-a retras într-una din peşterile Muntelui Negru-Vodă, unde s-a nevoit aproape 50 de ani.
O dată pe săptămână, un ucenic al cuviosului venea să-i aducă pâine şi apă, iar stareţul mănăstirii venea duminica, după Sfânta Liturghie, şi-l spovedea, apoi îl împărtăşea.
Cunoscându-şi dinainte sfârşitul, Sfântul Ioanichie şi-a săpat singur mormântul în peşteră, încrustându-şi în dreptul capului anul trecerii sale la cele veşnice: 1638.
Moaştele sale au fost aflate după cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1944, şi aşezate în biserica mănăstirii.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17:00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală ’’Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ din Constanța, urmată de procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde strada Termele Romane, strada Traian, str. Mircea cel Bătrân- cu popas de rugăciune la Biserica Greacă, bulevardul Mamaia, Spitalul Militar- cu popas de rugăciune, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, strada Traian, strada Termele Romane, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Mâine, de la ora 06:00, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu și Slujba de Sfințire a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a-6-a după Rusalii sau a Vindecării slăbănogului din Capernaum.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea ’’Sfânta Elena de la Mare’’, din localitatea Costinești, de la ora 08:30.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Încă o stradă din Constanța va deveni cu sens unic.
Potrivit Primăriei Constanța este vorba despre strada Traian, unde, de astăzi, se va circula numai dinspre bulevardul 1 Decembrie 1918 până la intersecția cu strada Prelungirea Traian.
Măsura a fost luată pentru fluidizarea traficului rutier, iar șoferii sunt rugați să manifeste atenție în zonă și să respecte semnificația indicatoarelor.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
CRTS Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte mâine, între orele 9:00 – 13:00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

CFR Călători va introduce un tren suplimentar între Bucureşti şi Constanţa, pentru a prelua fluxul de călători către litoral.
Trenul va circula în acest weekend, dar şi în zilele de 3, 4, 14, 15, 16, 17 şi 18 august.
Acesta va pleca din Bucureşti Nord la ora 11:15 şi va ajunge la Constanţa la 13:37.

Guvernul este obligat să anunţe anual, până la data de 15 ianuarie, toate zilele libere de pe parcursul unui an.
Așa prevede noul proiect de lege promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
Parlamentarii care au iniţiat acest proiect susţin că de o astfel de măsură nu vor beneficia numai bugetarii, ci şi firmele din mediul privat care îşi vor putea gestiona astfel mai bine activităţile în raport cu minivacanţele bugetarilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabileşte ca indemnizaţiile foştilor deţinuţi politic să fie majorate.
Acestea vor crește de la 400 la 700 de lei pentru fiecare an de suferinţe din cauze politice.
Legea prevede şi acordarea unor indemnizaţii copiilor persoanelor care au avut de suferit din motive politice.

Profesorii care au primit sub nota 5 la titularizare nu vor mai preda.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației.
Aproximativ 8.000 de persoane se află în situația de a nu mai primi ore ca suplinitori din cauza notei de la titularizare.
Ministrul Educației vrea să implementeze sistemul de selecție a profesorilor din universități în învățământul preuniversitar.
Rezultatele de la Titularizare arată că mai puțin de jumătate dintre profesorii care au dat examenul de titularizare au obținut note de peste 7.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept