Știri 7 ianuarie 2019

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Conform unei vechi reguli bisericeşti, în ziua imediat următoare unui praznic împărătesc se face pomenirea persoanelor care au avut legătură cu praznicul respectiv, iar în cazul de faţă este vorba despre Sfântul Proroc Ioan, cel care l-a Botezat pe Mântuitorul Hristos în apa Iordanului.
Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul şi cel mai mare dintre proorocii Vechiului Testament, deoarece el a fost cel care a proorocit şi mărturisit despre Hristos că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, care va mântui întreaga umanitate din robia păcatului.
Totodată, Sfântul Ioan este cel care a fost mărturisit de către Dumnezeu ca cel mai mare dintre cei născuţi din femeie, conform Sfintei Evanghelii de la Luca.
Acest lucru va fundamenta învăţătura creştină a Bisericii conform căreia Sfântul Ioan este cel care va face legătura între drepţii Vechiului Testament şi sfinţii noului Testament.
În iconografia creştină, Sfântul Ioan este reprezentat conform calităţilor sale de Prooroc, Botezător şi Înainte-mergător al Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Constanța, zona Cora Brătianu cu prilejul hramului, de la ora 8:45.
Apoi, va sfinți așezământul Sfântul Ioan Rusul al parohiei, unde copiii vor putea face meditații cu profesori, iar persoanele defavorizate vor primi o masă caldă.

Peste două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
Din totalul acestora trei sferturi sunt bărbaţi şi un sfert sunt femei.
Numele de Ioan provine din vechiul nume ebraic Iohanan şi se traduce prin expresia „Dumnezeu a avut milă”.
La noi prima atestare documentară a acestui nume este datată în 1247, când Diploma Cavalerilor Ioaniţi atestă un conducător pe nume Ioan, cneaz al unei formaţiuni de prin nordul Olteniei.

Alocațiile copiilor s-ar putea mări din aceasta lună.
Parlamentarii opoziției au depus un proiect de lege care vizează toți copiii din România.
Acesta este gândit astfel încât să aducă modificări serioase la sistemul de alocații, iar copiii vor avea mai multe beneficii.
Potrivit propunerii legislative, suma pentru copii cu varsta de pană în doi ani trebuie să fie de 300 de lei pe lună, iar pentru cei care au vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani sa se marească la 150 de lei pe lună.
În prezent, alocația pentru copiii sub doi ani este de 200 de lei, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani este de 84 de lei.

Autoritățile vor să deruleze în şcoli o campanie de prevenire a risipei alimentare.
Statisticile europene arată că țara nostră ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din Europa.
Astfel, se aruncă aproape 2,2 milioane de tone de alimente pe an, adică peste 6.000 de tone pe zi.
Legea împotriva risipei alimentare prevede ca operatorii economici să vândă cu preţ redus produsele aflate aproape de expirare sau să le doneze către cămine de bătrâni ori orfelinate.
Autorităţile au termen până la 1 februarie, să elaboreze aceste norme.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a devenit independentă.
Documentul care consfințește despărțirea istorică de Rusia a fost semnat de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.
Ceremonia a avut loc la Istanbul, în prezența președintelui ucrainean Petro Porosenko și a Mitropolitului Epifanie care, la 39 de ani, devine lider al noii biserici.
Schisma a fost comparată de puterea de la Kiev cu destrămarea Uniunii Sovietice din 1991.
Biserica ortodoxă a Ucrainei a fost timp de 332 de ani sub patriarhatul Moscovei.
După oficializarea autonomiei sale, rușii au rupt relațiile cu patriarhatul Constantinopolului.

Guvernul a deschis, de la începutul acestei luni, conturi de economii pentru fiecare minor din România.
Programul guvernamental :“Contul individual de economii Junior Centenar” le permite părinţilor care vor să economisească pentru copiii lor, să beneficieze de o primă anuală de la stat de 600 lei şi o dobândă de 3%.
Astfel, circa 4,17 milioane de conturi au fost deschise la Trezorerie, în numele tuturor copiilor din țara nostră.
Potrivit proiectului, părinţii sau tutorii pot depune cel puţin 1.200 lei/an, bani pe care să nu-i folosească până când vor împlini vârsta de 18 ani.

Aproape 400 de grădiniţe cu program normal ar urma să fie construite până la finalul acestui an.
Aceasta se va realiza prin proiectul „Reforma Educaţiei Timpurii” și va fi cofinanţat de Guvern şi de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Potrivit ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, lucrările sunt deja terminate la peste 180 dintre acestea.
De asemenea, 3.400 de unităţi de învăţământ preuniversitar vor intra într-un plan de reabilitare, în baza Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

Străinii care aleg să muncească în țara noastră vor plati taxe mai mici.
Astfel, avizul de muncă, de la 200 de euro, s-a redus la 100 de euro, iar salariul care trebuia plătit de angajator unui străin, este acum la același nivel cu al unui român.
De asemenea, cei care vin din afara țării la studii și la muncă în România au nevoie de permis de ședere, iar documentele sunt afișate pe site-ul Ministerului de Externe.

Polițiștii au dreptul de a emite ordin de protecție provizoriu, în cazurile de violență domestică.
Acesta este valabil cinci zile, astfel victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de catre un judecător.
Ordinul a fost aplicat pe 28 decembrie 2018.
În primele 11 luni ale anului trecut, cazurile de violenţa domestică au fost de 52,3% în mediul urban şi 47,7% în mediul rural.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept