Știri 12 decembrie 2018

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni.
A fost un simplu păstor din insula Ciprului, a fost căsătorit şi a avut o fiică pe nume Irina.
Încă din tinereţe era foarte smerit şi se îngrijea de ajutorarea săracilor.
Pentru bunătatea si curăţia inimii a fost rânduit episcop al Trimitundei din Cipru.
Sfântul Spiridon a luat parte la întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea din 325, unde a mărturisit cu dârzenie dreapta credinţă în Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie.
Sfântul este cunoscut ca un mare făcător de minuni, deoarece are darul tămăduirii prin rugăciune.
S-a mutat la Domnul în anul 347, iar moaştele sale se află în insula Corfu din Grecia.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8.30.

Mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va face o vizită pastorală la Penitenciarul Poarta Albă, de la ora 8:00.
Aici va oficia Sfânta Liturghie și va ține un cuvânt de învățătură la capela „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Răspunsurile liturgice vor fi date de către Grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare” (dirijor: protopsalt Marian Bostan), care va susține și un concert de colinde.
Sâmbătă, de la ora 8:00, ierarhul Tomisului va sfinți Așezământul monahal „Sfânta Treime” din Constanța, aflat la ieșirea din zona industrială a Constanţei.
Duminică, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va sfinți pictura bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Medgidia, de la ora 8:00.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință duhovnicească.
Tema o constituie ”Viața creștină și provocările lumii de azi” și va fi susținută de părintele Arhimandrit Andrei Tudor, duhovnicul mănăstirii Dervent.
Evenimentul se va desfășura mâine, la parohia Bunavestire din cartierul Inel I, de la orele 18:00.
Intrarea va fi liberă.

Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18:00, la biserica ’’Sfântul Vasile cel Mare’’ din Constanța, din zona Inel 2, în prezența Înalt Prea SfințituluiTeodosie- Arhiepiscopul Tomisului.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin ’’Sfântul Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt Marian Bostan.
Invitați vor fi: Corala ’’Sfântul Antim Ivireanul’’ a Protopopiatului Oltenița-Jud Călărași- dirijat de Ștefan Voicu, corul ’’Sfântul Dionisie Exiguul’’ al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța- dirijori Arhidiacon Adrian Clinciu și protopsalt Marian Bostan, corul Penitenciarului Poarta Albă-secția exterioară Valu lui Traian- dirijori Părintele Ionuț Vaseliu și Părintele Bogdan Talpău, corul ’’Belcanto’’ al Școlii Gimnaziale nr. 39, ’’Nicolae Tonitza’’- dirijat de Profesor Ana-Maria Nanu și interpreta Mirela Paraleu cu elevii.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate unei tinere mame, diagnosticate cu cancer la s

Spectacolul „Vocile Ortodoxiei din Rusia” se va desfășura săptămâna viitoare la Constanța.
Evenimentul va avea loc marți, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.
În deschidere, va susține un concert Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Membrii programului “Vocile Ortodoxiei din Rusia” fac parte din colective artistice renumite atât în Rusia cât și în afara granițelor acesteia.
Printre ele amintim corul Academiei de Teologie din Moscova și corul patriarhal al Catedralei “Hristos Mântuitorul”.
Spectacolul este organizat sub egida Ambasadei Federației Ruse în România și sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului.
Biletele se găsesc online pe iabilet.ro, eventim.ro și la Teatrul „Oleg Danovski”.

Constantenii sunt invitați la un meci de baschet caritabil.
Acesta se va desfășura sâmbătă, de la orele 18:00, la Sala Sporturilor din Constanța și se va disputa între MK Allstars și Phoenix- Știința Constanța.
Biletul de intrare constă într-un cadou sub formă de jucărie de pluș, îmbrăcăminte sau articole de igienă.
Darurile vor fi oferite copiilor defavorizați din mai multe sate constănțene.
Cei interesați sunt îndemnați să vină îmbrăcați în roșu, galben sau albastru pentru a forma împreună cel mai mare steag. Proiectul se numeste “Oricine poate fi Moș Crăciun” și este organizat de Parohia Sfântul Mina din Constanța alături de alți parteneri ca Vivo, Inspectoratul Scolar Judetean, Facultatea de Educație Fizică și Sport Constanța.
Parohia derulează în prezent încă o acțiune caritabilă, care constă în donarea de produse alimentare neperisabile către 167 de familii nevoiașe din județ.

CRTS Constanța organizează săptămâna aceasta mai multe campanii de donare de sânge.
Astfel, mâine, campania se va desfășura, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă, din localitatea Năvodari, între orele 08:30 și 13:30.
Constănțenii care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, sunt așteptați sâmbătă, la sediul CRTS , din incinta Spitalului Județean, între orele 9:00 -13:00
De asemenea, duminică, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la ,, Școala Veche Schitu’’ din localitatea Schitu, comuna Costinești, între orele 08:30 și 13:30.

Expunerea prelungită la ecran îmbătrânește creierul copiilor.
Conform unui studiu, creierele copiilor care petrec mai mult de șapte ore pe zi în fața unui ecran, par să prezinte anumite modificări.
În acest moment statisticile arată că acei copii care petrec mai mult de două ore pe zi în fața unui ecran au o memorie mai slabă, capacități lingvistice scăzute și deficit de atenție.
Datele au fost colectate de la 4.500 de copii.

Folosirea pronumelor ”el” sau ”ea” ar putea fi ilegală în Australia.
Proiectul legislativ ar permite părinților din Tasmania să decidă dacă doresc ca sexul copilului lor să fie înregistrat pe certificatele de naștere.
De asemenea, noua legislație va permite persoanelor de 16 ani să își schimbe în mod legal sexul.
Proiectul de lege a trecut luna trecută de Camera inferioară a parlamentului Tasmaniei și urmează să fie aprobat de Camera superioară pentru a deveni lege.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept