Știri 2 mai 2018

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Atanasie al 3-lea Patelarie, patriarhul Constantinopolului.
Acesta s-a născut în anul 1560, într-o localitate din insula Creta, cu numele de botez Alexie.
Rămas orfan de tată, a îmbrățișat viața monahală, fie în metocul sinaitic din Heracleea, fie în Mănăstirea Sfânta Ecaterina, din Muntele Sinai, unde a primit numele Anania.
După ce a petrecut o vreme într-o mănăstire din Tesalonic, unde a fost hirotonit ierodiacon, a pornit spre Sfântul Munte Athos, unde a fost hirotonit ieromonah, sub numele de Atanasie.
Potrivit unei vechi însemnări greceşti, în anul 1626, Sfântul Atanasie Patelarie s-a aflat în Țara Românească, în postul de dascăl, perioadă în care a tradus în limba greacă populară “Psaltirea”.
În anul 1652, cu ajutorul voievodului Vasile Lupu, Sfântul Atanasie Patelarie a fost ales pentru a doua oară pe tronul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.
A trecut la cele veşnice în ziua de 2 mai 1654, la Mănăstirea Schimbarea la Față, din oraşul Lubensk, în Ucraina.

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică, de la ora 8.00, Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou din comuna Târgușor, jud. Constanța.
Totodată, Ierarhul nostru va sfinți catapeteasma paraclisului închinat Sf. Cuv. Evghenia și Sf. Irina Hrisovalantu.
Lăcașul de cult este situat în Rezervația Naturală Gura Dobrogei, lângă Mănăstirea Sf. Ioan Casian.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji sâmbătă în comuna Horia din jud. Constanța.
Astfel, de la ora 8, Ierarhul nostru va sfinți biserica cu hramul Sf. Ap. și Evanghelist Luca.
Slujba de sfințire va fi urmată de Sf. Liturghie.

Astăzi este Ziua naţională a Tineretului.
România a instituit ziua de 2 Mai ca Zi Naţională a Tineretului, prin lege, în anul 2004.
Cu acest prilej, sunt organizate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului.

Elevii şi preşcolarii se întorc, de astăzi la cursuri, după minivacanţa de 1 mai.
Următoarea vacanţă, cea de vară, este programată între 16 iunie şi 9 septembrie.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie pe 25 mai iar pentru clasa a VIII-a – pe 8 iunie.

Poliţia avertizează asupra fraudării cardurilor bancare.
Oamenii legii sfătuiesc persoanele care dețin astfel de carduri să-și protejeze numărul PIN şi să nu-l comunice nimănui.
Este indicată de asemenea o minimă verificare a bancomatului, înainte de utilizare – să nu aibă aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea PIN-ului, sau vreun dispozitiv care poate bloca înăuntru cardul folosit.

9 din 10 oameni de pe Glob respiră aer poluat.
Potrivit ultimului raport întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii aerul conţine un grad înalt de agenţi poluanţi.
Aceștia estimează că aproximativ şapte milioane de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an ca rezultat al respirării aerului poluat.
În oraşele din ţările europene bogate speranţa medie de viaţă a scăzut cu două până la 24 de luni.
Cele mai bune rezultate obţinute în urma testelor efectuate se înregistrează în Tallin, Stockholm şi Dublin, unde nivelul de poluare este mai scăzut, iar la polul opus se află Ankara și Skopje, unde nivelul de poluare a depăşit alarmant maximele admise.

Într-un oraș din Turcia a fost oficiată prima liturghie ortodoxă din ultimii 96 ani.
Aceasta a avut loc cu ocazia unui serviciu religios special la care a participat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.
Sf. Liturghie a fost săvârșită într-o fostă biserică ortodoxă din orașul Moudania (Mudanya), situat în nord-vestul Turciei de astăzi.
Biserica, care are hramul Sf. Gheorghe, este în prezent folosită ca centru cultural local.

Hawaii a devenit al şaselea stat american care aprobă eutanasia.
Astfel, medicilor li se permite legal să administreze medicaţie letală unor pacienţi aflaţi într-o stare terminală.
Oregon a fost primul stat, în 1997, care a permis, legal, o astfel de măsură, urmat de California, Washington, Vermont și Colorado.
În același timp, în Marea Britanie, un copil de aproape 2 ani a murit după ce a fost deconectat de la aparate sâmbătă, printr-o hotărâre judecătorească, contrar dorinţei părinţilor.
Micuțul Alfie Evans a fost internat în spital de la 6 luni, suferind de o boală neurologică degenerativă rară, nediagnosticată definitiv de medici.
Astfel, a apărut o dispută între părinţii copilului și medici, care nu au căzut de acord privind menţinerea corpului conectat la aparate.

Consumul de legume, fructe şi cereale integrale ajută la funcţionarea creierului.
Potrivit unui studiu, acestea împiedică depresia şi ajută funcţionarea creierului, iar un stil de viaţă sănătos este asociat cu o probabilitate mai mică de accident vascular cerebral. Includerea în alimentaţie a fructelor, legumelor şi cerealelor integrale reduce riscul de boli de inimă, inclusiv infarct miocardic şi accident vascular cerebral, protejează împotriva unor tipuri de cancer, a obezității şi diabetului de tip 2.

O grădiniță din Roma a decis să nu mai țină nicio serbare dedicată „Zilei Mamei” sau „Zilei Tatălui”, pentru a nu ofensa părinții homosexuali.
Decizia a fost luată la solicitarea unui cuplu de homosexuali, care s-a declarat discriminat de astfel de festivități ținute de grădiniță.
Astfel, în locul celor două serbări, vor fi organizate, după cum susține conducerea grădiniței, așa numite „petreceri de familie’’.
Majoritatea părinților s-au arătat revoltați și susțin că le-au fost afectate drepturile atât ale lor cât și ale copiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept