Știri 16 aprilie 2018

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, între orele 9:00 – 13:00.
Solicitările de sânge ale spitalelor din județ și din Bucureşti sunt în creştere, dar numărul donatorilor se menţine în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Comisia Europeană a propus măsuri de sancționare a producătorilor de alimente care vând în estul Europei produse inferioare, comparativ cu mărfurile similare din magazinele occidentale.
Nenumărate analize din ultimii ani au scos la iveală faptul că produse vândute sub același nume, de la același producător, au o calitate inferioară în magazinele est europene.
Asociațiile europene pentru protecția consumatorului cred că noile reguli propuse pentru a elimina discriminarea alimentară sunt un pas important, dar insuficient, pentru a rezolva toate problemele.

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește scumpirea utilităților energetice.
Țara noastră a înregistrat o creștere a prețurilor de aproape 14% la electricitate și de circa 20% la gaze.
Prețul gazului și al energiei electrice consumate de gospodăriile din România s-a majorat încontinuu de la începutul anului 2017 până în prezent.
De la începutul acestei luni, consumatorii casnici vor achita facturi mai mari, după ce ANRE, a majorat preţurile cu 10%.
Aceasta este cea de-a doua majorare aplicată de la începutul anului.

Țigările electronice ar putea fi interzise în cluburi, restaurante sau mijloace de transport.
Inițiatorii noului proiect de lege susțin că aceste produse alternative prezintă riscuri pentru sănătatea populației.
Potrivit datelor Eurostat și OMS, în ciuda măsurilor antifumat, 4 milioane de români sunt fumători.
Zilnic, 70 de oameni mor din cauza bolilor provocate de acest obicei, iar 5000 de decese sunt provocate anual de fumatul pasiv.

Românii din străinătate care trimit peste 1.000 de euro în țară ar putea fi obligați să justifice proveniența banilor.
În caz contrar, banii vor fi confiscați și riscă amenzi de până la 150.000 de lei.
Anunțul a venit din partea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a declarat că proiectul face parte din transpunerea unei prevederi europene.

Mai multe organizații au avertizat că utilizarea telefoanelor mobile poate cauza cancer.
Acestea au sfătuit utilizatorii să limiteze timpul de folosire a smartphonurilor.
În acest context, au apărut diverse studii referitoare la gradul de pericol pe care telefoanele mobile îl au pentru sănătate.
Astfel, cele mai periculoase dispozitive care se află în top 10, sunt cele produse în China, Xiaomi și Huawei, urmate de Nokia Lumia.
Pe ultimele locuri, se află un model de Blackberry și iPhone 7 Plus.

Bulgaria creşte taxele de mediu pentru maşinile vechi.
Ministrul bulgar al mediului şi apelor spune că poluarea aerului reprezintă o problemă foarte gravă pentru Europa, legată de calitatea vieţii.
El a anunţat că se are în vedere o modificare a taxelor de mediu.
Astfel, pentru automobilele electrice taxa va fi zero, pentru hibrizi şi pentru autoturismele mai noi taxele vor fi minime, iar pentru maşinile mai vechi, preţul va fi majorat.
Totodată, vor fi introduse şi autocolante pe baza normei europene ce va avea o diferenţiere între autoturisme, iar în cazul în care acestea poluează, să poarte o anumită culoare de autocolant, care să indice că nu pot intra în oraș.

Persoanele care merg târziu la culcare au un risc de mortalitate mai ridicat decât cele care se culcă devreme.
Studiul, realizat pe un eşantion de aproape jumătate de milion de locuitori ai Marii Britanii, cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani, arată că cei care se culcă târziu au un risc de deces, indiferent de cauză, cu 10% mai ridicat decât cei care se culcă devreme.
De asemenea, aceste persoane au o tendinţă mai pronunţată de a avea probleme psihologice, de a suferi de diabet, probleme neurologice, gastro-intestinale sau respiratorii şi manifestă, de asemenea, o tendinţă spre fumat, consum de alcool, cofeină şi de droguri.

Măslinele încetinesc procesul de îmbătrânire.
Acestea sunt bogate în vitamine și acizi grași, Omega 3, Omega 6 și Omega 9.
Se cunosc diferite soiuri de măsline, dar cele mai indicate de către specialiști sunt cele din soiul kalamata, deoarece conțin un fenol care poate contribui la prevenirea daunelor asupra ADN-ului și dezvoltării anormale a celulelor.
Totodată, uleiul de măsline ridică nivelul colesterolului bun și oferă protecție împotriva bolilor de inimă.

O mie de elevi vor susține online simularea la informatică, pentru prima dată în istoria examenului de bacalaureat.
Pe 28 aprilie, aceștia vor susţine gratuit simularea examenului de Bacalaureat la Informatică, pe platforma WellCode.ro, dezvoltată de o echipa de IT-işti români cu internship la Google şi Facebook.
După finalizarea simulării, participanţii vor putea verifica în timp real cum s-au descurcat, ce notă ar fi obţinut la această probă, care sunt întrebările la care au greşit şi variantele corecte.
Înscrierile au început deja, iar primii 1.000 de elevi înscrişi beneficiază de testare gratuită.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept