Știri 21 decembrie 2017

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 12 o slujbă de pomenire a eroilor la Troița din parcul Casei de Cultură.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la Penitenciarul Poarta Albă și va rosti un cuvânt de învățătură.
Totodată, un grup de colindători va vesti Nașterea Domnului celor prezenți.
Duminică, în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie de la ora 8.45, la Catedrala Arhiepiscopală, iar luni, va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Tot luni, după slujbă, Corala Armonia va susține un concert de colinde.

Astăzi are loc solstiţiul de iarnă.
Astfel, această zi este cea mai scurtă din an şi are 8 ore şi 50 minute.
Până pe 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea.
La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele luminează mai mult emisfera sudică a Pământului.

În această perioadă se oficiază slujbe de pomenire pentru eroii din decembrie 1989.
Până mâine, ierarhi, preoţi şi diaconi vor oficia slujbe de pomenire a eroilor în bisericile şi mănăstirile ortodoxe, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară.
Potrivit hotărârii Sfântului Sinod, la fiecare Sfântă Liturghie oficiată în bisericile şi mănăstirile din ţară şi din străinătate sunt pomeniţi eroii ostaşi şi luptători români.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că în perioada 27-29 decembrie va avea program normal de donare de sânge.
Sunt așteptate cel puțin 40-50 de persoane zilnic, astfel încât să se poată asigura tratamentul transfuzional indispensabil pacienților din spitale.
Donările se pot face între orele 7.30 – 13.00.
De asemenea, Centrul anunță că pe 25, 26 decembrie și pe 1 și 2 ianuarie nu va avea program cu publicul.

Medicii de familie nu vor mai acorda servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate,din data de 3 ianuarie 2018.
Anunțul a fost făcut de Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
Motivul este faptul că nu au fost semnate actele adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.
În acest mod, există două variante: consultațiile în cabinetele medicilor de familie se vor efectua doar contra cost ori pro bono (dacă medicul de familie decide acest lucru).

Văduvele şi veteranii de război vor primi, în acest an, câte 370 de lei pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, al energiei electrice sau termice pentru nevoi casnice.
Este o sumă cu 10% mai mare faţă de anul trecut, a decis Guvernul.
De aceşti bani vor beneficia în total peste 10 mii de persoane.
Fondurile provin din bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

Guvernul a aprobat, ieri, normele de acordare a voucherelor de vacanţă.
Până la 30 noiembrie 2018, de ele vor beneficia toţi salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice.
Indemnizaţia de vacanţă este în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare salariat.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a anunţat că există bani pentru acordarea tichetelor de vacanţă şi că toţi bugetarii le vor primi în prima parte a anului 2018.
Beneficiarii au dreptul să îşi aleagă unitatea afiliată pentru achiziţionarea serviciilor turistice.

Cititul cu voce tare îmbunătăţeşte memoria.
Descoperirea a fost făcută de neurobiologii de la Universitatea din Waterloo, Canada.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, cuvintele sunt amintite mai bine atunci când se adaugă un „element de producţie” – o anumită acţiune care permite ca informaţiile să fie stocate în memoria pe termen lung.
O acţiune similară este copierea textului.
Acest lucru poate fi util pentru persoanele în vârstă, cărora li se recomandă să rezolve cuvinte încrucişate şi puzzle-uri.

România pierde milioane de euro din cauza diagnosticării tardive a hepatitei B și C.
Calculul, realizat la ASE, nu include costurile medicale, concediile şi pensiile de boală, ci se referă doar la absențele de la locul de muncă și randamentul scăzut al celor diagnosticați cu afecțiuni hepatice.
Se estimează că peste 800 de mii de români au hepatită B şi 600 de mii – hepatită C, iar cei mai mulţi nu ştiu că sunt infectați și pot transmite virusurile.
În România există un singur tratament fără interferon, decontat, față de 4 sau 6 câte există în alte țări europene.
Anul viitor, Ministerul Sănătăţii va lansa un program de screening, dar strict pentru zonele unde se înregistrează cele mai multe cazuri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept