Știri 1 Iulie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Leontie, episcopul Rădăuţilor.
S-a născut în Rădăuţi la începutul secolului al 14-lea din părinţi evlavioşi.
A îmbrăcat haina monahală de tânăr la Mănăstirea Bogdana unde a primit numele de Lavrentie.
El s-a retras la un schit din preajma Putnei, unde mitropolitul Moldovei, Iosif Muşat l-a hirotonit preot şi apoi egumen al schitului pe tânărul Lavrentie.
De atunci aşezământul monahal s-a numit schitul lui Lavrentie sau Schitul Laura.
În timpul domniei lui Alexandru cel Bun, Lavrentie a fost numit Episcop al Rădăuţilor iar Mănăstirea Bogdana a fost numită Catedrală Episcopală.
La mutarea sa către Domnul, Sfântul Lavrentie a fost înmormântat în biserica de lemn a schitului Laura după care moaştele sale au fost transferate la Rădăuţi dar au dispărut când biserica a fost prădată.
În anul 1992, Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor cu zi de prăznuire 1 iulie.
Tot astăzi, biserica cinsteşte şi pe sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, ocrotitorii spitalelor.

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte mâine și pe binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
El a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul cel Mare datorită calităţilor sale umane, de om politic, de strateg şi de diplomat.
Totodată, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării şi a creştinismului, dar şi iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admiraţie din partea unor iluştri contemporani.
Papa Sixtus al 4-lea l-a numit “Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul veneţian Matteo Muriano îl aprecia ca un om foarte înţelept, îndurător, drept, darnic şi iubit mult de supuşii săi.
Pentru cele 44 de ctitorii de biserici şi mânăstiri dar şi pentru calităţile şi faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât în anul 1992 trecerea sa în rândul sfinţilor, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.
Mormântul sfântului domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la Mânăstirea Putna.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Putna.

Lituania, care se numără printre cele mai prospere țări din Uniunea Europeană, respinge legalizarea căsătoriilor homosexuale.
Parlamentul Lituaniei a respins o propunere legislativă care ar fi legalizat parteneriatele între persoane de același sex.
Doar 29 de membri ai Parlamentului Lituaniei au votat în favoarea propunerii legislative care prevedea căsătoriile homosexuale, în timp ce 59 au fost împotrivă, iar 20 s-au abținut.
Lituania rămâne una dintre țările europene care nu recunoaște niciun fel de uniuni între persoanele de același sex.

Mai mult de trei sferturi dintre candidaţi au obţinut note peste 5 la Evaluarea Națională.
Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat rezultatele înregistrate la examenul susținut de absolvenţii clasei a VIII-a, înainte de contestaţii.
Peste o sută de mii de candidaţi din toată țara, aproape 77 la sută au obţinut medii peste 5, rezultate superioare cu aproximativ două procente celor de anul trecut.
Dintre aceștia, 467 de candidați au încheiat examenul cu media generală maximă, zece, număr aproape dublu față de anul trecut.
Din județul Constanța, nouă elevi au obținut media generala zece.

Cei care au fost evacuaţi din locuinţa cumpărată cu împrumut de la bancă, fiindcă nu au mai putut plăti ratele, pot solicita o locuinţă de sprijin.
Cererea se depune la primărie, iar nivelul chiriei nu va depăşi 10 la sută din venitul net lunar.
Astfel, persoanele sau familiile care au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuinţele proprietate personală, în urma neachitării obligaţiilor contractuale prevăzute în contracte de credit ipotecar, şi a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei,  au dreptul la o locuinţă de sprijin, cu o suprafaţă utilă de cel mult 100 mp.
Locuinţele de sprijin se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale.

Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare sunt disponibile în toată ţara.
Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor care vor imunizarea copiilor, să meargă la medicii de familie, nu la farmacii.
Așadar, vaccinurile anti rujeolă, oreion, rubeolă, dar și Hexavalent și tetravalent, sunt disponibile în întreaga țară, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Produsele lactate nu trebuie să mai prevadă procentul de lapte praf conținut.
Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care elimină obligativitatea ca etichetele produselor lactate să prevadă procentul de lapte praf conținut și îmblânzește sancțiunile pentru vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte.
Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

Numărul accidentelor mortale pe străzile din România este dublu față de media țărilor din Uniunea Europeană.
Țara noastră este fruntașă în Europa în această statistică îngrijorătoare: cinci vieți omenești sunt curmate în fiecare zi în accidente produse pe șoselele din România.
Anul trecut, numărul accidentelor mortale a ajuns la aproape două mii — mai mult decât dublul numărului de accidente mortale față de media țărilor din Uniunea Europeană, peste nouă sute.
Unul din două autoturisme din trafic ar putea provoca o adevărată tragedie rutieră, oricând.
Este concluzia alarmantă a specialiștilor de la Registrul Auto Român, care spun că mai bine de jumătate din mașinile românilor au probleme tehnice grave, iar proprietarii acestora continuă să le ruleze.
Peste 50.000 de autoturisme rulate pe șoselele din țară reprezintă pericole pe patru roți.
Asta reiese după cel mai recent control al Registrului Auto Român.
Din 10.000 de automobile verificate, aproximativ jumătate au probleme tehnice grave, la sistemele de direcție, frânare, iluminare și semnalizare.
Agenții de circulație atrag atenţia asupra faptului că şoferii ar trebui să fie conştienţi de riscurile pe care şi le asumă şi la care îi expun pe ceilalți participanți la trafic.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța face un apel la constănțeni să doneze sânge, indiferent de grupa sanguină.
Odată cu începerea sezonului estival au crescut și solicitările de componente sanguine, dar numărul de donatori se menține scăzut.
Pentru a putea asigura pacienților tratamentul  transfuzional, este necesar un număr mai mare de donatori de sânge, prin urmare, Centrul Regional roagă insistent persoanele care au mai donat să revină, iar pe cei care nu au mai donat, să devina donatori de sânge cat mai curand.
Donatorii sunt așteptați, zilnic, de luni până vineri, la sediul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, între orele 7.30 și 13, cu un act de identitate valabil.
Totodată, centrul va fi deschis în fiecare ultima sâmbătă din lună, între orele 9 și 13.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept