Știri 3 decembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.
Acesta s-a născut în anul 1730 în satul Săliştea Sibiului, şi încă din tinereţe a dorit viaţa monahală.
Din cauza persecuţiilor contra ortodoxiei din Transilvania, în anul 1750 a plecat la Muntele Athos, la Mânăstirea Vatoped, unde devine preot şi ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski.
În anul 1763 s-a întors în Moldova, unde a vieţuit pe rând la mânăstirile Dagomirna, Secu şi Neamţ.
În anul 1781, mitropolitul Grigorie al 2-lea al Ţării Româneşti l-a chemat pe Cuviosul Gheorghe ca stareţ al Mânăstirii Cernica, pentru a revigora viaţa monahală de aici după tipicul Sfântului munte Athos.
Datorită realizărilor deosebite de la Cernica, Cuviosul Gheorghe a primit mai târziu şi stăreţia mânăstirii Căldăruşani.
Astfel, a păstorit cele două mânăstiri până la mutarea sa către Domnul din data de 3 decembrie a anului 1806 şi a fost înhumat la Mânăstirea Cernica.
În anul 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe de la Cernica.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sf. Mare Muceniță Varvara.
Aceasta era din cetatea Heliopolis și a trăit în vremea împăratului Maximian, în secolele 3-4.
Varvara credea în Hristos, iar când a aflat tatăl său, Dioscor care era păgân, a vrut să o omoare.
Însă fata a reuşit să fugă în munţi și a scăpat după ce o stâncă s-a deschis pentru a trece.
După multe căutări, Dioscor a găsit-o şi a dat-o pe mâna chinuitorilor.
Tot el i-a fost şi călău, astfel că a ucis-o cu sabia sa, iar
la scurt timp, Dioscor a fost pedepsit de Dumnezeu, omorât de un trăsnet.
Împreună cu Sfânta Varvara a pătimit şi Sfânta Muceniţă Iuliana.
Un bărbat credincios cu numele Galentian a luat cinstitele moaşte ale sfintelor muceniţe, le-a dus în cetate şi le-a îngropat, apoi a zidit o biserică, în cinstea lor.

Biserica Ortodoxă va cinsti marți pe Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 9.00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii „Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”, din localitatea 23 august, jud. Constanța, cu prilejul apropierii hramului.
Apoi, va binecuvânta 150 de pachete cu dulciuri și alimente ce vor fi împărțite copiilor și pelerinilor prezenți la slujbă.
Tot în aceeași zi, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Nicolae” din comuna Limanu.
Luni, de la ora 17.00, ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu, după care va binecuvânta 250 de pachete cu dulciuri și alimente ce vor fi împărțite copiilor, credincioșilor și pelerinilor.
Marți, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din cadrul parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena II” din Constanța.
După slujbă, Ierarhul nostru va binecuvânta cele 500 de pachete cu alimente șI dulciuri, pregătite pentru copii, enoriași și cei nevoiași.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept