Știri 19 septembrie 2016

ANM a emis o avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru majoritatea județelor țării, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 21.
În intervalul menţionat, vor fi ploi cu caracter temporar în toată ţara şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi frecvent 20…25 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp.
La începutul perioadei avertizate, cu precădere în regiunile sudice şi sud-estice, ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat de grindină.
În a doua parte a zilei de mâine, ploile însemnate cantitativ se vor semnala în special în sud-vest.

Un nou sens giratoriu va fi amenajat în Constanța.
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat că lucrările pentru sensul giratoriu la intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Nicolae Iorga, vor începe la sfârşitul lunii.
De asemenea, potrivit edilului, orașul nostru ar putea avea încă un sens giratoriu, la intersecţia cu străzile Suceava şi Dobrilă Eugeniu.

Astăzi începe Tabăra Internaţională de Creaţie la Mănăstirea Dervent.
Timp de zece zile, 15 artiști din Constanța, București, Baia Mare, Botoșani, dar și din Bulgaria și Republica Moldova vor participa la cea de-a XI-a ediție a taberei de creație „Dunărea și Dobrogea creștină”.
Potrivit criticului de artă, Alice Dinculescu, este prima dată când tabăra de creație se desfășoară toamna și nu vara.
Evenimentul este inițiat și susținut de Mănăstirea Dervent, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului.

În acest week-end s-au desfășurat Zilele Europene ale Patrimoniului.
Cu acest prilej, Muzeul de Artă Populară Constanța a organizat sâmbătă, o vizită la Mănăstirea Dervent.
Mai multe detalii aflăm de la directorul muzeului de etnografie constănțean, Maria Magiru, care ne-a vorbit despre Muzeul Satului Dobrogean de la Dervent.

Elevii de clasa a 11-a și a 12-a vor primi manuale gratuite până luni, 3 octombrie.
Potrivit Ministerului Educației, în unele școli, manualele pentru aceștia au ajuns deja.
Ministerul a precizat, la începutul lunii, că va achiziționa tot necesarul de circa 3.600.000 de manuale pentru clasele a XI-a și a XII-a.

Farfuriile, paharele și furculițele sau cuțitele de unică folosință vor fi interzise în Paris din 2020.
Acestea vor putea fi vândute doar dacă sunt realizate din materiale biodegradabile.
Măsura face parte dintr-o strategie a Franței de a combate cauzele poluării.
Francezii au acum posibilitatea să cumpere pungi de hârtie sau să vină cu sacoșa de acasă atunci când își fac cumpărăturile.
Retragerea lor de pe piață se va face treptat în următorii patru ani.

Belgia a devenit prima țară care a permis eutanasierea unui copil.
Acesta a fost eutanasiat, la cererea sa, săptămâna trecută, pe motiv că suferea de o boală incurabilă, iar „suferința era dincolo de limita suportabilității.
Belgia a legalizat eutanasia în 2002, iar în 2014, legea a extins acest „drept la moarte” pentru minori, dar cu acordul părinților.

Municipiul Timișoara a fost ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Orașul a fost ales de Juriul internațional de experți delegat de Uniunea Europeană, condus de Steve Green.
Printre orașele candidate la titlul de ‘Capitală Europeană a Culturii 2021, se numără Baia Mare, București și Cluj-Napoca.
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu a declarat că acest titlu reprezintă o răspundere uriașă și că bugetul prevăzut pentru pregătirea anului 2021 este de 48,5 milioane euro.

Somnul de prânz ar putea fi asociat cu declanşarea diabetului zaharat.
Experții din Marea Britanie au descoperit că există o legătură între reprizele de somn din timpul zilei, care sunt mai lungi de 60 de minute, și riscul crescut pentru declanşarea diabetului zaharat de tip II, în procent de 45%.
Specialiștii menţionează însă că această asociere nu este valabilă pentru persoanele care obişnuiesc să doarmă la prânz mai puţin de 40 de minute.
Oamenii de știință adăugă că unele persoane simt nevoia sa doarmă mai mult la ora prânzului din cauza tulburărilor de somn de peste noapte, care sunt cauzate, la rândul lor, de întreruperea temporara a respiraţiei in timpul nopţii.
Această tulburare de somn ar putea crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, probleme cardiovasculare si alte tulburări metabolice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept