Știri 23 iunie 2016

Biserica Ortodoxă sărbătorește mâine Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia diseară, de la ora 18, slujba vecerniei, la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Constanța, situată în zona Brotăcei.
De ziua hramului, mâine, preoții parohiei vor oficia Sfânta Liturghie.
Sâmbătă dimineață, de la ora 8,30, Arhiepiscopul nostru va oficia Sfânta Liturghie la capela Penitenciarului Poarta Albă, deoarece se apropie sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care sunt și ocrotitorii celor din penitenciare.
La slujbă vor participa aproximativ 100 de persoane private de libertate.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în prima duminică după Rusalii, numită și Duminica tuturor Sfinților.
Ierarhul nostru va fi prezent la biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din cartierul constănțean Brătianu, care își serbează hramul.
Astfel, de la ora 8, Înaltpreasfințitul Teodosie va sfinți un așezământ ce cuprinde casa mortuară, cancelaria parohială, biblioteca și clopotnița.
Apoi, de la ora 9, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie.
Tot duminică, în calendarul ortodox este consemnat lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care va începe luni, 27 iunie.
Acest post este închinat celor doi mari apostoli ai Creștinătății, și are o durată variabilă, stabilită în funcție de praznicul Învierii.
De aceea, anul acesta postul ține doar două zile, situație similară cu cea din 1983, 1994 și 2005.

Aviatorul Horia Agarici va fi comemorat, astăzi, la Constanța.
Astăzi se împlinesc 75 de ani de la celebrele bombardamente ale armatei sovietice asupra litoralului românesc, și cu precădere asupra Constanței.
Pe 23 iunie 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deasupra orașului Constanța se apropiau cinci avioane rusești cu scopul de a bombarda portul.
Intervenția aviatorului Horia Agarici, care a eliminat trei din cele cinci avioane, a făcut ca portul și orașul Constanța să fie salvate în acea zi.
Pentru a marca acest episod istoric, Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural-Educațional, în colaborare cu Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”, Filiala Constanța a Muzeului Militar Național, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Statului Constanţa și Filiala Județeană Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” organizează la mormântul eroului Horia Agarici, din Cimitirul Central Constanța, un moment comemorativ, astăzi, de la ora 17.
La eveniment vor participa și cei doi copii ai lui Horia Agarici: Ilie și Horiana Agarici.

Aproximativ 1.300 de absolvenți de liceu din Constanța au fost prezenți, ieri, în a doua zi a probei de evaluare a competențelor digitale din cadrul bacalaureatului.
Proba se derulează până mâine, iar candidații participă în funcție de planificarea realizată de comisia din fiecare centru și susțin acest examen în intervalul orar 13-14.30, conform prevederilor legale în vigoare.
Testarea se desfășoară în cele 51 de centre din județ, dintre care 26 în municipiul Constanța.
În total, pentru evaluarea competențelor digitale, din județul Constanța s-au înscris mai mult de 3.000 de candidați.

Peste 15 tone de mâncare improprie consumului au fost retrase de la vânzare, săptămâna trecută, din unitățile de alimentație constănțene.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța a continuat acțiunile de supraveghere și control în perioada 13 – 17 iunie.
Au fost verificate aproximativ 200 de obiective.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la respectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de lucru.
Pentru abateri a fost aplicată o amendă de 2.000 de lei.
Totodată, inspectorii au confiscat mâncare în valoare de peste 170 de mii de lei.

Ziua Universală a Iei se sărbătorește mâine, 24 iunie.
Ia este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.
Ziua Universală a Iei va începe azi la apusul soarelui, odată cu noaptea de Sânziene.
La Constanța, anul acesta Ziua Iei va fi sărbătorită în Piața Ovidiu, mâine, între orele 17 și 21.
Cei prezenți vor purta ii, vor admira cămăși dobrogene cusute manual și vor avea parte de surprize.

Constanța se află sub cod galben de caniculă până mâine, inclusiv.
Meteorologii au emis, ieri, atenţionarea.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, în jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea va fi caniculară.
Temperaturile vor ajunge ziua până la 37 de grade, iar nopţile vor fi tropicale cu temperaturi de peste 20 de grade.
Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură – umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Conducerea CFR a declanșat o anchetă după ce călătorii care au venit de la Arad la Mangalia au petrecut 24 de ore în tren.
Sute de pasageri au ajuns luni, pe litoral, cu întârziere după ce s-au înregistrat defecțiuni la locomotivele trenurilor InterRegio Arad – Mangalia și Constanța – București Nord.
Cele două trenuri au rămas blocate ore în șir în câmp, din cauza furtunilor violente care au dărâmat copaci pe șine, dar și pentru că, fără niciun motiv, li s-au defectat locomotivele.
Trenul care venea dinspre Arad a avut o întârziere de opt ore, iar cel de la București a ajuns mai târziu cu două ore după ce locomotiva ar fi luat foc.
După finalizarea anchetei, Comisia de Cercetare va dispune măsurile aferente.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului se majorează de la 1 iulie.
Guvernul a găsit banii pentru majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului, a aprobat normele de aplicare a legii menite să stimuleze natalitatea și a tăiat birocrația.
Aproximativ 78 de mii de persoane vor beneficia de indemnizația minimă majorată de la 600 lei la 1.062 lei.
Alte 5.500 de persoane care primesc în prezent indemnizația maximă vor beneficia de eliminarea plafonului.
Dosarele pot fi depuse de la 1 iulie și prin poştă, sau scanate pe e-mail.

Un român din trei regretă că nu a plecat definitiv din țară.
Este una dintre cele mai importante concluzii ale unui studiu realizat de Provident Financial, care spune foarte multe despre felul nostru de a fi.
Casa este un fel de obsesie pentru cei mai mulți dintre noi, căci același studiu arată că 16 la sută dintre participanți au spus că cea mai importantă realizare a lor a fost cumpărarea unei case.
Studiul mai arată că o treime dintre români regretă că nu au plecat definitiv din țară, semn că au senzația că peste hotare și-ar putea îndeplini mai ușor planurile de viitor.
Mult mai puțini sunt preocupați de faptul că nu petrec atât de mult timp cu familia sau că nu și-au deschis propria afacere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept