Știri 10 iunie 2016

Maine se sfinteste așezământul social-filantropic al bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena III”.
Este vorba despre Capela Militară din zona kilometrului 4-5, de pe strada Prelungirea Liliacului.
Astăzi, preoții întâmpină o copie a icoanei Maicii Domnului „Portărița”, adusă spre închinare de la mănăstirea Iviron din Sfântul Munte Athos, și moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, apoi vor fi oficiate Acatistul Sfântului Luca și Taina Sfântului Maslu.
Sfintele odoare vor rămâne spre cinstire până duminică, 12 iunie.
Totodată, mâine dimineață, de la ora 8, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire a așezământului social-filantropic al bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena III”, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești.
Mâine seară, de la ora 18, preoții parohiei vor oficia slujba Paraclisul Maicii Domnului, iar duminică, 12 iunie, Sfânta Liturghie, începând cu ora 9.30.

Un profesor american le vorbește constănțenilor despre păcatele lumii virtuale.
Conferința „Cele șapte păcate ale lumii virtuale”, susținută de profesorul american Read Schuchardt, se va desfășura mâine, de la ora 17, în Sala Mică a casei de Cultură din Constanța.
Conferința va analiza impactul duhovnicesc al noilor tehnologii de comunicare asupra vieții, precum și cele șapte pericole ce ne pândesc în utilizarea lor.
Acestea sunt: narcisism, ignoranță, nerăbdare, dependență, desensibilizare, lipsa oricărui scop și deztrupare.
Conferința va fi urmată de lansarea cărții „Procesul lui Darwin”, una dintre cele mai bine argumentate critici ale darwinismului.
Organizatorii evenimentului sunt Arhiepiscopia Tomisului și Colegiul Sfinții Martiri Brâncoveni.
Intrarea va fi liberă.

Patriarhia Antiohiei nu va participa la Marele Sinod.
Sfântul Sinod al Bisericii Antiohiei a organizat, pe 6 iunie, o reuniune, în vederea studierii declarațiilor recente ale Bisericilor Ortodoxe autocefale privind Sfântul și Marele Sinod Panortodox, precum și subiectele aflate pe agenda acestuia.
Conform unor surse din Patriarhia Antiohiei, Sfântul Sinod al Bisericii Antiohiei consideră că organizarea, în prezent, a Marelui si Sfantului Sinod Panortodox, pregătit de generații, “este împiedicată de numeroase dificultăți, și are nevoie de pregătire suplimentară, de adaugarea de noi subiecte pe ordinea de zi și de detalii practice și procedurale, în ceea ce privește desfasurarea si activitatea sa”.
Astfel, Părinții Sfântului Sinod Antiohian au hotărât, în unanimitate, neparticiparea Antiohiei la Sfantul si Marele Sinod Panortodox, care implică găsirea unei soluții definitive la încălcarea frontierelor canonice ale Antiohiei de catre Ierusalim, fapt ce a dus la întreruperea comuniunii cu Patriarhia Ierusalimului.

Dosarul de validare în funcția de primar pentru Decebal Făgădău a fost depus la Constanța.
Potrivit legislației în vigoare validarea alegerii primarului se face în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, în camera de consiliu a judecătoriei în a cărei rază teritorială se află comuna sau oraşul, de către un judecător desemnat de preşedintele judecătoriei.
Potrivit datelor finale ale Biroului Electoral Municipal, candidatul PSD, Decebal Făgădău, a obținut 43.320 de voturi la alegerile locale din data de 5 iunie.

Ziua parașutiștilor militari este sărbătorită astăzi.
Pe lângă Centrul de Instrucție al Aeronauticii, în data de 10 iunie 1941, a fost înființată Școala de Parașutiști, ulterior denumită Compania de parașutiști.
Procesul de reformă din Armata Română a adus unele modificări, astfel că, începând cu 1998, au fost desființate un comandament de brigadă și două batalioane, iar alte două batalioane de parașutiști au fost transformate în batalioane de operațiuni speciale.
Pe 15 martie 2001, Trupele de Parașutiști au trecut în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre

Uniunea Europeană înființează poliția Internetului.
Comisia Europeană a anunțat pe 31 mai un nou cod de conduită în mediul online, privind discursul incitator la ură, în parteneriat cu Facebook, Twitter și YouTube.
Aceste companii au acceptat să cerceteze plângerile legate de anumite postări, în termen de 24 de ore, și să le îndepărteze sau să blocheze accesul la ele, în cazul în care consideră necesar.
Noul cod de conduită a fost oficializat fără ca în prealabil să fi avut loc vreo consultare publică sau măcar o discuție cu liderii politici aleși democratic din țările membre ale UE.

Linia de cale ferată Constanța – Mangalia ar putea fi reabilitată.
Autoritățile române doresc un parteneriat public-privat pentru modernizarea rutei Constanța – Mangalia, susține directorul general al companiei CFR Infrastructură, Marius Chiper.
Acesta spune că a fost propus un model de proiect prin care investitorii privați din zonă pot susține îmbunătățirea condițiilor pe linia de cale ferată Constanța – Mangalia, secție foarte importantă pentru traficul feroviar în sezonul estival.
Valoarea investiției este estimată la 160 de milioane de euro.

40 de trenuri vor asigura legături din toată țara către staţiuniile de pe litoral.
CFR Călători informează că, de ieri a intrat în vigoare programul estival de transport Trenurile Soarelui 2016.
Timp de trei luni, până la data de 13 septembrie, turiştii vor putea călători spre malul mării cu cele peste 40 de trenuri care vor asigura legături din toată țara către staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării.
Prețul întreg pentru o călătorie București – Constanța, fără reduceri, este de 33,40 la tren Regio și de 60 lei la tren InterRegio.


Guvernul a adoptat unele modificări importante în ceea ce privește acordarea concediului de odihnă.

Salariații din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare aflați în situația în care au lipsit de la serviciu un întreg an calendaristic, fiind în concedii medicale sau în concedii fără plată, vor putea beneficia de concediul de odihnă anual, potrivit unei hotărâri a Guvernului.
Modificările legislative survin ca urmare a unei Hotărâri adoptate miercuri de Guvern.
Astfel, durata concediului de odihnă anual nu va mai fi condiționată de durata concediilor medicale sau fără plată.

Antidepresivele sunt ineficiente în cazul copiilor și adolescenților.
Majoritatea medicamentelor antidepresive sunt ineficiente și pot fi chiar periculoase în cazul copiilor sau adolescenților care suferă de depresii majore, conform unui studiu exhaustiv publicat ieri în revista medicală britanică „The Lancet“.
Cercetătorii recunosc că eficiența și riscurile privind efectele secundare grave ale acestei categorii de medicamente sunt mai puțin cunoscute din cauza insuficienței studiilor clinice.
De o gravitate specială sunt gândurile sau comportamentele suicidale legate de consumul de antidepresive.
Realizat de un grup internațional de cercetători, studiul se bazează pe analizarea altor 34 de studii realizate pe mai mult de 5.000 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani și respectiv pe 14 medicamente antidepresive.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept