Știri 29 aprilie 2016

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi sfânta și marea zi de vineri.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 17.30 Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
Mâine, de la ora 9.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.

Lumina Învierii va fi adusă pe mare și anul acesta, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Evenimentul va simboliza venirea Sf. Ap. Andrei pe mare, în străvechea cetate a Tomisului, după cum ne-a spus ierarhul nostru


Duminică, de la ora 12.00, Ierarhul nostru va oficia, la Catedrala arhiepiscopală, slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”.
În timpul slujbei, Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor.
La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal, susținut de corala Armonia, a Arhiepiscopiei Tomisului.
Luni, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din apropierea localității Târgușor, cu prilejul hramului.
Totodată, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți racla ce va adăposti moaștele Sfântului Efrem cel Nou și va conduce o procesiune cu sfintele moaște și o icoană a Maicii Domnului, numită Grabnic Ascultătoare.

Basilica paleocreștină din Niculițel va fi redată circuitului turistic la 1 Mai.
Monumentul este unic în Europa, iar în ultimii 2 ani, s-au desfăşurat lucrări de reabilitare.
Clădirea reabilitată şi amenajată ca un muzeu cuprinde o expoziţie permanentă, în care vizitatorii pot vedea tot ceea ce s-a descoperit în zonă.
Autorităţile locale speră ca, odată cu redeschiderea basilicii, localnicii să fie cei care vor investi în structuri de primire turistică.

Astăzi este Ziua Veteranilor de război din România.
Aceasta a fost instituită prin lege, la 13 noiembrie 2007, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a României.
Data de 29 aprilie este în legătură cu Înaltul Decret al Regelui Carol I din 29 aprilie 1902, prin care a fost instituit titlul de veteran de război, la a 25-a aniversare a mobilizării pentru cucerirea Independenţei de Stat a României.
Din Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război fac parte aproximativ 80.000 de veterani ai Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial.

Autobuzele RATC vor avea camere de supraveghere.
Primăria a decis să ia această măsură, care va fi pusă în practică pentru început pe liniile unde se petrec cele mai multe infracțiuni.
Conducerea RATC spune că, treptat, camerele vor fi montate în toate autobuzele Regiei de Transport.
Anunțul a fost făcut la finalul ședinței de Consiliu Local în care aleșii au adoptat hotărârea prin care studenții din Constanța vor avea 50 la sută reducere la abonamentele pe transportul public.
Decizia vine după ce Primăria a aplicat aceeași scutire și pentru elevi, și pentru personalul didactic și nedidactic din educație.

Roaming-ul în Europa se va ieftini semnificativ, de mâine.
Astfel, suprataxa de roaming va scădea la maxim 5 eurocenți peste prețul standard din țară.
Pentru mesajele trimise, tariful maxim va fi de 2 eurocenți peste prețul din țară.
Totodată, internetul mobil va costa în Europa maxim 5 eurocenți peste tariful național.
Legislația europeană prevede eliminarea completă a tarifelor de roaming din 15 iunie 2017.

Cozonacii de pe piață conțin substanțe chimice.
În preajma sărbătorilor de Paşte, Asociaţia Pro Consumatori a realizat un studiu despre conţinutul de aditivi din cozonacii de pe piaţă.
În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari.
De asemenea, conţinutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5 la sută şi 2 la sută și niciunul dintre produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a cozonacului.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri Legea dării în plată.
Tot ieri, legea a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de la jumătatea lunii mai.
Potrivit legii, plafonul maxim pentru suma împrumutată de la bancă pentru achiziţia locuinţei este de 250.000 de euro, iar programul Prima Casă a fost eliminat.
Legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achiziţia unei locuinţe sau a unui teren pe care să se construiască locuinţa, chiar şi în cazul creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

În Georgia, politicienii care critică Biserica nu vor fi susținuți în alegeri.
Potrivit unui sondaj, din 3900 respondenți, 74% au mărturisit că nu vor vota, pe 8 octombrie, in viitoarele alegeri, cu partidele considerate ca fiind critice la adresa Bisericii.
De asemenea, 68% au răspuns că nu-i vor sprijini pe cei care critică tradițiile profunde și istorice ale națiunii, în timp ce 78% au spus ca nu ii vor sprijini pe cei care susțin discuțiile publice deschise pe marginea orientărilor sexuale.
Un alt sondaj din 2014, a arătat că Biserica însăși se bucura de cea mai mare încredere în Georgia, cu 94% din voturi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept