Știri 17 martie 2016

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica Ortodoxiei.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Apoi, de la ora 12.15 se va merge în procesiune cu mai multe icoane, pe traseul Catedrală – Faleză – Strada Remus Opreanu – Catedrală.
De la ora 16, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei, apoi va avea loc o seară filocalică pe tema ’’Ortodoxia – Credință și împlinire prin trăire’’, susținută de Arhiepiscopul Tomisului.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu ASCOR Constanța.

Fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” vor fi modernizate.
Acestea vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri şi rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanţe superioare.
Ele vor fi integrate într-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor.

Breteaua rutieră de conectare cu DN 39 a fost deschisă circulației rutiere.
Aceasta va prelua traficul rutier, inclusiv traficul greu, pe o variantă alternativă şi va conecta Autostrada A4 cu DN39A şi, în continuare cu DN39, până la intrarea spre Eforie Nord.
Au fost realizate elementele de siguranţa circulaţiei ce constau în marcaje, parapete, un nou sens giratoriu şi semnalizare rutieră.
Pe segmentul de drum care traversează localitatea Agigea, breteaua rutieră a fost dotată pe ambele laturi cu panouri fonoabsorbante pentru protecţia fonică a locuitorilor din cartierele apropiate.

Noua Lege a adopţiei simplifică procedurile şi reduce termenele.
Deputaţii au decis să micşoreze de la 2 ani la 1 an perioada în care un copil poate fi considerat eligibil pentru adopţie.
Astfel, un copil pentru adopţie internă va putea să fie considerat pregătit pentru o adopţie doar în urma unei hotărâri judecătoreşti, iar la nivelul adopţiilor internaţionale, acest lucru va fi valabil în termen de un an.
Totodată, deputaţii au fost de acord pentru acordarea unui stimul financiar către cuplurile care optează pentru această procedură: timp de 12 luni o persoană din cuplu poate primi 1.700 de lei lunar dacă adoptă un copil cu vârsta de peste doi ani.

Românii vor beneficia de noi servicii medicale gratuite de la 1 aprilie.
Este vorba în special, despre consultaţii la dentist, RMN şi proteze.
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale.
Acesta conţine elemente de noutate introduse în scopul creşterii accesului la serviciile medicale, atât pentru persoanele care pot dovedi calitatea de asigurat, cât şi pentru cei care nu pot dovedi această calitate.

Guvernul a pregătit un ghid de informare cu privire la legea antifumat.
Premierul Dacian Cioloş a anunţat, ieri, că Executivul a pregătit un ghid de informare care explică modul în care se aplică legea antifumat şi care poate fi consultat de instituţiile şi companiile interesate.
El a precizat că acest ghid va fi disponibil online.

Călătorii pot beneficia de reducere timp de un an la călătoriile cu trenul.
CFR oferă Cardul Tren Plus, care permite cumpărarea de bilete timp de un an cu reducere de 25% din tariful integral pentru un număr nelimitat de călătorii.
El are valabilitate un an, este nominal, netransmisibil, iar tariful de emitere este de 100 lei.
Cardul Tren Plus poate fi procurat de la casele de bilete ale staţiilor şi agenţiilor de voiaj CFR care au sistem electronic de emitere a legitimaţiilor de călătorie.

Prețul de vânzare a locuințelor ANL va scădea.
Camera Deputaţilor a aprobat un proiect de lege care prevede reducerea preţului de vânzare a locuinţelor ANL către chiriaşi.
Proiectul are ca obiect modificarea modalității de calcul al valorii chiriei lunare, precum şi a valorii de vânzare a locuinţei.
Astfel, chiria se stabileşte anual de către autorităţile administraţiei publice locale şi va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale, precum şi o cotă de maxim 1%.

Cele mai valoroase ecosisteme din Europa se află în România.
Toate ariile naturale protejate din România vor fi incluse pe o listă consolidată, prin intermediul căreia se va asigura accesul facil al mediului de afaceri la informaţia de mediu, precum şi la limitele şi distribuţia acestora în teritoriu.
Totodată, România îşi va putea îndeplini obligaţiile asumate către Comisia Europeană şi va evita eventualele sancţiuni.
Potrivit Ministerului Mediului, țara noastră adăposteşte cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe o întindere de 1,6 milioane de hectare, la care se adaugă Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept