Știri 24 februarie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti luni pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Cu acest prilej, sâmbătă, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va pune piatra de temelie a bisericii mari a schitului „Sfântul Gherman”, din apropierea localității Băneasa, după care va oficia Sfânta Liturghie.
Biserica va avea hramurile „Adormirea Maicii Domnului și Sfintele Femei Mironosițe”.
Duminică, mănăstirea „Sf. Ioan Casian” din județul Constanța (de lângă localitatea Târgușor) își va sărbători hramul.
Astfel, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia prima Sfântă Liturghie în biserica cea mare a mănăstirii.
Totodată, Ierarhul nostru va sfinți și crucile ce se vor așeza pe turlele bisericii mari.
Credincioșii se vor putea închina în fața icoanei Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, adusă de la mănăstirea „Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou”, din apropiere.
Luni, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Cuv. Gherman” din Constanța (zona Poarta 6).

Ortodocşii care slujeau într-o clădire istorică a unei biserici din Bursa, Turcia, au fost evacuați.
Aceștia împărţeau clădirea cu membrii altor confesiuni creştine.
Avizul de evacuare a apărut în urma unei cereri obişnuite, formulată de comunitatea creștină din Bursa anul trecut, de reînnoire a permisiunii de folosire a clădirii în scopuri religioase. La acel moment, unii membri ai Consiliului Orăşenesc s-au opus.
Construcţia în cauză, mai este cunoscută local și ca “Biserica Franţuzească”, și este singurul lăcaş de cult creştin recunoscut în Bursa.

Consiliul Local din Phoenix, în SUA a interzis rugăciunea, în urma unei solicitări a sataniștilor.
Aceștia susţineau că și “rugăciunile” lor ar trebui să fie făcute cu ocazia fiecărei întruniri a Consiliului Local, nu doar cele ale creştinilor.
Membrii Consiliului Local din Phoenix au decis să prevină intenția sataniştilor prin interzicerea tuturor rugăciunilor.
Astfel, reuniunea tradițională va fi precedată de un minut de reculegere.
Decizia a născut proteste din partea locuitorilor din Phoenix și a unor oficiali ai orașului, care au considerat că anularea rugăciunii reprezintă tocmai o victorie a sataniștilor.

Cei care agresează animalele ar putea ajunge la închisoare sau ar putea primi sancţiuni usturătoare.
Așa prevede un proiect de lege privind protecţia animalelor.
Astfel, actele de cruzime faţă de animale ar putea fi pedepsite cu amendă penală cuprinsă între 1.000-10.000 lei sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare uciderea animalelor, practicarea tirului pe animale domestice sau pe cele sălbatice captive, organizarea de lupte între animale şi rănirea sau schingiuirea acestora.

Cancerul de sân este prima cauză de mortalitate prin cancer, în rândul femeilor din România.
Incidenţa este de aproape 9.000 de cazuri anual, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în legătură cu situaţia afecţiunilor oncologice în România.
Totuși, această formă de cancer are printre cele mai mari rate de supravieţuire, conform statisticilor internaţionale, iar în cazul în care este depistat în stadiul I, rata de supravieţuire la 5 ani poate ajunge la 100%.
În ţara noastră nu există însă un program funcţional de screening mamar.

Consilierii locali au stabilit subvenţii la RATC pentru cadrele didactice.
Reprezentanţii administraţiei publice locale au răspuns favorabil, ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Local unei solicitări venite din partea Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa.
Astfel, s-a aprobat subvenţionarea cu 50% din valoarea unui abonament pe una, două sau toate liniile de transport în comun din Constanţa pentru personalul didactic şi nedidactic.
Sumele subvenţionate vor fi acoperite din bugetul local.
Totodată, se lucrează la un proiect de hotărâre prin care şi studenţii să beneficieze de subvenţie la transportul cu mijloacele în comun.

România va primi peste 6000 de refugiați.
Inspectoratul General pentru Imigrări a anunțat că primii 11 vor ajunge pe 3 martie, la Galați.
Astfel va fi pus în aplicare mecanismul de relocare a imigranților, care a fost adoptat de Consiliul JAI cu majoritate calificată, dar pentru care România a dat un vot împotrivă.
România va primi cei 6.205 imigranții în următorii doi ani. În 2016, vor ajunge 1.705, iar anul viitor restul.

Elevii resping planurile-cadru ale Ministerului Educaţiei.
Ei cer trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, dar și masterat didactic pentru profesori.
Planul-cadru propus de elevi mai cuprinde comasarea Fizicii, a Chimiei si a Biologiei sub cupola Ştiinţelor – cu 3 ore pe săptămână.
Consiliul vrea materii precum Etica aplicată, Cultură și civilizaţie greco-romană – în loc de Latină, Educaţie economică, precum și Oratorie, retorică și dezbatere, iar Religia este facultativă.

Sindicaliştii din sistemul de sănătate solicită Guvernului să majoreze salariile personalului medical cu 25%.
Conform negocierilor de anul trecut, medicii ar urma să primească în acest an a doua tranșă de majorări.
În luna decembrie, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a spus că salariile personalului medical trebuie să corespundă pregătirii profesionale şi complexităţii atribuţiilor la locul de muncă, iar mărirea salarială de anul trecut reprezintă doar primul pas în această direcţie.

Manifestările autismului au fost, pentru prima dată eliminate.
Efectul a fost obţinut prin declanşarea unei gene din ADN-ul rozătoarelor şi se speră că acelaşi efect ar putea fi obţinut şi în cazul în care tratamentul ar fi aplicat pe subiecţi umani.
Şoarecii folosiţi în cadrul experimentului prezentau simptome asociate cu autismul, precum starea de anxietate, repetarea compulsivă a sarcinilor sau retragerea socială.
Atunci când au declanşat activitatea genei, oamenii de știință americani au aflat că unele dintre aceste caracteristici au fost eliminate.
Experimentul este cu atât mai important cu cât tehnica nou-inventată a putut fi folosită cu succes indiferent de vârsta subiecţilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept