Știri 8 ianuarie 2015

Reprezentanții Primăriei Constanța vor amenda pe cei care nu îndepărtează zăpada de pe trotuarele aferente imobilelor sau spaţiilor comerciale pe care le deţin.
În situaţiile în care accesul la ţurţuri este dificil sau imposibil, constănţenii sunt rugaţi să solicite sprijinul autorităţilor abilitate.
Astfel, cei care refuză acest lucru riscă amenzi între 300 şi 500 lei, pentru persoane fizice şi 500 şi 1000 lei, pentru persoane juridice.
De asemenea, refuzul posesorilor de autovehicule care, parcate pe arterele de circulaţie, blochează activitatea de deszăpezire, de a elibera carosabilul după ce au fost în prealabil anunţaţi se sancţionează cu amendă.

Un preot a cărui limbă maternă este limba chineză a fost hirotonit, pentru prima dată în ultimii 60 de ani.
Zilele trecute, în biserica ortodoxă din Khabarovsk, închinată Sfântului Inochentie din Irkuțk, Mitropolitul Ignatie de Khabarovsk și Amur l-a hirotonit pe preotul Anatoly Kung.
Acesta va sluji în Parohia Sfinţii Apostoli Petru și Pavel, din Hong Kong.

Migraţia medicilor din România a crescut şi în 2014.
Colegiul Medicilor din țara noastră semnalează faptul că anul trecut au fost înregistrate 2.450 de cereri pentru eliberarea certificatelor care permit munca în străinătate.
Astfel, se estimează că anual intră în sistem 3.000 de doctori şi ies aproape 3.500, prin migraţie, pensionare şi deces.
În prezent, 39.000 de medici sunt membri în Colegiul Medicilor din România cu drept de liberă practică.

Prețul gazului pentru consumatorii casnici rămâne neschimbat până la 1 iulie.
Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ a declarat că după această dată, va urma calendarul noului program de liberalizare cu termen 2021 convenit cu Uniunea Europeană.
Iniţial, ministrul Energiei Răzvan Nicolescu spunea, în septembrie, că preţul gazului pentru consumatorii casnici nu va fi modificat până la 1 iulie 2016, iar noul calendar de liberalizare să fie aplicat în perioada 2016-2021.

Aspirina poate fi mortală dacă nu se respectă cu stricteţe indicaţiile medicului.
Aceasta a fost scoasă din tratamentul multor români, pentru că inhibă formarea cheagurilor care ar duce la declanşarea infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral.
Pentru aceşti pacienţi aspirina trebuie luată zilnic până la sfârşitul vieţii.
De asemenea, multe persoane iau aspirină datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii.
Medicii au precizat că acest medicament luat fără recomandare de specialitate sau în supradoză provoacă nu numai hemoragie intracraniană, ci oriunde în corp.

Copiii cu vârste între 5 şi 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi.
Potrivit specialiştilor, adulţilor le sunt suficiente 7-9 ore de somn pe zi.
Aceasta este concluzia unui studiu potrivit căruia, lipsa somnului poate creşte riscul de obezitate şi diabet, întrucât are un efect negativ asupra parametrilor de reglare a nivelului de glucoză în sânge.
Studiul mai relevă că, în cele 24 de ore ale unei zile obişnuite, aproximativ jumătate dintre copiii de clasa I petrec în medie două ore pe zi în faţa televizorului în timpul săptămânii şi trei ore în weekend.
O treime dintre copii petrec mai mult de patru ore pe zi în timpul weekend-ului la televizor, dvd-player sau computer.

Elevii constănțeni au acumulat în ultimele 3 luni ale anului 2014 peste 600 de mii de absențe.
Dintre acestea, mai puțin de jumătate au fost motivate.
Cele mai multe absențe au fost făcute de elevii claselor a 8-a și a 12-a.
În total, în sistemul de învățământ preuniversitar din județul Constanța sunt înscriși 110.000 de elevi, la clasele I – XII.

O aeronavă alimentată doar cu energie solară va zbura în jurul lumii în premieră mondială la începutul lunii martie.
Creatorii avionului Solar Impulse i-au montat trei motoare electrice în plus faţă de predecesorul său, care a traversat Statele Unite ale Americii în zbor fără să alimenteze, în 2013.
Aeronava cântăreşte 2.300 de kilograme, la o anvergură a aripilor de 72 de metri, iar călătoria va dura aproximativ cinci luni.
Solar Impulse a intrat în istorie în iulie 2010, ca primul avion care a zburat doar cu ajutorul energiei solare.

Absorbţia chimicalelor de către organismul uman este asociată cu creşterea incidenţei bolilor sistemului endocrin.
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, chimicalele care afectează sistemul endocrin, de care depind funcţii ca metabolismul, creşterea sau somnul, se află în produse precum cosmetice şi de îngrijire personală.
De asemenea, acestea sunt întâlnite şi în aparatele electronice sau pesticidele.
Organizaţia se arată preocupată de înmulţirea substanţelor chimice prezente în viaţa cotidiană şi faptul că fiinţa umană este expusă unei bune părţi din ele chiar şi înainte de a se naşte.

Trenurile de călători au intârzieri cuprinse între 30 si 60 de minute din cauza gerului.
Compania CFR Călători anunță însă că nicio linie de cale ferată nu este închisă.
Călătorii sunt sfătuiți ca, înainte de plecarea la drum, să se informeze telefonic la Gara CFR din localitatea de plecare despre mersul trenului cu care intenționează să călătorească. Pasagerii care doresc să renunțe la călătorie vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru parcursul neefectuat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept