Știri 1 aprilie 2014

Biserica Ortodoxă o cinstește astăzi pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca.
Aceasta a trăit undeva prin secolele V sau VI, iar viața i-a fost scrisă de patriarhul Sofronie al Ierusalimului.
La vârsta de 12 ani, a fugit de acasă și a devenit prostituată în oraşul Alexandria din Egipt.
Mai târziu, ajunge la Ierusalim, unde realizează starea ei de păcătoșenie și simte o mare dorinţă de îndreptare.
De aceea, pleacă în pustia de dincolo de Iordan, unde vieţuieşte timp de 47 de ani.
În această stare este descoperită de un monah pe nume Zosima care o și împărtășește cu trupul și sângele Domnului.
Conform aceluiaşi monah, Cuvioasa Maria primise de la Dumnezeu daruri extraordinare, astfel încât a fost văzută cum mergea pe apa Iordanului și cum se înălța de la pământ în timpul rugăciunii.
S-a mutat la Domnul în anul 431, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr.

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Astăzi, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 20, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 16.45, Ierarhul nostru, va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
De asemenea, vineri, de la ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Denia Acatistul Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.
Totodată, sâmbătă, de la ora 17.00, Ierarhul Tomisului va sfinți locul pentru capela „Buna Vestire și Sf. Maria Egipteanca”, situată la intrarea în stațiunea Mamaia, în zona hotelului Perla.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, joi, de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, orchestrația aparține lui Constantin Arvinte, iar regia este semnată Liviu Manolache.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius și Facultatea de Teologie.

Joi va avea loc o conferință dedicată Sfântului Constantin Brâncoveanu.
Aceasta se numește Valoarea culturii și spiritualității românești din epoca Domnului Constantin Brâncoveanu pentru istoria națională. 300 de ani de la martiriul unui sfânt român (15 August 1714 – 15 August 2014).
Conferința se va desfășura sub patronajul Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, între orele 12-14 la Sala Senatului din Campusul Universității “Ovidius”.
Vor participa Acad.Prof.Univ.Dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, Prof.Univ.Dr. Radu Ștefan Vergatti, și Prof.Dr. Panait I. Panait.
La finalul conferinţei, actrița Manuela Golescu va susţine un recital din creația poetică a lui Ioan Alexandru în cinstea Domnului Sfânt Constantin Brâncoveanu.
Evenimentul este organizat de Universitatea “Ovidius” din Constanța şi de Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universității “Valahia” din Târgoviște în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului.

Autobuzele de pe linia 40C îşi schimbă traseul de astăzi.
Măsura a fost luată din cauza lucrărilor care se execută pe carosabil în zona Sat Vacanţă pe b-dul Mamaia, până pe 24 aprilie 2014.
Astfel, de la ora 10, autobuzele nu vor mai circula pe b-dul Mamaia, dincolo de intersecţia de la Delfinariu, pe direcţia spre staţiunea Mamaia.
Conform noului traseu, autobuzele 40C vor merge de la Gară până la Delfinariu, apoi vor intra pe strada Soveja, vor face la dreapta pe bd-ul Alexandru Lăpuşneanu, până la Campus şi retur pe acelaşi traseu.
Opririle pe noul traseu se vor face în toate staţiile existente.

Constănțenii din mai multe zone ale orașului vor rămâne fără apă rece.
Astfel, joi între orele 1.00 şi 24.00, locuitorii din cartierele Palas, Brătianu – 2 Cocoşi, Medeea, CET – Anda, Km 5, Km 4-5, Km 4, Viile Noi, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Coiciu, Anadalchioi, Inel I, Inel II, Compozitori, zona de blocuri de pe Al. Garofiţei şi de pe I.G. Duca – Silvian, zona Industrială, străzile Nicolae Filimon şi Interioară 1, 2, 3 şi 4; zona de pe b-dul Aurel Vlaicu delimitată de intersecţiile cu I.C. Brătianu şi Baba Novac; zona Intim – Salvare – Cora.

De astăzi, plătim mai mult pentru carburanți și gaze.
Astfel, litrul de carburant de la pompă este mai scump cu 0,41 de lei, iar preţul gazelor naturale este mai mare cu 2% pentru consumatorii casnici.
Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor, acciza pe carburanţi va aduce la buget aproximativ două miliarde și jumătate de lei.
În schimb, Rompetrol şi Petrom estimează că majorarea accizei va duce la scăderea vânzărilor de benzină şi motorină cu 1%-3% în primele trei luni de la aplicarea măsurii.
Tot de astăzi, însă, convorbirile telefonice sunt mai ieftine. Operatorii telecom practică tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenţi pe minut la 0,96 eurocenţi pe minut în cazul telefoniei mobile şi de la 0,67 la 0,14 eurocenţi pe minut pentru telefonia fixă.

RATC a introdus de astăzi două linii speciale.
Acestea au apărut prin comasarea liniilor 5 cu 40 şi 2 cu 43.
Prima linie face legătura între cartierele Km 5 – Gara CFR – Faleză Nord (Pescărie), iar a doua linie circulă între Poarta 6 Port – Gara CFR – Tomis Nord (Cireşica).
Preţul unei călătorii rămâne cel de până acum, respectiv 1,5 lei, iar cel al unui abonament pe aceste linii este de 55 lei.
În plus, tot de astăzi, transportul între Poarta 2 Port – Poarta 1 Port şi retur se va face fără validare de bilet.
De asemenea RATC va prelungi programul în weekend al chioşcurilor de bilete.
Decizia a fost luată în urma sesizărilor călătorilor.

O nouă disciplină opţională, „Educaţie prin şah”, a fost aprobată ieri de Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Aceasta va fi destinată primilor doi ani de studiu și va putea fi folosită la decizia școlii, din anul şcolar 2014 – 2015.
Elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de şah, cu regulile de joc şi să decodifice semnificaţia semnelor convenţionale utilizate în partida de şah.
Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialiştii din cadrul Federaţiei Române de Şah.

Românii vor avea cărți de identitate electronice de astăzi.
Cea mai vizibilă modificare a noilor cărți de identitate se referă la dimensiunea acestora, care vor arăta precum un card.
Acestea vor avea, ca şi paşapoartele, câteva date biometrice, precum imaginea facială şi amprentele digitale, care conferă un grad de siguranţă mai mare.
Documentul va include datele personale, dar şi informaţii de pe cardul de sănătate.
Printre acestea se numără codul unic de asigurat, diagnosticele medicale cu risc vital, grupa sangvină, RH-ul şi acceptul pentru prelevarea de organe după deces.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, vrea să renunțe la coplată, taxă care a intrat în vigoare acum un an de zile.
Oficialul susține că modul de aplicare a acestei taxe a fost gândit eronat încă de la început.
În prezent, pacienții plătesc la externare între 5 și 10 lei, sumă stabilită de fiecare spital în parte.
Sunt exceptați de la coplată bolnavii cronici incluși în programele naționale și care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii și tinerii până în 18 ani, gravidele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei și persoanele cu handicap.
De asemenea, nu se achită coplata în cazul urgențelor.

România ar putea hrăni o populaţie de patru ori mai mare dacă şi-ar exploata mai bine potenţialul agricol.
O dovedesc datele Institutului Naţional de Statistică, ce arată că România s-a situat, anul trecut, pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu porumb, iar la producţie a ocupat poziţia a doua, după Franţa.
Această cercetare a fost efectuată pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe.
Volumul eşantionului a fost de aproximativ 60 de mii de exploataţii agricole.

Părinţii care au copii în învăţământul preuniversitar vor beneficia de o zi liberă în prima zi a anului şcolar.
Senatul a adoptat ieri legea.
Potrivit propunerii legislative, care a primit un raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă a Senatului, această zi ar urma să fie recuperată în următoarele 30 de zile calendaristice.

Bugetarii vor beneficia de o minivacanță de 4 zile de 1 mai.
Potrivit anunţului făcut de primul-ministru Victor Ponta, în sectorul bugetar, ziua de vineri, 2 mai va fi nelucrătoare și va fi recuperată ulterior.
Solicitarea a venit din partea Asociaţiei de Promovare Litoral – Delta Dunării şi a Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistice din România, „pentru sprijinirea turismului“.
În acest an, Ziua Internaţională a Muncii – 1 mai, zi liberă legală prevăzută în Codul Muncii, este într-o zi de joi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept