Știri 31 martie 2014

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 20, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala arhiepiscopală.
Miercuri, de la ora 16.45, Ierarhul nostru, va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
De asemenea, vineri, de la ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Denia Acatistul Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.
Totodată, sâmbătă, de la ora 17.00, Ierarhul Tomisului va sfinți locul pentru capela „Buna Vestire și Sf. Maria Egipteanca”, situată la intrarea în stațiunea Mamaia, în zona hotelului Perla.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, joi, de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, orchestrația aparține lui Constantin Arvinte, iar regia este semnată Liviu Manolache.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius și Facultatea de Teologie.

Astăzi este ultima zi pentru plata impozitelor cu reducere.
Astfel, persoanele fizice care achită integral obligaţiile datorate bugetului local pentru întreg anul 2014, până la data de 31 martie, beneficiază de bonificaţia de 10%.
De asemenea, persoanele juridice beneficiază de bonificaţia de 5% la impozitul pe clădiri, teren şi mijloacele de transport.

De mâine se va circula cu restricții în stațiunea Mamaia.
Până pe 24 aprilie, din cauza lucrărilor de amplasare a pasaralelor pietonale, traficul rutier, pe sensul dinspre Constanţa spre Năvodari, pe bulevardul Mamaia, va fi deviată pe aleea din faţa hotelului Perla cu ieşire în sensul giratoriu de la Aqua Magic.
În plus, între 1 şi 15 aprilie, în zonele Cazino şi hotel Rex, circulaţia pe bulevardul Mamaia va fi restricţionată pe câte două benzi pe fiecare sens.
Cele trei pasarele vor fi gata până la data de 15 mai și vor avea rolul de a fluidiza traficul rutier în trei zone importante din staţiune: Satul de Vacanţă, Cazino şi hotel Rex.

De mâine benzina și motorina se vor scumpi cu peste 40 de bani.
Cel mai ieftin sortiment de benzină va costa în loc de 5,88 de lei pe litru cât este acum, 6,29 de lei.
Iar cel mai ieftin sortiment de motorină va costa în loc de 5,98 – 6,39 de lei pe litru.
Astfel, carburanții vor ajunge să coste mai mult decât în Luxemburg, o țară în care salariul mediu e de 9 ori mai mare decât în România.

Internarea în spital se va realiza după noi criterii.
Potrivit noului pachet de servicii medicale de bază, pacienţii se pot spitaliza o zi, dacă au o stare generală bună, nu prezintă comorbidităţi cronice necontrolate, au vârsta între 6 luni şi 70 ani, precum şi riscuri de transport la domiciliu post-intervenţie.
Pentru spitalizarea continuă, peste 24 de ore, în pachetul de bază vor fi asigurate bolile de tiroidă, zona zoster, hepatita, tumorile maligne de piele, malnutriţia, colecistita sau anemia.

Tarifele în reţelele fixe şi mobile scad de mâine.
Acestea se vor ieftini la 0,14 eurocenţi/minut, respectiv la 0,96 eurocenţi/minut.
Potrivit ANCOM, reducerea tarifelor de terminare în ambele tipuri de rețele a fost agreată de Comisia Europeană.
Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toți furnizorii de rețele din România identificați cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile: 46 de furnizori de rețele fixe și 6 furnizori de rețele mobile.

Exerciţiile fizice şi consumul moderat de alcool pot preveni pierderea vederii.
Oamenii de ştiinţă au realizat o cercetare la care au participat 5.000 de adulţi, cu vârsta între 43 şi 84 de ani.
În urma studiului s-a observat că 5,4% dintre ei au dezvoltat în timp grave probleme de vedere, adică afecţiuni care nu pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor.
În cazul persoanelor care fac exerciţii fizice, riscul apariţiei acestor boli este cu 58% mai redus decât în cazul celor inactivi.
De asemenea, cei care consumă ocazional alcool au un risc cu jumătate mai scăzut decât cei care nu consumă deloc alcool.

Interzicerea fumatului în locuri publice a contribuit la reducerea cu 10% a numărului de naşteri premature.
Studiul a evidențiat că legile împotriva fumatului au un impact diferit în Statele Unite și Europa, dar per total, efectele asupra sănătăţii copiilor sunt pozitive în toate ţările în care au fost introduse aceste legi.
Specialiștii au adăugat că rezultatele acestui studiu vor contribui la accelerarea implementării legislaţiei antifumat în oraşele şi în ţările în care fumatul în locuri publice este încă permis.

Primele indicii ale autismului apar în timpul sarcinii.
Neurologii americani au afirmat că autismul ar putea fi rezultatul unor anomalii care apar în procesul de dezvoltare a anumitor structuri cerebrale ale fetusului.
Specialiștii afirmă că descoperirea lor ar putea contribui la detectarea acestui sindrom într-un stadiu incipient.
Oamenii de ştiinţă au analizat o serie de 25 de gene care servesc ca biomarkeri pentru anumite tipuri de celule cerebrale.
Ei au constatat că acei biomarkeri erau absenţi la 91% din creierele copiilor autişti şi doar la 9% din grupul ţintă.
Potrivit experților, descoperirea are potenţialul de a identifica nu numai momentul şi locul în care acele anomalii se dezvoltă, ci şi cauza lor, ceea ce deschide drumul către o detectare precoce a autismului.

Modelele testelor pentru clasele a 2-a, a 4-a și a 6-a au fost publicate pe site-ul Ministerului Educației.
Aceste evaluări se vor desfăşura, în două sesiuni, în luna mai. Fiecare test este elaborat pentru a putea fi rezolvat în 25 de minute la clasa a II-a şi în 60 de minute la clasele a IV-a şi a VI-a.
Elevii nu vor primi note sau calificative, iar rezultatele obţinute nu se notează în catalogul clasei.

Medicii de familie ar putea fi recompensaţi pentru cazurile de cancer depistate de către aceştia în fază incipientă.
Declarația a fost făcută ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Potrivit acestuia, cea mai mare problemă în România este că pacienţii sunt descoperiţi cu cancer în stadii avansate, lucru care face boala greu tratabilă, dar şi costisitoare.

Un număr record de alerte cu privire la hainele sau jucăriile periculoase pentru copii au fost primite anul trecut de oficialii Uniunii Europene.
Prin sistemul european de alertare s-au transmis aproape 2.400 de apeluri, cu 4% mai mult faţă de 2012.
Aproape 65% dintre alertele de siguranţă sunt la jucării şi haine ce au ca ţară de provenienţă China.
Prin comparaţie, 15% din obiectele cu probleme au fost fabricate în Europa.
Riscurile cele mai mari sunt pentru cei mici: de la intoxicaţii sau reacţii la chimicalele periculoase din jucării ori îmbrăcăminte, până la riscul de strangulare sau înecare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept