Știri 10 martie 2014

Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului a câştigat trofeul „Zece oameni de valoare ai Constanţei” la Secţiunea Cultură şi Artă.
Distincţia a fost acordată în urma celor 983 de voturi acordate de public pe situl evenimentului organizat de Asociaţia Clubul Isis din Constanţa.
Evenimentul constituie o recunoaştere a contribuţiei culturale pe care Corala Armonia a adus-o Constanţei dar şi României, după cum ne-a spus Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe va avea loc în anul 2016.
Evenimentul se va desfăşura la Constantinopol, actualul oraş Istanbul, în apropierea sărbătorii Rusaliilor, în Biserica „Sfânta Irina”, lăcaş ce a găzduit în anul 381 lucrările Sinodului II Ecumenic.
Decizia a fost luată în cadrul Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale care a avut loc, în perioada 6-8 martie, la Patriarhia Ecumenică.
Temele de discuţie vor fi stabilite în cadrul unei conferinţe presinodale ce se va desfăşura în primăvara anului viitor.

Fiecare lăcaş de cult unde există relicve sfinte trebuie să trimită dovezile provenienţei acestora.
Toate aceste informaţii se vor regăsi în catalogul moaştelor.
În paginile publicaţiei vor fi prezente doar osemintele sfinţilor care sunt autentificate şi deţin acte doveditoare.
Reprezentanţii Bisericii spun că osemintele sunt considerate moaşte dacă lângă mormântul în care au fost descoperite există inscripţii cu minunile celui îngropat.
În plus, rămăşiţele trebuie să emane un miros plăcut şi să nu fie degradate.
Patriarhia Română a dat asigurări că noul catalog cu moaştele aprobate de Biserică va fi publicat în cursul acestui an.

ANM a emis o informare meteorologică de vânt puternic.
Aceasta este valabilă astăzi până la orele 18.
În intervalul menţionat, în jumătatea de est a Munteniei, în sudul şi centrul Moldovei şi în Dobrogea, precum şi la munte vântul va avea intensificări temporare, cu viteze ce vor depăşi 50…60 km/h, iar în zona înaltă a Carpaţilor Orientali şi Meridionali rafalele vor fi de peste 70…80 km/h.

Diabetul va putea fi prevenit.
Oamenii de știință au identificat o mutaţie genetică rară. Prezenţa ei reduce cu 65% riscul apariţiei diabetului de tip 2. Mutaţia afectează o genă care este folosită de celulele pancreatice în care este produsă insulina.
Cercetarea a fost demarată cu patru ani în urmă, iar specialiştii au urmărit mutaţiile genetice care scad probabilitatea ca o persoană să facă diabet.
Experţii s-au concentrat asupra persoanelor cu o vârstă medie de 80 de ani şi asupra celor care nu aveau un stil de viaţă sănătos.

Consumul exagerat de proteine animale este mai periculos decât fumatul.
Aceasta este concluzia unui studiu american, potrivit căruia excesul de brânză, carne şi produse lactate măreşte de patru ori riscul de cancer la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani.
Cercetarea a avut în vedere comportamentul alimentar a 6.000 de adulţi de peste 50 de ani timp de aproape două decenii.
Specialiştii recomandă consumul de fructe şi legume, atât pentru sănătate, cât şi pentru siluetă, mai ales în contextul creşterii numărului de persoane supraponderale.

Proiectul „Prima Casă“ va fi transformat în „Noua Casă“.
Conform programului Guvernului Ponta III, acesta se va adresa doar celor care achiziţionează locuinţe noi.
Programul mai prevede şi stimularea mobilităţii tinerilor, prin acordarea de subvenţii la chirie pentru cei care se mută în alt judeţ pentru primul loc de muncă.
În document se mai arată că instrumentele de garantare şi contragarantare ale statului, vor fi consolidate şi capitalizate.

Combustibilii şi utilităţile se vor scumpi de la 1 aprilie.
Taxa de 7 eurocenţi pentru fiecare litru de combustibil va fi introdusă, cu o amânare de 3 trei luni, de la 1 aprilie.
Astfel, preţul unui litru de motorină va ajunge la 6,5 lei, iar benzina va costa, în medie, 6,2 lei pe litru.
De asemenea, factura la electricitate se va scumpi, iar tarifele la gaze vor creşte cu 5% pentru companii şi cu 2% pentru populaţie.
Potrivit estimărilor ministerului Finanţelor, 360 de lei pe an este suma pe care o va plăti în plus o familie de români din cauza scumpirilor din luna aprilie.

Medicii rezidenţi îşi vor primi banii pentru burse după două luni de așteptare.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Bursele sunt în valoare de 670 de lei pe lună, iar taxa a fost stabilită printr-un act normativ intrat în vigoare în 2013.

Fumatul pasiv afectează copiii pe termen lung.
Acesta provoacă daune durabile arterelor copiilor şi le îmbătrâneşte prematur vasele de sânge cu mai mult de trei ani.
Îngroşarea pereţilor vaselor de sânge creşte riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral mai târziu în viaţă.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Universitatea din Tasmania pe mai mult de 2.000 de copii din Finlanda şi Australia, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani.
Prejudiciul a fost mai mare dacă ambii părinţi erau fumători.
Experţii australieni susţin că nu există niciun nivel sigur de expunere, chiar dacă este vorba doar de fumat pasiv.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept