Ştiri 8 noiembrie 2013

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Conform tradiţiei biblice, sfinţii arhanghelii sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de 7, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafael.
Sfântul Mihail este îngerul dreptăţii care l-a pedepsit pe Satana atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu”.
Sfântul Gavriil este călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă deoarece el este cel care a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul Hristos.
Numele lui se traduce tot în ebraică prin expresia „omul lui Dumnezeu”.
Biserica cinsteşte în această zi adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului.
De aceea, sfinţii îngeri sunt şi ocrotitorii Jandarmeriei Române.
Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.
Conform datelor statistice, peste 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Arhangheli.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică, de la ora 8.30, sf. liturghie arhierească, la biserica Sf. Ierarh Nectarie din cartierul Medeea.
Credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Nectarie, aduse de la Iaşi, precum şi icoanei Maicii Domnului cu 3 mâini, Tricherusa, adusă de la Mănăstirea Neamţ.
Sfintele odoare vor rămâne la această biserică până pe 20 noiembrie.
De asemenea, de la orele 18, corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine un concert de muzică religioasă, la Casa de Cultură.

Corul Ortodox al Patriarhiei Moscovei şi corul papal al Capelei Sixtine au susţinut un concert la Roma.
Papa Francisc i-a invitat pe catolici şi ortodocşi să “anticipeze în istorie unitatea dorită”, prin artă, deoarece aceasta reprezintă locul “respectului şi îmbogăţirii adevărate”.
Concertul a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Sacră şi Artă, care se desfăşoară în fiecare an în bazilicile papale din Roma.
Evenimentul este organizat sub patronajul Fundaţiei “Centrul pentru Dezvoltarea Relaţiei Ruso-Italiene”.

Illinois va deveni al 15-lea stat american care legalizează mariajul gay.
Casa Statului a aprobat deja legislaţia şi urmează să fie semnată de guvernatorul Pat Quinn.
Conferinţa Catolică din Illinois condamnă decizia parlamentarilor, deoarece se opune consensului comun al rasei umane şi subminează o instituţie care este piatra de temelie a unei societăţi sănătoase.

Astăzi este Ziua Internaţională a Zonelor Urbane.
Din anul 1949, în 30 de ţări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor.
Acest eveniment a fost iniţiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluţii pentru planificarea oraşelor, dar fără afectarea mediului înconjurător.
Acum douăzeci de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, iar în prezent, sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane.

Constanţa a primit titlul de „Oraş european al sportului“.
Oraşul nostru este al treilea municipiu din România care primeşte distincţia de „Oraş european al sportului”, după Iaşi, în 2012, şi Piteşti, anul trecut.
Acest titlu va ajuta autorităţile locale din Constanţa să acceseze fonduri europene pentru proiecte destinate sportului.
Banii primiţi vor fi folosiţi pentru construirea de terenuri şi săli de sport sau pentru organizarea unor diverse competiţii internaţionale.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre nu intenţionează să majoreze impozitele şi taxele locale.
El a precizat că nu este oportună o astfel de majorare, dar că va fi obligat să aplice legea în cazul în care Guvernul decide că taxele trebuie indexate cu inflaţia.
Guvernul a stabilit că de la 1 ianuarie 2014, autorităţile locale au posibilitatea să crească taxele cu până la 20 la sută.

Energia electrică se va scumpi cu 1% de la 1 ianuarie.
De asemenea, tarifele pentru consumatorii industriali vor creşte cu 2%.
Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
Potrivit ministrului, în acest an factura la electricitate a scăzut cu 7% pentru toţi consumatorii.

Comercianţii nu vor mai putea oferi gratuit clienţilor tutun şi alcool.
Acest tip de vânzări este atractiv pentru consumatori şi reprezintă o invitaţie deschisă la fumat, în cazul tutunului.
Guvernul va interzice din luna ianuarie această practică, denumită “vânzare cu prime”.
Motivaţia Guvernului este că acest lucru conduce la diminuarea veniturilor bugetare în cazul anumitor produse accizabile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept