Ştiri 31 august 2013

Mâine începe un nou an bisericesc.
Conform hotărârii sinodului 1 ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din latineşte prin termenii poruncă sau arătare.

Tot mâine, Biserica Ortodoxă Română va cinsti pe Sfântul cuvios Dionisie cel mic.
Supranumit şi Dionisie cel Smerit, acesta este originar din Sciţia Minor (Dobrogea de astăzi).
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat către Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovniceşti rămâne la Roma unde a slujit Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008, şi este ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Constanţa.

Astăzi este Ziua limbii române.
Aceasta este sărbătorită pentru prima dată după ce Parlamentul României a adoptat o lege care a fost publicată în Monitorul Oficial în 14 martie.
Astfel s-a realizat o sincronizare cu sărbătoarea Limbii Române din Republica Moldova, ce are loc tot pe 31 august, ca o dovada de ataşament.

Jumătate din oraşul Constanta rămâne de mâine fără apă caldă.
Astfel din cauza programul de revizie a reţelei de termoficare, de mâine de la ora 14.00 până pe 7 septembrie la ora 12.00 nu vor avea apă caldăt consumatorii magistralei 1 din zonele: Centru, Peninsulă, Casa de Cultură, Kaufland, Capitol, Spitalul Militar, Piaţa Chiliei, Tomis I, Tomis II, Spic de Grâu, Stadion, Gară, Far, Abator, Bila, Piaţa Roşu, Poarta 6, KM 4/5 şi Anda.
Magistrala 2 va fi oprită în perioada 8 septembrie, ora 14.00 – 14 septembrie, ora 12.00 în zonele Tomis Nord, Boema, Tic Tac, Cireşica, Brotăcei, Tomis III, Inel II, Galeriile Soveja, Eden, Institutul de Marină, Marinarul, CET, Palas şi Brătianu.
Locuitorii din zonele Dacia, Tomis III, Faleză Nord vor rămâne fără apă caldă spre finalul lunii septembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept