Ştiri 24 martie 2011

Mâine va avea loc întronizarea Înaltpreasfinţitului Andrei ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Astfel, de la orele 09.30 va fi oficiată Sfânta Liturghie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de către un sobor de arhierei, printre care şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar de la ora 12 va avea loc ceremonia întronizării.
La eveniment sunt aşteptaţi să participe ierarhi, înalţi demnitari de stat, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi din lumea academică, artistică şi culturală, numeroşi preoţi, călugări şi credincioşi.
Tot mâine, de praznicul Bunei Vestiri, se împlinesc cinci ani de la înfiinţarea Mitropoliei clujene şi de la întronizarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

Senatul a respins Ordonanţa care introduce cardurile de sănătate.
Actul normativ nu a întrunit majoritatea voturilor celor prezenţi, fiind votat de 41 de senatori, dintre care 39 au votat împotrivă.
Aceştia au arătat că implementarea noului sistem va aduce costuri suplimentare atât pentru medicii de familie, cât şi pentru asiguraţi.
Prin această ordonanţă, aproape 15 milioane de români vor fi obligaţi să utilizeze câte un card naţional de sănătate pentru a putea accesa serviciile publice medicale şi ar urma să fie utilizate din al doilea semestru al acestui an.

Tehnologia 3D dăunează sănătăţii.
Aceasta deoarece imaginile tridimensionale pot crea o stare de ameţeală, greaţă şi dureri de cap la 30% dintre fanii acestei tehnologii.
Motivul îl constituie confuzia determinată la nivel cerebral şi efortul depus de creier în procesul de prelucrare a imaginii 3D.
Totodată, disconfortul apărut în timpul purtării ochelarilor poate trăda însă probleme oftalmologice.
Din fericire, simptomele asociate tehnologiei 3D sunt temporare, neexistând riscul de a rămâne cu leziuni permanente.

România va trece la ora oficială de vară.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.
Ora de vară a fost introdusă în ţara noastră, pentru prima dată, în anul 1932, iar în prezent, este folosită de 70 de ţări.

Şoferii vor primi doar un avertisment scris pentru abateri minore.
Astfel, potrivit noului Cod Rutier adoptat de Senat, şoferii vor primi avertisment dacă depăşesc viteza medie admisă cu 20 km/h, pentru folosirea telefonului mobil în timp ce conduc sau dacă nu poartă centura de siguranţă.
Până acum conducătorii auto plăteau pentru aceste abateri între 134 şi 200 lei.
Proiectul a fost adoptat de Senat şi va fi trimis în Camera Deputaţilor care este for decizional.

Tinerii în vârstă de până la 35 ani care deţin o garsonieră ar putea accesa programul “Prima Casă”.
Premierul Emil Boc a cerut ministrului Finanţelor să discute cu băncile în acest sens.
El a susţinut că doreşte astfel să menţină scopul social al programului.
Premierul a arătat că ar fi normal ca în acest program să fie incluşi şi tinerii în vârstă de până la 35 ani care deţin o garsonieră, dar a căror situaţie familială, generată inclusiv de naşterea unui copil, necesită un spaţiu locativ mai mare.

Intrarea în vigoare a noului contract-cadru privind asistenţa medicală a fost amânată cu două luni.
Noul contract-cadru pentru anii 2011-2012 trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie.
Medicii de familie au cerut autorităţilor să amâne intrarea în vigoare a actului normativ cu o lună, timp în care să fie făcute acele modificări solicitate de ei.
Surse oficiale au declarat că autorităţile au căzut de acord ca noul contract-cadru să intre în vigoare peste două luni, respectiv din 1 iunie.

România şi Bulgaria ar putea adera la spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an.
Aceasta este declaraţia secretarului de stat din Ministerul german de Externe, Werner Hoyer, care a adăugat că cele două ţări au depus eforturi pentru a îndeplini criteriile până la finalul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, în iunie.
Oficialul a îndemnat Bulgaria să se concentreze pe controlul graniţei cu Turcia, în timp ce România trebuie să rezolve problema corupţiei endemice.
Totodată, el speră că până la sfârşitul anului va exista un rezultat, indiferent dacă aderarea va fi completă sau va avea loc în etape.

Stresul provoacă mai multe boli de-a lungul vieţii.
Printre acestea se numără cancerul, stilul de viaţă inadecvat, excesul de noxe toxice şi radiaţii, bagajul genetic sau infecţiile cu unele virusuri.
Specialiştii spun că stresul duce la tulburări metabolice, acestea fiind printre primele simptome care se instalează, iar dacă stresul persistă, se ajunge ulterior, la tulburările hormonale.
Totodată, diabetul zaharat este strâns legat de stres şi riscul acestei boli poate să înceapă încă din viaţa intrauterină, când mama este stresată sau când copilul se naşte cu o greutate supraponderală.

Codul Muncii este constituţional.
Judecătorii Curţii Constituţionale au respins sesizarea formulată de mai mulţi deputaţi din opoziţie, privind Legea de modificare a Codului Muncii.
Textul sesizării critică proiectul de lege pe fond, vizavi de articolele din Constituţie referitoare la dreptul muncii, dreptul la timpul de odihnă, dreptul la concediu şi dreptul la grevă.
Decizia Curţii este definitivă şi va fi transmisă preşedintelui României pentru a promulga actul normativ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept