Ştiri 23 martie 2011

A fost lansat un CD ce conţine Paraclisul Maicii Domnului în limbile română şi arabă.
Slujba Paraclisului a fost cântată în limba arabă de către protopsaltul Youseph Shattani din Damasc.
Compact-discul poate fi achiziţionat de la librăriile bisericeşti şi de la pangarele lăcaşurilor de cult din cuprinsul Patriarhiei Române.
Această nouă apariţie este o premieră în România în domeniul muzicii psaltice.

România va participa la misiunea NATO din Libia.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că CSAT a decis implicarea României în impunerea condiţiilor de respectare a embargoului cu fregata Regele Ferdinand.
Ţara noastră va participa cu 205 militari şi cu 2 ofiţeri de stat major, iar fregata va efectua operaţiuni de blocare a oricărei nave suspecte că ar transporta armament către Libia.
CSAT a răspuns astfel deciziei Consiliului Atlanticului de Nord privind impunerea acestei blocade împotriva Libiei.

România trece la ora oficială de vară pe 27 martie.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.
Ora de vară a fost introdusă în ţara noastră, pentru prima dată, în anul 1932, iar în prezent, este folosită de 70 de ţări.

Podul de la Agigea va intra în reparaţii.
Conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa susţine că podul va fi reparat integral.
Vor fi verificate cablurile existente, iar acolo unde va fi nevoie vor fi înlocuite anumite componente.
Pe de altă parte, se va realiza vopsirea infrastructurii metalice, iar la sfârşitul tuturor lucrărilor se va reface şi îmbrăcămintea asfaltică.

Legea prostituţiei a primit aviz negativ din partea Comisiei de sănătate de la Camera Deputaţilor.
Deputaţii şi-au argumentat avizul prin faptul că legalizarea prostituţiei nu este o soluţie, ei apreciind că ar trebui găsite soluţii legale care să mijlocească un control al acestui fenomen. Membrii Comisiei au mai susţinut că aceste soluţii viitoare ar trebui să micşoreze evoluţia bolilor cu transmitere sexuală şi să-i tragă la răspundere pe cei care obţin venituri ilegale din aceste activităţi.
Proiectul de act normativ a fost respins la începutul acestei luni de Senat.

Peste 120 de biblioteci publice vor fi dotate cu echipamente IT.
Potrivit ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în prezent peste 800 de biblioteci publice din România sunt dotate cu echipamente IT care au acces la internet, iar alte 120 vor beneficia de aceleaşi servicii de modernizare până la sfârşitul lunii mai, în cadrul Programului Biblionet.
Ministrul a mai spus că, pe viitor, are în vedere şi un program de digitizare a culturii scrise, program care, în opinia sa, nu a putut fi lansat până acum din cauza resurselor financiare reduse.

Numărul de cazuri de obezitate la copii este în creştere.
Aceasta a fost afirmaţia directorului Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
El apreciază că, în România, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii.
Cei mici nu au discernământul de a alege ceea ce este sănătos, fiind la “discreţia” bunicilor, a părinţilor, a reprezentanţilor diverselor instituţii şcolare şi tind să devină dependenţi de alimente sărace în nutrienţi esenţiali.
Potrivit specialistului, părinţii îşi obişnuiesc copiii să consume tot felul de sucuri din comerţ, bogate în zaharuri şi alte substanţe nocive pentru organism în loc să bea apă.
Medicul a evidenţiat că studiile din ultimii ani arată că obezitatea infantilă este în creştere, ceea ce atrage patologii, respectiv boli cronice, care până acum erau caracteristice adulţilor.

Alimentele ar putea fi etichetate cu buline pe culori, în funcţie de cât de dăunătoare sunt.
Senatorii din Comisia pentru sănătate au avizat favorabil o iniţiativă legislativă în acest sens.
Potrivit propunerii legislative, criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

Guvernul va aloca 200 milioane lei pentru crearea de cămine pentru vârstnici.
Finanţarea se va face în baza solicitărilor autorităţilor locale.
Centrele rezidenţiale pentru persoanele de vârsta a treia vor fi create prin reorganizarea unităţilor sanitare care se desfiinţează.
Programul a fost elaborat pentru a utiliza cât mai eficient dotările materiale aferente spitalelor aflate în administrarea autorităţilor locale care nu mai îndeplinesc indicatorii de performanţă.

Înlocuirea termenului “rom” cu cel de “ţigan” a fost respinsă de Comisia pentru Drepturile Omului.
Potrivit iniţiativei legislative a deputatului Silviu Prigoană, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoanele de etnie romă, denumirea utilizată ar trebui să fie cea de ţigan.
Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul “rom” generează confuzie pe plan internaţional.
Proiectul de lege a fost respins şi de Senat şi urmează să fie analizat de plenul Camerei Deputaţilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept