Stiri 22 martie 2011

Astazi este Ziua Mondiala a Apei.
Aceasta zi a fost aleasa la 22 decembrie 1992, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro, iar in Romania, este marcata din anul 1993.
Datele statistice arata ca, la nivel mondial, exista 1 miliard de oameni care utilizeaza surse de apa potabila nesanatoase si anual sunt produsi 1.500 de km cubi de apa uzata.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei – “Water for Cities” – se referă la asigurarea apei pentru marile oraşe.
Cu acest prilej, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral va organiza în această perioadă mai multe manifestări.

De maine, temperaturile vor creste usor.
Meteorologii anunta ca vremea va fi apropiata de normalul termic al acestei perioade.
In sud-vestul tarii precum si in zonele de deal, local, va ploua slab, iar la munte se vor semnala precipitatii mixte.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 5 si 12 grade C, iar cele minime intre -4 si 4 grade C, mai coborate in depresiuni.
Maine, maximele se vor situa intre 9 si 17 grade Celsius.

Tarifele la CFR si Metrorex vor creste.
Acestea vor fi majorate prin ordin al ministrului Transporturilor, şi nu în funcţie de evoluţia inflaţiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex şi CFR Călători, companie care are bugetată o creştere cu 10% a preţurilor.
Posibilitatea modificarii tarifelor la cele două companii este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Transporturilor.
Cea mai recentă scumpire a biletelor la CFR Călători şi Metrorex a avut loc în septembrie 2010.

Tot mai mulţi copii suferă de tulburări de comportament.
Specialistii spun ca doar 8.000 din cei 200.000 de copii cu astfel de probleme, au fost diagnosticaţi de medicul specialist şi urmează un tratament adecvat.
Tulburările comportamentale reunite sub denumirea de sindrom ADHD, se manifestă prin imposibilitatea copiilor de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite acţiuni, hiperactivitate şi fobie faţă de şcoală.
Tulburările comportamentale pot avea consecinţe negative asupra educaţiei şi stilului de viaţă.
Astfel, conform statisticilor, 62% din totalul elevilor cu ADHD reuşesc să încheie studiile liceale, în timp ce, în rândul celor care nu au tulburări comportamentale, ponderea este de 99%.
Potrivit directorului în Ministerul Educaţiei, Liliana Preoteasa, în perioada următoare va demara un proiect pilot, în 14 judeţe din ţară, care să faciliteze depistarea la timp a cazurilor de ADHD.

Populaţia României este în scădere.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în luna ianuarie s-au născut cu 198 mai puţine persoane decât în luna decembrie.
Totodata, numărul persoanelor care au decedat în prima lună a lui 2011 a fost cu 53 decedaţi mai puţini decât în luna decembrie.
Astfel, numărul populaţiei a scăzut în luna ianuarie cu 7.130 de persoane, înregistrându-se spor natural negativ.

Directorul Casei de Cultură din Constanta a primit medalia municipiului.
Distincţia vine la o lună de la Gala Premiilor Forumului Muzical Român, desfăşurată la Bucureşti, unde Gheorghe Ungureanu a fost singurul director al unei instituţii a sindicatului care a primit premiul pentru performanţă în management.
Diploma de onoare si medalia municipiului i-au fost înmânate directorului Gheorghe Ungureanu, de catre viceprmarul Constantei, Decebal Făgădău.

Cota unică şi taxa pe valoarea adăugată vor fi menţinute în acest an la nivelul actual.
Acesta a fost anuntul facut de premierul Emil Boc, care a adaugat ca eventualele schimbări vor fi analizate doar pentru viitor.
Premierul a argumentat că România are o stabilitate macroeconomică pe care va merge, în baza acordului cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.
Bugetul este calculat in prezent pe o cotă unică de 16% și un TVA de 24%.

Mierea polifloră este un excelent aliment, dar şi un medicament dulce.
Potrivit specialistilor, mierea este un aliment complet deoarece are în compoziţie numeroase minerale şi vitamine.
Ea stimulează pofta de mâncare, îmbunătăţeşte digestia, ajută funcţiile ficatului şi creşte procentul de hemoglobină în sânge.
În bolile ficatului, medicina populară recomandă un sirop din miere de albine şi lămâi.

Bogatia tarilor este proportionala cu inteligenta cetatenilor.
Cercetatorii au analizat testele de inteligenta efectuate in 90 de tari si au constatat ca cei mai destepti cetateni au o contributie foarte mare la bunastarea tarii.
Specialistii au luat in considerare si rezultatele obtinute de tari in domeniul stiintei, dar si numarul de laureati ai premiului Nobel pentru stiinta din fiecare tara.
Studiile s-au axat in ultimii 50 de ani pe puterea capitalului uman, care reprezinta calitatile celor care fac parte din clasa muncitoare.

China a interzis reclamele care promovează un stil de viaţă luxos.
De asemenea, este interzisa folosirea în spoturi publicitare a unor cuvinte precum regal sau lux, pe fondul unor diferenţe tot mai mari între oamenii săraci şi cei bogaţi.
Administraţia chineză pentru industrie şi comerţ a anunţat companiile de publicitate că, până la data de 15 aprilie, trebuie să îşi modifice mesajele publicitare, astfel încât să nu mai promoveze hedonismul sau cultul produselor străine.
Potrivit responsabililor din administraţia chineză, aceste mesaje publicitare au creat un climat nesănătos.
Companiile care nu îşi vor schimba mesajele riscă să fie amendate cu circa 3.400 de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept