Stiri 21 martie 2011

CEDO a admis recursul Italiei privind prezenţa însemnelor religioase în şcolile publice.
Astfel, hotărârea Marii Camere a CEDO respectă tradiţia unei comunităţi majoritare care doreşte menţinerea crucifixelor în spaţiul de învăţământ.
Potrivit Curţii de la Strasbourg, problema ambientului şcolar ţine de aprecierea fiecărui stat european în parte, iar simpla prezenţă a unui simbol religios într-un spaţiu public nu constituie o îndoctrinare.

A început reabilitarea bulevardului Aurel Vlaicu.
Astfel, vor fi scoase şinele de tramvai pe tronsonul dintre fostul pod de tramvai din Km 4-5 şi strada Caraiman.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, pentru o desfăşurare în condiţii de siguranţă a acestor lucrări, sensul de mers dinspre fostul pod de tramvai va fi închis.
De asemenea, strada Caraiman va fi închisă traficului rutier dinspre bulevardul Aurel Vlaicu spre şoseaua Mangaliei.

Astăzi este Ziua Internaţională a Copiilor Străzii.
Această zi a fost instituită în anul 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii copiilor străzii”, desfăşurat la Varşovia la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative.
Cu acest prilej, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Constanţa, împreună cu organizaţiile partenere, a organizat vineri un eveniment inedit.
Copiii din Centrul de zi al direcţiei au susţinut un spectacol deosebit şi au prezentat o expoziţie de obiecte realizate de ei.

Operatorii vor fi obligaţi să menţină deschise hotelurile pe litoral în intervalul 1 mai-1 octombrie.
Totodată, aceştia trebuie să reabiliteze structurile astfel încât să asigure un peisaj optim care să atragă turiştii pe litoral.
De asemenea, administrarea plajelor va reveni doar operatorilor din staţiune, fiind instituită şi o taxă hotelieră de 1%, din care 50% va fi vărsată la autoritatea locală, iar restul va fi folosit pentru proiecte de dezvoltare turistică.
Prevederile au fost introduse în proiectul legii turismului, aprobat în şedinţa de ieri a Guvernului şi transmis Parlamentului.

Guvernul a interzis firmelor să mai cumpere de la persoane fizice şinele CFR, din cauza furturilor.
Perioada de interdicţie este pentru doi ani şi poate fi prelungită ulterior prin hotărâre de guvern.
Potrivit Executivului, furturile de materiale a ridicat suma pagubelor la peste 10 milioane lei şi afectează grav siguranţa circulaţiei trenurilor.

Primarii vor putea interveni la reabilitarea faţadei unui imobil împotriva voinţei proprietarului.
Costurile vor fi acoperite de către autoritatea locală şi recuperate ulterior de la deţinătorul clădirii.
Proprietarii care acceptă să efectueze lucrări de reabilitare a faţadei vor putea contracta credite acoperite în totalitate de garanţia statului şi la dobânzi subvenţionate, cu un termen de rambursare de cinci ani.
Totodată, în urma deciziei Guvernului, primarii sunt obligaţi să inventarieze clădirile şi să elaboreze un plan de acţiune, prioritare fiind imobilele din zonele istorice şi centrale.

România se află pe ultimele locuri în Europa la resursele de apă.
Conform datelor Administraţiei Naţionale “Apele Române”, resursele de apă constituite din râuri, lacuri, Dunăre şi ape subterane, sunt de 135 miliarde de metri cubi.
Din acestea, utilizabile sunt aproximativ 40 miliarde de m³, în funcţie de gradul de amenajare a bazinelor hidrografice.
Totodată, România are surse de apă sărace şi neuniform distribuite în spaţiu şi timp şi depinde foarte mult de resursele de apă din ţările din amonte.
Pentru a reglementa situaţia, ANAR vine cu propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice, inclusiv prin realizarea de noi lacuri de acumulare care să mărească cantitatea de apă şi posibilitatea de stocare a viiturilor.

Fiscul verifică persoanele fizice care nu au plătit TVA în perioada 2006-2010.
Persoanele fizice care încasează anual venituri mai mari de 120.000 de lei, respectiv 10.000 de lei pe lună, trebuie să se declare ca plătitoare de TVA.
Astfel, Fiscul va verifica jurnalistii, artistii si alti contribuabili neinregistrati.

Casa Naţională de Asigurari de Sanatate a anunţat că vor apărea reţeta electronică şi fişa electronică a pacientului.
De asemenea, cardul electronic de sănătate va fi funcţional la sfârşitul acestui an.
Şeful Casei Naţionale susţine că reţeta electronică nu va mai permite prescrierea de medicamente, dacă pacienţii nu se află în cabinetul medicilor.
Totodata, fişa electronică va reduce birocraţia din sistem şi va oferi medicului informaţii importante despre pacient.

Alimentele conţin mii de substanţe toxice, neindentificate în laboratoare.
Aceasta este parerea directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
Potrivit acestuia, autorităţile depistează în laboratoarele româneşti aproape 350 de substanţe toxice care apar în alimente, pe langa E-uri si coloranti.
Este vorba despre contaminanţi, acele substanţe care ajung involuntar în alimente, deoarece mediul înconjurător este poluant.
Pe lista alimentelor sau a băuturilor care ar trebui interzise se află sucurile.
Un suc de portocale conţine în primul rând apă, zahăr şi multe arome sintetice, coloranţi.
Nutriţioniştii recomandă ca o mare parte din raţia noastră zilnică de alimente să însemne fructe şi legume în stare proaspătă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept